Očima expertů: Budou Češi kamarádit s kreditkami?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 21. 12. 2018 | 32 komentářů
Proč se v Česku neprosadily kreditní karty? Mají ještě šanci?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 12. 2018 9:15, Radek

Bohužel i lidé zde v diskuzi nechápou, že kreditní karta je dobrý nástroj v rukách informovaného člověka. Česi si myslí, že kreditka rovná se nesolventní člověk, tak to, ale nemusí být.

Kreditní kartu by měl získat člověk, který dokáže splatit své závazky a ví, jak karta funguje, potom je to velmi dobrý produkt. Sám kreditky využívám a přitom mám velmi nadstandardní příjem. Možná se ptáte proč? Protože své peníze mám v bezpečí na místě, kde se mi mohou úročit, potenciální problémy s platbou banka řeší aktivněji, protože správné placení s kartou mi přináší peníze zpět z nákupů a také různá pojištění, které mě nestojí ani korunu a přitom někteří lidé si je musejí sjednat a platit za ně (prodloužení záruky, asistenční služby auta, domácnosti, pojištění osobních věcí, atd.).

Je pravda, ale že jsem svědomitý a vždy bezpečně splatím v bezúročném období, někdy dokonce ještě před výpisem, když mám čas a toto chování nemusí být pro každého.

Navíc i informace, která padla v článku a to že v zahraničí některé autopůjčovny akceptují pouze kreditní karty a blokování peněz hotely nahrávají k tomu karty používat (pozor na kurz dané karty).

Suma sumárum, pokud člověk dokáže přemýšlet, je důsledný a má limit přiměřený svým možnostem, tak je kreditka ideální nástroj pro platby.

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 12. 2018 17:52, D

Co s kreditkou. Úplná zbytečnost, kterou skoro nikdo nepotřebuje, jen banka, aby se na zapomnětlivcích napakovala.

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 32 komentářů)

30. 12. 2018 14:22 | lubanek57

Bylo by výhodnější pro banky i klienty zrušit bezúročné období a neustále hrozit 20 procenty poplatků při nedodržení, radši nasadit je 5 procent po celou dobu používání a splácení, což je 50kč zu 1000kč, což by klientům nevadilo a banky by navýšily počet klientů s kreditkami a vydělaly by možná víc než ted. Samozřejmě nerušit nákupní zpětné bonusy, splatnost částek posunout do půl roku nebo déle, podle volby klienta a jeho možnostech.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 12. 2018 11:33 | Hajnej

Kreditky jsme doma postupně zrušili všechny. Odpadlo mi hlídání zúčtovacího období. S debetkou je to pohoda.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 12. 2018 23:18 | Platypus Norwegicus

Kdyby to tak byl problem jenom kvuli tomu kdy se pricte dluh ... ale co kdyz se nekdo dozvi jeji cislo a pak na ni projezdi u kamarada ve Vladivostoku v taxiku pul milionu v offline rezimu?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 12. 2018 18:27 | o

Měl jsem kdysi co-brand kreditku, už tomu bude víc než 10 let. Něco jsem na tom vydělával, nicméně výhody se postupně zmenšovaly a podmínky se každou chvíli měnily. Pak se změnila i banka toho programu a nová zkusila zavést měsíční poplatek bez ohledu na obrat na kartě. To jsem si už líbit nenechal a kreditku zrušil. Proto k tomu mám dodnes rezervovaný postoj. Nechci uzavřít podobnou smlouvu, aby tam po roce přišli kreativní manažírci a začali měnit podmínky. Jistěže to pak mohu snadno zrušit, ale můj čas strávený papírováním mi zaplatí kdo?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 12. 2018 14:24

Na Vás se přesně vztahuje: někteří vydavatelé karet sami „pročistili“ portfolio svých klientů .... a o ty, kteří kreditku používali jen jako nástroj pro sbírání finančních bonusů.
Proto např. zpoplatnili plne inkaso.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 12. 2018 11:01 | Roman

Já přes kreditky sázím na kurzy u sázkovek a měšíčně protočím klidně i přes 150 tisíc... limit 30 litrů nebo i 100 litrů je málo, to je k smíchu, kdo mi nabídne takovou kreditku, má smolíka a pošlu ho k šípku
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 12. 2018 10:59 | Roman

Kreditka, u které NEJDOU vypnout offline transakce je mi na nic, taková mi vadí a nechci jí. U většiny bank to prý vypnout nejde (ale ono by to šlo, jen se bankám nechce to umožnit) ... takže pak musím být chodící kalkulačka, abych si stále pamatoval, kolik přesně dlužím a na tom je ta past na zákazníky postavená - vždy tam dluh nenápadně padne zrovna při splátce a tak naúčtujeme úrok... proto takovou kreditku nechci, pokud nepůjdou vypnout offline transakce a tedy v každém okamžiku nebudu mít přesný stav kolik dlužím, nemám zájem ! Na vratky kašlu, o ně nestojím, stejně je to nastavené úmyslně tak kostrbatě, aby se to prakticky nikdy nedalo využít.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 12. 2018 20:47 | Vasek06

Boze, to jsou od vetsiny lidi zde blaboly. Pokud Vám kreditky vadí, tak je nepoužívejte. Alespon zbude víc na ty - co ví, co s nimi.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 12. 2018 20:06 | TVK

Jednu takovou kartu mám zcela zdarma, aktuální stav po každé transakci hlásí SMS. A druhá je pak zdarma (i s debetkou), pokud s ní zaplatím více než 1.000 Kč měsíčně, dostupný zůstatek viditelný v internetovém/mobilním bankovnictví. A jestli jsou čisté přímé nebo nepřímé bonusy za všechny karty 1.000 - 1.200 Kč/měs. smysluplné, to nechám jen na Vás. Mi to smysl proti jiným způsobům platby dává.

A protože nežiji od výplaty k výplatě, tak stav účtu a schopnosti zaplatit všechny běžné platby včetně kreditek skutečně nemusím řešit, prostě když přijde výpis, zadám příkaz a hotovo.

Ale chápu, pokud musíte sledovat, zda máte na účtu i peníze na splátku karty, ta
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 12. 2018 19:02 | Mi.Chal.

Každý rozumí něčemu. Někdo si zase myslí, že před "ale" se musí vždy psát čárka, i když to tak vůbec není.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 12. 2018 12:19 | Platypus Norwegicus

Dekuji za detailni odpoved. Pri vasem zivotnim stylu se to zjevne vyplati, ale potvrdil jsem si, ze pri mem nejak ne.
Ohledne pojisteni jsem si udelal svuj nazor, kdyz jsem resil, jak pojistit stavbu a barak. Muzete platit. Ale pokud se neco stane, tak vam neposlou penize, ale pravnika. Kamaradovi vyhorela firma, po pul roce stale nedostal od pojistovny ani korunu. Pojisteni, ktere ma cloveku dat nejake penize v pripade nemoci, ma vyluky na ty veci, ktere jsou opravdu problem a dlouho se hoji. Mohl bych otevrit par souboru, kam si schovavam ty nejvetsi speky a kopirovat a kopirovat ...
Za 5 korun denne to asi stoji za to risknout, ze jim clovek nacpe penize a nic z toho nebude.
Prave u domacnosti, ktera vlastni RD to moc nechapu. Topeni tim nezaplatim (dej mi basu piv a muzes si to drevo odvezt /tady mi server nedovolil napsat strednik/ dej mi petikilo na naftu a ja ti to tam hodim nakladakem s hydraulickou rukou), elektriku take ne, elektriku na nabiti auta take ne, nove jeste zabalene solarni panely byly v annonci za pulku, nez v obchode, takze tam se taky kreditka nechyta. Kdyz jsem naposledy z legrace vytahl na koncerte platebni benefitovou kartu od zamestnavatele, tak jsme se spolecne zasmali a dostal jsem razitko na ruku za cash, jako vsichni ostatni a kdybych nekomu z kamaradu u kterych jsme travili dovolenou v obri nemovitosti v lese (mensi nemovistosti v lese v horach, stredni nemovitosti u rybnika, apod.) nabizel kreditku, tak by si nejdriv musel poridit terminal od banky :-).
Asi mam jinak postaveny RD, preferuji jinou kulturu a jine dovolene, nez vy. Kdybych se snazil platit co nejvic kartou, tak by tak 90% utraty bylo to jidlo, ktere jeste nemam primo od vyrobce. Jasne, ze bych s tim obcas zaplatil nejaky hardware (ktery mi nedaji v praci a nesezenu ho na bazosi), nebo naradi, ktere nema smysl kupovat stare a kvalitni (protoze tenkrat nebylo), ale at delam, co delam pres nejakych 15-20 tisic mesicne se v dlouhodobem prumeru nedostanu ani v poslednich 3 letech, a to jsem kazdy rok koupil jedno auto a jeden pocitac (a jeden z tech pocitacu by dokonce teoreticky sel zaplatit kartou, druhy jen pokud bych za nej byl ochoten dat dvojnasobek, auta ani za desetinasobek).
Litr za ctvrt hodku dava smysl, to mi v praci porad jeste dat nechteji. Me by stresovalo na to porad myslet a jak tak pocitam - vic, nez o stovku za mesic bych to nepodojil. Respektive mohl bych, ale za ziskani trech stovek mesicne bych dal tricet tisic navic a to se vyplati. A to uz bych tou kartou musel nakupovat i na eshopech, coz pri nikoliv smesne, ale realne neexistujici urovni zabezpeceni (kdo zna cislo, ma penize) nepovazuji za akceptovatelne riziko. To kilo mesicne mi daji akcie CEZu za nejakych 15k s mensim stresem, opruzem a rizikem.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 12. 2018 8:47 | Hunter

Citace - TVK / 22.12.2018 03:53

A pak utratit přes karty měsíčně 35-40 litrů? U domácnosti, která má vlastní RD, provozuje 2 auta s nadprůměrným nájezdem, jezdí za kulturou nebo na výlety/dovolené x krát za rok, když se objeví letenky za babku?
Tak fajn, ale tím jste jasně omezil výhodnost kreditek na max +- 5 % populace (jasně, kdybyste si dal nižší limit "zisku" - třeba 500 kč, tak by to bylo třeba 10 %) a tedy i potvrdil, že neexistuje žádný rozumný důvod, proč by se měly kreditky rozšířit víc, než v současnosti jsou.
PS: cestovní pojištění s nadstandartními limity se dnes dává snad i k balení toaletního papíru - já mám myslím tři, protože jsem je "zdarma" dostal k kdejaké blbosti (to stejný letištní salonky atp.)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 12. 2018 3:53 | TVK

Zhruba třetina bonusů je ve formě cestovního pojištění, kdy to celosvětové a s vysoce nadstandardnimi limity vyjde po přepočtu na dny na 5-7 Kč/os., to komerční, sic dobré, ale stejně s horšími limity, na 35 Kč na den a osobu.
A pak utratit přes karty měsíčně 35-40 litrů? U domácnosti, která má vlastní RD, provozuje 2 auta s nadprůměrným nájezdem, jezdí za kulturou nebo na výlety/dovolené x krát za rok, když se objeví letenky za babku? K tomu běžné nákupy, výdaje atd? Za mne nic abnormálního.
Nevim, kolik času Vám trvá vydělat litr čistého. Mi na to stačí používat ty kreditky a pak tomu věnovat, když moc, tak 15 minut měsíčně, abych udělal příslušné převody. Pamatovat si nic nemusím, přijde výpis do emailu, tak ve vedlejším okně zadám příkaz.
Ale zopakuji to, co jsem psal na začátku. Nejsou to zásadní sumy. Pokud v tom přínos nevidíte a zatěžuje vás to, tak tenhle způsob využití kreditek pro vás není. Mne to nezatěžuje a úspora mi vzhledem k casu, resp. finanční rezerva zdarma mi přijde natolik zajímavá, že tu max. čtvrthodinu měsíčně tomu venuji.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 12. 2018 2:43 | Platypus Norwegicus

Neumim si zapamatovat dluznou castku a do kdy se ma zaplatit. A prave proto jsem na financnim serveru - abych si to nikdy pamatovat nemusel.
Respektive pokud by to byla otazka zivota a smrti, tak bych nejak zaridil, abych o tom vedel. Ale byl by to takovy opruz, ze by bylo pohodlnejsi po nocich skladat vagony, dokud by to nebylo zaplacene.
Kdyz jsem si jeste musel obcas neco pujcit, tak jsem to resil presne opacne. Na rovinu jsem veriteli rekl kdy mam dostat vyplatu (vyplaty) a kolik nejmene mu z ni dam (nebo z kazde z nich - pokud to byla vetsi castka). Veriteli to bud vyhovovalo, nebo mi nepujcil. A ja jsem akorat vedel, ze po vyplate musim poslat co nejvic penez na likvidaci dluhu.
Holt nekdo ma dobrou pamet a nekdo by si s vami pamet rad vymenil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 12. 2018 2:37 | Platypus Norwegicus

Automaticke hlaseni aktualniho stavu pomuze. Kontrolovat porad bankovnictvi by se mi nechtelo - starost navic.
Utratit 1000Kc mesicne za jidlo se da, kdyz cloveku nevadi, ze si o nem nekdo buduje databazi za co utraci (ale to je problem i s debetni kartou a vsemi zakaznickymi kartami).
Jak na tom ziskate smysluplne bonusy okolo 1000Kc mesicne by me zajimalo. 50 tisic Kc podle me jde smysluplne utratit kazdy mesic jedine kdyby sly kartou platit nakupy akcii :-).
Stav uctu prave sledovat nemusim. Kdyz mi dojde hotovost, tak vyberou, co bankomat da (typicky 80 tisic), nebo kolik je zrovna na ucte. Pokud zapomenu vybrat (a to se obcas stane i parkrat po sobe), tak mam doma jidla typicky na mesic temer bez omezovani se (krome cerstve zeleniny a ovoce v zime - v lete chodi kazdou chvili nejake dividendy), na 3 mesice s trochou nepohodli (ke konci uz by nebylo moc na vyber), takze pohoda. To mi umoznuje nic nepocitat, nic neresit a kdyz vidim nejaky pekny akciovy propad u ktereho je jasne, ze neodpovida problemu, tak nevahat a nakupovat. Priklad - treba u Dieselgate bylo naprosto jasne, ze to delaji vsechny automobilky, protoze regulace jsou uplne mimo fyzikani realitu.
S kreditkou bych musel nejdriv zjistovat jak na tom je kreditka a kdy to ma byt zaplacene, kdy ma prijit vyplata a resit tyhle vsechny veci. Bez kreditky se mi v nejhorsim muze stat, ze nebudu mit 14 dni pomeranc a budu "trpet" se steakem z mrazaku.
Jasne, ze jsem jako student zil tak, ze jsem musel pred kazdym nakupem spocitat, jestli mi zbyde na ruzne nutne vydaje. Ale stejne clovek na neco zapomene (zvlast kdyz to je neco, co se neplati kazdy mesic) a pohodli vypada jinak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 12. 2018 21:35 | Bouček Antonín

Pro odpůrce kreditních karet: proboha, co děláte na finančním serveru, když si neumíte zapamatovat dvě věci - dlužnou částku a do kdy se má zaplatit?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 12. 2018 18:57 | Platypus Norwegicus

2% zpet z kazde platby jsou hezke, ale kolik vas stoji samotne vlastnictvi kreditky?
Me neustale obtezovali po telefonu (nakonec to byla posledni kapka a telefon jsem zrusil) s kreditkou, ze pry zadarmo. Pak se ukazalo, ze to zadarmo je jen prvni rok a pak 200 Kc mesicne. Takze pokud utratite mesicne do 10 tisic Kc zaplatitelnych kartou (a to rozhodne ja neutratim), tak jste v minusu a akorat s sebou nosite riziko navic a jako bonus nekdo vi, kde nakupujete a cisi kupujete.
Nebo snad umite ziskat kreditku, ktera vraci 2% a stoji mesicne rekneme pod 20Kc, aby to melo vubec nejaky smysl? I kdyz exponovat se kvuli 30-50Kc mesicne je asi ponekud zbytecne - vic usetrite tim, ze cas venujete na porovnani cen ve vice eshopech, nakupem pneumatik s nizkym odporem, dodatecnou izolaci lednicky, nebo vymenou zarovek za LEDky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 12. 2018 18:46 | Platypus Norwegicus

Rozdil mezi debetni a kreditni kartou je jednoduchy.
Debetni karta = pohoda. Pouzivam penize ze sveho uctu a nic neresim. Za 3 roku mi skonci platnost, banka mi posle novou a pohoda pokracuje. Pokud to ovsem neni rajfsheissenbanka, ta mi ji posle nekam jinam, nez jsem chtel.
Kreditni karta = starost. Kdy konci bezurocne obdobi? Kolik muzu jeste zaplatit z tehle karty? Nezapomnel jsem poslat penize na kreditku, aby mi nenapalili silenou pokut, nebo urok 30% p.a. (pripadne skutecne se odeslaly penize - nebylo na uctu nahodou v okamziku aktivace trvaleho prikazu o 2kc mene)? Opruz, opruz, opruz. Za bezurocne obdobi platite tim, ze se o ten kram starate tak, ze kdybyste si na tu praci najali sekretarku, tak ji zaplatite mnohem vic, nez jsou usetrene uroky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 12. 2018 17:52 | D

Co s kreditkou. Úplná zbytečnost, kterou skoro nikdo nepotřebuje, jen banka, aby se na zapomnětlivcích napakovala.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 12. 2018 17:46 | czhunter

To fakt byly kdysi průměrný auta tak šíleně drahý? :-o
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Vostatek

ekonom

Pavel Blažek

politik

Jaroslav Vostatek
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Pavel Blažek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services