Peníze, nebo život. Jak si užít důchod

Kateřina Šmídová | rubrika: Seriál | 9. 8. 2017 | 7 komentářů
Užívat si zaslouženého důchodu! Kolikrát jste to slyšeli? Jenže jestli máte oči otevřené, víte sami, že je to pro řadu penzistů prázdná fráze. Důchod často sotva stačí na složenky a nejnezbytnější životní náklady. Kdo k důchodu nepracuje, nepodniká nebo nemá našetřeno, o nějakém užívání si může nejvýš nechat zdát. A vy?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 8. 2017 11:34, ellen

Ono se lehce řekne, že si máte v důchodu užívat. Ale v dnešní době není jednoduché si něco ušetřit. Úroky v bankách jsou naprosto nesmyslné - těch 0,01 - 0,08%, které vám ještě obratem ruky zdaní, je v podstatě 0 (kolik byste na tom kontě museli mít, aby to vynášelo něco, co by stálo za to?). Investování do různých fondů je také dost nejistá záležitost, i tam máte šanci prodělat, pokud dotyčná instituce nezvládá nebo ji někdo vytuneluje (což se dnes děje dost často). A když se podíváte na tendence výnosů z těchto fondů - jsou rok od roku nižší. Z čehož vyplývá, že čím déle do nich ukládáte své peníze (aby vám vydělávaly), čím více jich tam máte, tím máte menší výnosy. A kdo z obyčejných lidí má čas (i schopnosti) na to, aby stále sledoval finanční trhy a přizpůsoboval jim své aktivity? Lidé mají dnes existenční starosti, a finanční poradci - o těch a jejich radách se zde raději nebudu vyjadřovat. Spoření s nulovými úroky a likvidační úroky na úvěrech - to je bankovní politika, která stále více přitvrzuje. Asi zkouší, co lidé vydrží. Je nehorázné, když si lidé do banky ukládají své zdaněné peníze, a ještě za to bankám musí platit! A v konečném výsledku ještě přicházejí o další peníze zvyšováním inflace. Tak jak si ze svých platů mají našetřit na důchod, když se během let, kdy pracují, musí postarat o bydlení, zabezpečení dětí a rodiny, mnohdy ještě přispívají rodičům nebo prarodičům, jelikož ti mají nízké důchody a jsou třeba nemocní.A když rodič zůstane s dětmi sám, nemá šanci ušetřit nic. Také je všechno čím dál dražší, život je čím dál dražší. To "navyšování" platů nebo důchodů nepokryje inflaci.
Každý rozumný člověk samozřejmě dělá všechno pro to, aby nemusel v důchodu živořit, nenechá všemu volný průběh. Ale stačí to? Kolik by musel člověk vydělávat, aby důstojně žil, uživil rodinu a ušetřil si minimálně 2 milióny na důchod (jak doporučují "odborníci")? Pro většinu lidí je to utopie.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 8. 2017 17:41, J.Bubla

U těchto důchodových bubáků nikdy není výčet jakých nákladů se v důchodu naopak zbavíte. Potom to už tak strašné nevychází.

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 7 komentářů)

12. 8. 2017 16:42 | Ella

Naprosto souhlasím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 8. 2017 11:34 | ellen

Ono se lehce řekne, že si máte v důchodu užívat. Ale v dnešní době není jednoduché si něco ušetřit. Úroky v bankách jsou naprosto nesmyslné - těch 0,01 - 0,08%, které vám ještě obratem ruky zdaní, je v podstatě 0 (kolik byste na tom kontě museli mít, aby to vynášelo něco, co by stálo za to?). Investování do různých fondů je také dost nejistá záležitost, i tam máte šanci prodělat, pokud dotyčná instituce nezvládá nebo ji někdo vytuneluje (což se dnes děje dost často). A když se podíváte na tendence výnosů z těchto fondů - jsou rok od roku nižší. Z čehož vyplývá, že čím déle do nich ukládáte své peníze (aby vám vydělávaly), čím více jich tam máte, tím máte menší výnosy. A kdo z obyčejných lidí má čas (i schopnosti) na to, aby stále sledoval finanční trhy a přizpůsoboval jim své aktivity? Lidé mají dnes existenční starosti, a finanční poradci - o těch a jejich radách se zde raději nebudu vyjadřovat. Spoření s nulovými úroky a likvidační úroky na úvěrech - to je bankovní politika, která stále více přitvrzuje. Asi zkouší, co lidé vydrží. Je nehorázné, když si lidé do banky ukládají své zdaněné peníze, a ještě za to bankám musí platit! A v konečném výsledku ještě přicházejí o další peníze zvyšováním inflace. Tak jak si ze svých platů mají našetřit na důchod, když se během let, kdy pracují, musí postarat o bydlení, zabezpečení dětí a rodiny, mnohdy ještě přispívají rodičům nebo prarodičům, jelikož ti mají nízké důchody a jsou třeba nemocní.A když rodič zůstane s dětmi sám, nemá šanci ušetřit nic. Také je všechno čím dál dražší, život je čím dál dražší. To "navyšování" platů nebo důchodů nepokryje inflaci. Každý rozumný člověk samozřejmě dělá všechno pro to, aby nemusel v důchodu živořit, nenechá všemu volný průběh. Ale stačí to? Kolik by musel člověk vydělávat, aby důstojně žil, uživil rodinu a ušetřil si minimálně 2 milióny na důchod (jak doporučují "odborníci")? Pro většinu lidí je to utopie.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 8. 2017 0:45 | Denis

Kdyby bankovni domy nebyly nenajedený a dávaly 10% úroky jako bylo dobrým zvykem v 90 letech tak nemáma co řešit.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 8. 2017 17:41 | J.Bubla

U těchto důchodových bubáků nikdy není výčet jakých nákladů se v důchodu naopak zbavíte. Potom to už tak strašné nevychází.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 8. 2017 17:19 | Josef

Podle těch Vašich statistických reportů je jasné, že tito mladí se z chudoby stárnutím vyvlečou. Tak proč to sem pletete!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2017 11:58 | Bouček Antonín

Když se mrknete na Global Wealth Report 2016 od Credit Suisse (tady http://publications.credit-suisse.com/tasks/render/file/index.cfm?fileid=AD783798-ED07-E8C2-4405996B5B02A32E ), tak se tam v části The Bottom Billion odvolávají na výzkum ECB ohledně chudých lidí v Evropské Unii (a pro srovnání i v některých jiných zemích). Nejmenší pravděpodobnost, že budou chudí, tam mají důchodci - největší mladí lidé, zvláště jsou-li sami (single) a mají špatné vzdělání. Tož tak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 8. 2017 5:34 | Tarzan

jak si upracovaný starý člověk může něco užít ?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Pelcl

podnikatel, GZ Digital Media

Gabriel Eichler

podnikatel a investor, Benson Oak

Zdeněk Pelcl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Gabriel Eichler
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services