Kryptoměny jsou nesmrtelné. Leda vypnout internet

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 5. 8. 2017 | 14 komentářů
S hlavním ekonomem společnosti Cyrrus Lukášem Kovandou jsme si povídali o přeregulovaném světě, ve kterém mají stále větší moc centrální banky, a o šancích sdílené ekonomiky a kryptoměn tenhle stav změnit.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 8. 2017 12:56, janaltman

FIAT měna = měna s VYNUCENÝM oběhem
Každý obchodník je POVINEN přijímat koruny.
Každý věřitel je POVINEN přijmout splátku dluhu v korunách, i když se smluvně s dlužníkem dohodl jinak.
A tak dále.
Svinstvem posilujícím monopolní postavení koruny je například i 21% DPH na stříbrných mincích. Chci si vyměnit nedůvěryhodnou měnu (podléhající měnovým intervencím, manipulacím s úrokovou mírou, atd...) korunu za měnu stabilní, pevnou a nezávislou (stříbrnou minci) a ta samá organizace, která tu korunu ovládá a manipuluje, ode mne chce 21% za to, že mám tu drzost se její nezodpovědnosti bránit.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 8. 2017 12:44

Citace - janaltman / 06.08.2017 23:49

No protože když mám 1 BTC a 70 tisíc korun a chci si koupit novou televizi ...


Promiňte, ale to přece platí o obráceně. Když mám televizi a můžu ji prodat za Bitcoin nebo 70 000 Kč, jakou měnu budu akceptovat? A toto je zase argument pro rychlejší šíření "lepší" měny. Ten vámi zmiňovaný zákon mi připadá značně nesmyslný.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 14 komentářů)

13. 9. 2017 11:10 | jankoss-1

„Každý obchodník je POVINEN přijímat koruny.“ Žádný obchodník není povinen přijímat koruny. Obchodník má na výběr bud' vůbec nepřijímat koruny a zastavit obchod, anebo přijímat koruny, nebo krypto měnu, kterou dosud téměř nikdo nepřijímá. „Každý věřitel je POVINEN přijmout splátku dluhu v korunách „ osobně jako v předchozím. Stříbrné mince není měna, ale komodita.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2017 12:56 | janaltman

FIAT měna = měna s VYNUCENÝM oběhem Každý obchodník je POVINEN přijímat koruny. Každý věřitel je POVINEN přijmout splátku dluhu v korunách, i když se smluvně s dlužníkem dohodl jinak. A tak dále. Svinstvem posilujícím monopolní postavení koruny je například i 21% DPH na stříbrných mincích. Chci si vyměnit nedůvěryhodnou měnu (podléhající měnovým intervencím, manipulacím s úrokovou mírou, atd...) korunu za měnu stabilní, pevnou a nezávislou (stříbrnou minci) a ta samá organizace, která tu korunu ovládá a manipuluje, ode mne chce 21% za to, že mám tu drzost se její nezodpovědnosti bránit.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2017 12:52 | janaltman

Otázka je, čemu říkáte, že nemusí dopadnout tragicky. Já tragickou situaci vidím již dnes - nulové či záporné úroky, inflace kladná (oficiálně 2.5, reálně spíše 5%). Každý, kdo si uspoří peníze, o značnou část z nich přijde (zkuste si spočítat, co to udělá s uloženou tisícovkou za 20 let). Kdo chce výnos nad inflací, musí jít do velmi rizikových investic. Atd... tragičností by se na současné podobě finančního systému dala jmenovat řada. Hospodářské cykly, nafukování bublin, excesivní dluhy a samozřejmě i to financování vlád tiskem peněz - ECB tiskne 60mld EUR měsíčně (!), jinak by jižní státy obratem zbankrotovaly.
A řešení je jednoduché - dejme lidem plnou svobodu. Umožněme někomu třeba založit konkurenční měnu plně krytou zlatem. Jako byl e-gold, než ho zakuklenci FBI rozprášili, protože stát konkurenci nemá rád.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 8. 2017 11:13 | MN

Lukáše Kovandu jsem potkal ještě na škole na ekonomce, vždy se mi jeho názory líbily. Kryptoměny jsou bez diskuze jasný trend a už s tím nikdo nic neudělá. Líbí se mi, že Lukáš dělá tu osvětu kolem kryptoměn, viděl jsem ho na přednášce s Karlem Fillnerem, ten zase vede kurzy o Bitcoinu a kryptoměnách, jako tenhle: https://www.vimvic.cz/kurz/jak-na-bitcoin-krok-za-krokem - když v tom budou kluci správně pokračovat, třeba se dočkáme, že se kryptoměny začnou používat i u nás ve východní Evropě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 8. 2017 8:45 | chk

Jene Altmane.Měna (CZK, EUR atd) není jediné povolené platidlo. Takže trochu objektivity. Sám to určitě víte. Nebo ne?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 8. 2017 3:44 | Jirka

Podstatě bitcoinu nerozumím. Ale komoditní hodnotou (státní, oficiální) měny je asi garantovaná všeobecná akceptace a směnitelnost za cokoli jiného, byť obojí je vynucené veřejnou mocí (všichni obchodníci na světě podléhají mnohem širší státní regulaci, než jen vnucení státní měny). Pokud emisní banka netiskne peníze na vládní objednávku a je vybavena dostatečnou nezávislostí a odbornou kompetentností, nemusí oficiální měna dopadnout tragicky. Samozřejmě emisní banku zřizuje vláda/parlament/... a se zřizovatelem končí emisní banka a měna. Výkyvy hodnoty trpí každá komodita, alespoň ty hmotné - o těch virtuálních, jak říkám, nic nevím. (Hyper)Inflaci zažila i kovová měna, a ne z důvodu tenčení mincí. V 16. století bylo najednou ve Španělsku obrazně víc aztéckého zlata a stříbra z Potosí, než kolik dokázali pekaři upéct chleba. Zlato má tu výhodu, že nerezaví a nehnije, ale praktické použití dlouho nacházelo jen ve šperkařství a ani dnes zlatou cihlou moc životních potřeb přímo neuspokojíme.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2017 12:58 | janaltman

Zvláštní, že ten zákon lidé s ekonomickým vzděláním považují za platný.
Co se týče těch, co televize prodávají, tak:
1) Jim na měně tolik nezáleží, protože tu měnu nedrží, ale točí. 70tis za televizi si nedají na rok pod polštář. Kdežto lidé úspory drží, takže pro ně má volba měny daleko větší důležitost.
2) V obchodě je poptávka daleko důležitější, než nabídka. Náš zákazník, náš pán - znáte?
3) Ze zákona je každý obchodník POVINEN přijímat zákonnou měnu, tedy korunu
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2017 12:55 | janaltman

OK, ale laskavě to nechme na lidech. Tedy zrušme všechny zákony dávající nějaké výsady koruně a ČNB, zrušme DPH na stříbrných mincích, atd...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2017 12:52

Citace - janaltman / 06.08.2017 19:49

historicky vždy když lidé měli svobodu se rozhodnout, za peníze si vybrali zlato

Historicky, když měli lidé svobodu se rozhodnout, tak si sa měnu vybrali lněné šátečky (naši slovanští předci), tvarované kameny (ještě teď platí na některých polynézských ostrovech), skleněné korálky (ještě dnes s nimi platí některé beduínské kmeny), mušle a spoustu jiných věcí. Zlato je jen jednou z nich. A že je akceptováno více, než ty šátečky, je spíše dílem historické náhody než nějaké výjimečnosti zlata jako měny. A jestli si tuto svoji funkci prostředku směny uchová i do budoucna, to je jen sázka do loterie. Teď to nikdo neví.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2017 12:44

Citace - janaltman / 06.08.2017 23:49

No protože když mám 1 BTC a 70 tisíc korun a chci si koupit novou televizi ...

Promiňte, ale to přece platí o obráceně. Když mám televizi a můžu ji prodat za Bitcoin nebo 70 000 Kč, jakou měnu budu akceptovat? A toto je zase argument pro rychlejší šíření "lepší" měny. Ten vámi zmiňovaný zákon mi připadá značně nesmyslný.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 8. 2017 19:49 | janaltman

Podle vaší logiky je nejvýhodnější chodit pěšky (stojí to přeci ještě méně, než MHD, ne?). Jenže pro většinu lidí není rovnítko mezi pojmy nejvýhodnější a nejlevnější. Uber má výhody vlastního auta, ale: - může pro někoho vyjít levněji, než vlastnit své auto - s Uberem neplatím parkování - Uber mě doveze přesně tam, kam potřebuji. A ne na parkovací místo, odkud zase musím k cíli pěšky - Když plánuji výlet, procházku či pracovní pochůzku, s autem se musím vracet k výchozímu bodu (parkovišti), kdežto Uber mě na jednom místě vysadí a na jiném nabere
No a MHD má také nevýhody: - nevyzvedne mě před domovním vchodem - neodveze mě přesně tam, kam potřebuji - kultura cestování je výrazně nižší - ne každý rád žije z pocitem, že mu jsou ostatní nedobrovolně nuceni něco platit- MHD je dotovaná (tedy její cena zdaleka není jen cenou lístku)
AdPS: Pro někoho je penězi to, co stát/vláda/panovník zákonem za peníze vyhlašuje (a konkurenční měny tím omezuje). Pro někoho je penězi výhradně zlato, protože historicky vždy když lidé měli svobodu se rozhodnout, za peníze si vybrali zlato a ne papírky tištěné panovníkem. A pro někoho je penězi bitcoin, protože splňuje jejich požadavky na peníze. Nebo máte pocit, že v Alze či Subwayi se neplatí? Podle mne se tam platí a to i bitcoiny a proto jsou penězi. Ale samozřejmě ať si bitcoinu říká každý, jak chce. Mimochodem, každý příznivec rakouské ekonomické školy vám řekne, že penězi se na skutečně volném trhu může stát jen komodita (která má nějakou hodnotu sama od sebe). Vládní papírky se měnou nestávají přirozeně a tržně, vždy jen z donucení - ze zákona (a tedy na omezenou dobu, protože to donucení jednou pomine). Takže pokud tvrdíte, že bitcoin je (na rozdíl od zcela virtuálního eura či koruny) komoditou, tak je to pro něj velké plus, protože to je základní předpoklad, aby se stal měnou (tak jako dříve zlato, stříbro, atd...).
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 8. 2017 23:49 | janaltman

a) Když je to tak jasné, tak proč jste o tom začal psát, navíc dost nepřesně?
b) měnou je podle mě to, co si lidé za měnu (dobrovolně) vyberou. Mnozí si vybírají dobrovolně bitcoin. Jiní si z donucení, ze zákona, vybírají státní potištěný papírek. Ve Venezuele stát tvrdí, že oficiální měnou je Bolívar. Lidé však spontánně volí dolar (a z části i bitcoin). Co je tedy měnou? To, co za měnu vyhlásí strana, vláda či císař, nebo to, co lidé a trh spontánně používají?
Nebo na to můžeme jít dle definice - měnou je to, co splňuje 2 základní funkce peněz: 1) Prostředek směny 2) Uchovatel hodnoty
ad1) Zde jasně splňuje koruna i bitcoin. Rozdíl je ten, že státní nekryté papírky v historii VŽDY skončily hyperinflačním kolapsem - tzn. po nějaké době je nikdo nechtěl za nic hodnotného směnit. Kdežto u bitcoinu budoucnost předpovědět nelze, protože to je zcela nový fenomén.
ad2) Koruna NESPLŇUJE, zlato ano, bitcoin ZCELA VRCHOVATĚ

No a také je třeba dodat, že bitcoin je pár let stará záležitost. Novinka, která se vyvíjí a postupně šíří. Před pár lety jste o ni pravděpodobně ani nevěděl, dnes o ní začínají mluvit i mainstreamová média. A přibývají i obchody, kde bitcoin akceptují. Kdežto "Alza kredit" akceptují jen v Alze a tak to i zůstane - to abyste pochopil, jak nesmyslný ten váš příklad byl.
Bitcoin se tedy šíří poměrně svižným tempem. V rychlejším šíření mu kupodivu brání jeho kvalita. Tedy konkrétně Greshamův zákon. Ten říká, že horší měna z oběhu vytlačuje měnu lepší (samozřejmě do okamžiku, kdy ta horší hyperinflačně zkolabuje). A proč? No protože když mám 1 BTC a 70 tisíc korun a chci si koupit novou televizi v Alze, tak kterou měnou zaplatím?
A) Tou lepší, jejíž kupní síla vytrvale roste, je anonymní, nikdo mi ji nemůže sebrat, nikdo mi nemůže zablokovat její účet, nikdo na ní nemůže provést měnovou reformu, kurzové intervence, záporné úroky, omezení výběrů, ...?
B) Nebo tou horší, kterou si její vynuceně monopolní vydavatel tiskne po bilionech, když si vzpomene tak ničí její kurz a kupní sílu? Kterou si za chvíli začne tisknout po vagonech, protože z daní nebude na penze.
Každý soudný člověk si nechá tu kvalitnější a přednostně utrácí tu méně kvalitní, dokud za ní ještě něco lze koupit, dokud ještě je za ní někdo ochoten něco prodat.
To (vedle zákonných omezení a byrokratických komplikací) je hlavní důvod, proč bitcoin již neberou všude - protože infrastrukturu na to mají (stačí smartphone). A i kdyby si ji obchodníci nechtěli nechat, bitcoin lze za státní papírky vyměnit zcela levně, rychle a jednoduše - takže by bitcoin mohli brát minimálně jako lákadlo pro nové klienty a metodu zvýšení obratu. Ale stejně jako nikdo nechce nakupovat za zlaté mince (kdo je má, nechává si je na horší časy), tak málokdo chce utrácet bitcoiny. Proto dokud nepřijdou větší potíže státně monopolní měny, alternativní MĚNA bitcoin se bude šířit pomaleji.
Ještě mi tady začněte tvrdit, že zlaté mince také nejsou peníze. Že jimi přestali být proto, že politici sepsali nějaký zákon, jako v USA roku 1933, který zlato lidem vyvlastnil a na dlouhá desetiletí zakázal vlastnit.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 8. 2017 21:11 | Hunter

A) Tak dlouhý text k takové hlouposti. Asi si myslíte, že neznám ani MHD, ani Uber, a vůbec nechápu, čím se to liší, tak jste měl potřebu mi to objasnit. Zjevné věci jsou zjevné, a proto o nich nemluvíme. Přesto děkuji.
B) Nikde jsem nepsal, že "komodita" je špatná a "měna" dobrá. Ale že BTC není měna. Když to není "měna", tak to není ani "kryptoměna", stějně jako ani "pomazánkové máslo" není "máslo". Tečka. PS: V Alze se dá platit i "Alza kreditem". A to z něj měnu ještě nedělá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2017 9:34 | Hunter

"Nedávno jsem pracoval na studii, kde srovnávám, jestli je výhodnější jezdit s Uberem, nebo vlastnit auto. Pro lidi ve velkých městech může být sdílená ekonomika opravdu výhodná"
Já myslím, že pro obyvatele velkých měst je opravdu výhodné jezdit metrem nebo tramvají. Nevím ale, nakolik se počítají do "sdílené ekonomiky".

PS: Nemělo by se už konečně začít říkat "kryptokomodita", když už se v zásadě všichni důlěžití shodli na tom, že BTC a altcoiny jsou "komodita", nikoliv "měna" ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michael Tretter

podnikatel, Tretter’s Bar

Tomáš Hodboď

podnikatel, Miton

Michael Tretter
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Tomáš Hodboď
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services