Pár dobrých rad: Když chcete pojistit domácnost

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 22. 5. 2017 | 2 komentáře
Velká voda vás připraví o veškeré vybavení. Požár zničí všechny osobní věci. Zloděj kompletně vybílí byt. Katastrofických scénářů, jak přijít ke škodě na majetku, vás jistě napadne celá řada. Kdyby se z „kdyby“ stala realita, pomůže pojištění domácnosti. Musí být ovšem správně nastavené. Poradíme, jak na to.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 2 komentářů)

23. 5. 2017 16:10 | Pavel

Elektrické i plynové rozvody jsou způsobilé trvalého a bezpečného provozu pokud odpovídají stavu v době pořízení a projektu stavby. Není třeba je uzpůsobovat novějším předpisům. Výchozí revizní zprávba platí po celou dobu životnosti. Pouze u bytových domů se vyžaduje pro instalace umístěné ve společných prostorách provozní revize (plyn á 3 roky, elektřina á 5 let). Údržba zařízení není rozhodně revizí ani přizpůsobování se aktuálním předpisům.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2017 9:02 | HonzaV

Inu, mne zatím od pojišťování odradila neschopnost se s pojišťovnami vůbec domluvit. Na několik ústavů jsem kdysi vznesl následující dotazy:
Dobrý den, ... 1) je u pojištění domácnosti podmínkou pro plnění z důvodu požáru od el. instalace, aby objekt měl platnou revizní zprávu? 2) Pokud ano a zpráva není předložena, rozlišuje se, zda požár vznikl na zařízení, které revizi nepodléhá (např. přenosný spotřebič), nebo je plnění automaticky odmítnuto? 3) Jaký je postup v případě, že se rozlišuje podle bodu 2 a příčinu požáru se přesně zjistit nepodařilo? 4) Co se stane v případě, že zpráva je vyžadována, klient tvrdí, že revizi měl, shořela mu při požáru a kopii není schopen zajistit (např. nepamatuje si, kdo mu zprávu vyhotovil)? Prosím snažte se odpovědět strukturovaně a především na otázku 1.
Přišly nicneříkající odpovědi, když jsem si představil, jak bych se s nima dohadoval v případě že by mělo dojít na plnění, začal jsem radši budovat vlastní rezervu pro případ průšvihu.
Schválně porovnejte, na co se ptám a jak odpovídají...
Česká pojišťovna: 1) U pojištění domácnosti je zapotřebí provést revizi elektrické instalace při kolaudaci nebo rekolaudaci. 2+3)Každá pojistná událost je individuálně posuzována pracovníkem likvidace na základě hlášení pojistné události a doložení dokladů potřebných k likvidaci. Vzniklá škoda je posuzována při prohlídce mobilním technikem, pracovník likvidace si může vyžádat odborné vyjádření hasičského záchranného sboru ke vzniku požáru. 4)Každá pojistná událost je individuálně posuzována pracovníkem likvidace, aby bylo pojistné plnění kráceno nebo zcela odmítnuto, musí dojít ze strany pojištěného k porušení pojistných podmínek.
Kooperativa: Pojištěný má povinnost dle všeobecných pojistných podmínek dbát, aby pojistná událost nenastala, zejména nesmí porušovat povinnosti směřující k odvrácení nebo zmenšení nebezpečí, které jsou mu uloženy právními předpisy. Pokud tedy předpisy stanovují povinnost mít platnou revizní zprávu, pak může být tato skutečnost zohledněna při poskytování pojistného plnění. Pokud jsou porušeny povinnosti uvedené v pojistných podmínkách může likvidátor přistoupit k snížení pojistného plnění. Pokud se nepodařilo zjistit přesnou příčinu vzniku požáru a případně klient nemá k dispozici revizní zprávu, posuzuje likvidátor, jestli zdroje které mohli škodu způsobit, byli řádně udržovány. V případě dalších dotazů kontaktujte naši infolinku 841 105 105 nebo se opět obraťte na emailovou adresu info@koop.cz.
ČSOB pojišťovna: V ČSN 331500/Z3 je uvedeno u obytných budov, že revizní lhůta se nevztahuje na bytové prostory a příslušenství bytu a tedy není pravidelná revize u rodinných domků požadována a provádí se pouze výchozí revize, která je nutná pro kolaudaci RD. Ovšem je vhodné tyto revize provádět s ohledem na zjištění skrytých závad elektroinstalace při měření revizním technikem (uvolněné vodiče, odpojený ochranný vodič atd.). Ovšem v zákoně č. 458/2000 Sb., energetický zákon je odběrateli uložena povinnost - "udržovat společné elektrické zařízení sloužící pro tuto dodávku ve stavu, který odpovídá technickým normám a právním předpisům" a tedy v případě, že elektrické zařízení neodpovídá normám a právním předpisům, může být dodavatelem elektrické energie odpojeno. Takže záleží na uživateli RD jakým způsobem zajistí aby elektrické zařízení odpovídalo normám a předpisům a tyto požadavky splní pokud si nechá udělat revizi elektrického zařízení.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Hausenblas

podnikatel a investor, Adler

Martin Dvořák

manažer a podnikatel

Martin Hausenblas
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Dvořák
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services