Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může

Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak kulhá.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 5. 2016 13:47, Omasta

Kdo za to může? Především za to může stát, protože dává obchodům volné ruce k šizení potravin.

Kdo tvoří poptávku?. Mezi námi žijí lidé s nízkým IQ mezi 80-99 a tito lidé představuji masu 50% populace. Ti vytvářejí poptávku. Jsou to i senilní babičky a zapomnětliví dědoušci. Jsou to nákupčí v domovech důchodců.

Největší chybou je, že se dovolilo obchodníkům vytvářet výrobky v různých cenových hladinách. Vede to k tomu, standardní potraviny jsou nekvalitní a za potraviny se standardní kvalitou platíme obrovský příplatek za luxus.

Proč to tak je?
1) běžní lidé (tvořící poptávku) chtějí standardní potraviny, nebudou připlácet za luxus.
2) Obchodníci kupují to, co jim odchází. Za ležáky účtují luxusní přirážku.

Řešením je zavést přesné normy, co u jaké značky potravin musí být splněno, jako z roku 1967. Znamená to, že by se ošizené potraviny již nesměly vyrábět.? Ne. Výrobce, který by chtěl vyrábět nekvalitní např. uzeniny by si mohl vytvořit vlastní značku s vlastní normou. Přičemž by mělo platit nepřekročitelné pravidlo, že ve značkových (tj. ve všech) potravinách, příklad: Poličan, Vysočina by smělo být povoleno maximálně 5% a jen nejnutnější obsah zahušťovadel a stabilizátorů.

Např. značka Lahodný buřt, by obsahovala strojně oddělené kuřecí maso, pojivovou tkáň, kůžovou emulzi, kuřecí pařáty, sádlo z vnitřností, eventuelně levnější druhy masa, ale žádnou přibalenou zahuštěnou vodu. Tím by se předešlo šizení mentálně opožděných lidí, kteří nechápou přídavek vody. Kvalitnější a méně kvalitní výrobky by se nelišily mírou ošizení vodou, ale jen surovinami.

tím by se to zpřehlednilo. Občané s nízkým IQ by se nejprve podivovali, že už toho nesní tolik jako dříve a že jídlo musí zapíjet větším množstvím vody, ale brzy by si zvykli na přehlednější systém, v němž potraviny neobsahují vodu, šunka je šunka, a kdo chce zaplatit méně koupí si výrobek s jiným názvem.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 5. 2014 15:11, TVK

Tak pokud jste v práci stejně odborně zdatný jako výše vládnete češtinou, tak si na nic lepšího než na ty náhrašky nevyděláte ani za sto led.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 14 komentářů)

13. 5. 2016 14:23 | Polášek

Máte pravdu, že trh si nepohlídá kvalitu. ale nesvádějme všechno na hloupé babičky. Kdyby na pultě ležely vedle sebe dvě obdobné uzeniny, jedna obsahem 30% vody za 100 Kč a druhá bez vody za 143 Kč, tak tipuji, že 90% lidí by dalo přednost té ošizené. Aby před manželkou a dětmi vypadali, že toho koupili více.
Tomuto zabráníte jedině zákazem, normami. Aby jablečný koláč obsahoval 50% jablek, špaldové sušenky neobsahovaly pšenici a máslové pečivo neobsahovalo rostlinný tuk. Stát musí hlídat, kontroloval aby lupiče v bílých pláštích potrestal stejně důkladně jako ostatní škodnou.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 5. 2016 13:52 | Omasta

Chlape, tys nepoznal, že balená voda je po 1,5 litru, což je 3x víc než půllitr piva? Kdyby voda byla stejně drahá jako pivo, tak by stála 20 Kč!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 5. 2016 13:47 | Omasta

Kdo za to může? Především za to může stát, protože dává obchodům volné ruce k šizení potravin.
Kdo tvoří poptávku?. Mezi námi žijí lidé s nízkým IQ mezi 80-99 a tito lidé představuji masu 50% populace. Ti vytvářejí poptávku. Jsou to i senilní babičky a zapomnětliví dědoušci. Jsou to nákupčí v domovech důchodců.
Největší chybou je, že se dovolilo obchodníkům vytvářet výrobky v různých cenových hladinách. Vede to k tomu, standardní potraviny jsou nekvalitní a za potraviny se standardní kvalitou platíme obrovský příplatek za luxus.
Proč to tak je? 1) běžní lidé (tvořící poptávku) chtějí standardní potraviny, nebudou připlácet za luxus. 2) Obchodníci kupují to, co jim odchází. Za ležáky účtují luxusní přirážku.
Řešením je zavést přesné normy, co u jaké značky potravin musí být splněno, jako z roku 1967. Znamená to, že by se ošizené potraviny již nesměly vyrábět.? Ne. Výrobce, který by chtěl vyrábět nekvalitní např. uzeniny by si mohl vytvořit vlastní značku s vlastní normou. Přičemž by mělo platit nepřekročitelné pravidlo, že ve značkových (tj. ve všech) potravinách, příklad: Poličan, Vysočina by smělo být povoleno maximálně 5% a jen nejnutnější obsah zahušťovadel a stabilizátorů.
Např. značka Lahodný buřt, by obsahovala strojně oddělené kuřecí maso, pojivovou tkáň, kůžovou emulzi, kuřecí pařáty, sádlo z vnitřností, eventuelně levnější druhy masa, ale žádnou přibalenou zahuštěnou vodu. Tím by se předešlo šizení mentálně opožděných lidí, kteří nechápou přídavek vody. Kvalitnější a méně kvalitní výrobky by se nelišily mírou ošizení vodou, ale jen surovinami.
tím by se to zpřehlednilo. Občané s nízkým IQ by se nejprve podivovali, že už toho nesní tolik jako dříve a že jídlo musí zapíjet větším množstvím vody, ale brzy by si zvykli na přehlednější systém, v němž potraviny neobsahují vodu, šunka je šunka, a kdo chce zaplatit méně koupí si výrobek s jiným názvem.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 5. 2014 11:09 | Jarka

Pracovala jsem dva roky na Lidlu, tam dováželi maso čerstvé. Teď jsem třetí rok a nejblíže mám Alberta. Když tam koupím maso na víkend, tak zaplatím půlku za vodu. I když špatně chodím, radši dojdu těch 100 metrů dál k řezníkovi, protože vím, že tam dostanu maso. Je zajímavé, že kdybych si mohla dojet do Německa, tak tam nakoupím levněji a kvalitněji. Jejich potraviny mají úplně jinou chuť. A úplně nejlepší je si dojet hned k výrobci. Cibule a brambory z Račetic jsou vynikající a nemusím kupovat české brambory z Polska.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 5. 2014 10:17 | havlae

Pro mai,10:12, 4. 5. 20014 "O tom,co hodíte do nákupního košíku rozhodujete jen vy sám." O tom rozhoduje kupní síla!
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 5. 2014 8:50 | eďa

Ano, cenová válka. Jedna věc se dotuje na úkor druhé s cílem zlikvidovat konkurenci. Potíž je v tom, že se postupně tak zlikvidujeme všichni.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 5. 2014 15:39 | mai

To je klasická cenová válka.Každý ví,že za 6,90 Kč se kvalitní pivo ani nevyrobí.Už jen fakt,že balená voda stojí více,než pivo o něčem vypovídá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 5. 2014 9:39 | eďa

Přesně tak.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 5. 2014 9:37 | eďa

Ano, máte naprostou pravdu. Ryba smrdí od hlavy. Jako protitutky a otroky nás posametoví pučisté prodali zahraničním korporacím a všechny normy, zajišťující kvalitu potravin zrušili v čele s králem všech zlodějů a ochráncem gaunerů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 5. 2014 9:30 | eďa

Musím bohužel reagovat a uvedu hned konkrétní příklad. Pivo lahvové, různé značky, např. Březňák, Gambrinus, Primátor, Klášter atd. v jednom krámu za 10,90Kč/ks v jiném za 6.90Kč/ks a teď mi laskavě prozraďte v čem se mění jejich kvalita oproti ceně ?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2014 10:12 | mai

Váš příspěvek postrádá logiku.Připustím,že byla chyba v tak rozsáhlé expanzi potravinářských řetězců,ale největší sílu toto změnit má opět koncový spotřebitel a ten z vlastní zkušenosti volí na prvním místě cenu na úkor kvality.Pokud vedle sebe dáte dva výrobky z nichž jeden bude nižší ceny a kvality,tak si Čech vždy vybere to levnější.Není tedy pravda,že jsou lidé donuceni kupovat nekvalitní potraviny.O tom,co hodíte do nákupního košíku rozhodujete jen vy sám.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2014 15:11 | TVK

Tak pokud jste v práci stejně odborně zdatný jako výše vládnete češtinou, tak si na nic lepšího než na ty náhrašky nevyděláte ani za sto led.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2014 10:37 | barta

Ne nedarmo se říká "ryba smrdí od hlavy". podívejte se kdo dnes má moc ovlivňovat , rozhodovat. Zkuste v týhle době chtít větší plat použitelný na potraviny, ne na náhrašky. Co vám kapitalista řekne on chudák nebo co si myslíš já taky musím z něčeho žít. Nebo snad budete chtít po vládnoucí kastě upravit normy a více kontrolovat jejich dodržování. No to snad ne, oni přece vědí co je pro vás dobrého a co je dobrého pro vládnoucí kastu a jejich chlebodárce kapitalisty. Chcete změnu? Tak se ohlédněte na polosocialistický sever nebo část západ. Rozhodně nekoukejte od Aše na východ, tam je kombinace toho nejhoršího co se za sto předešlích led zrodilo. ???
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2014 8:39 | Pavel

Za nekvalitní potraviny může polistopadové vedení našeho státu.Zničilo naše zemědělsví a celé hospodářství.Uvedlo naší zemi do dluhů.Okradli lidi o peníze a dovolili dovážet odpad ze světa k nám.Lidé bez peněz tím byli donuceni kupovat závadné a nekvalitní potraviny.Navíc i ty co se jevily jako kvalitní,byly velice často předražené a též nekvalitní.Do dnes neby nikdo potrestán.Kontroly chodily ale bud měly malé pravomoci, nebo dávaly směšné pokuty.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Pohlreich

restauratér a podnikatel

Jiří Dienstbier

politik

Zdeněk Pohlreich
ÚSPĚŠNOST
80,00 %

z 5 duelů
×
Jiří Dienstbier
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services