Interaktivní grafiky
Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla
Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více
Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny
Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více
Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích
Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více
Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky
Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více
Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety
Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více
Doporučujeme
Přihlášení k newsletteru
Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.
Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.
Zdeněk Pohlreich
restauratér a podnikatel
Jiří Dienstbier
politik
80,00 %
z 5 duelů
50,00 %
z 2 duelů
Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů
Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
13. 5. 2016 13:47, Omasta
Kdo za to může? Především za to může stát, protože dává obchodům volné ruce k šizení potravin.
Kdo tvoří poptávku?. Mezi námi žijí lidé s nízkým IQ mezi 80-99 a tito lidé představuji masu 50% populace. Ti vytvářejí poptávku. Jsou to i senilní babičky a zapomnětliví dědoušci. Jsou to nákupčí v domovech důchodců.
Největší chybou je, že se dovolilo obchodníkům vytvářet výrobky v různých cenových hladinách. Vede to k tomu, standardní potraviny jsou nekvalitní a za potraviny se standardní kvalitou platíme obrovský příplatek za luxus.
Proč to tak je?
1) běžní lidé (tvořící poptávku) chtějí standardní potraviny, nebudou připlácet za luxus.
2) Obchodníci kupují to, co jim odchází. Za ležáky účtují luxusní přirážku.
Řešením je zavést přesné normy, co u jaké značky potravin musí být splněno, jako z roku 1967. Znamená to, že by se ošizené potraviny již nesměly vyrábět.? Ne. Výrobce, který by chtěl vyrábět nekvalitní např. uzeniny by si mohl vytvořit vlastní značku s vlastní normou. Přičemž by mělo platit nepřekročitelné pravidlo, že ve značkových (tj. ve všech) potravinách, příklad: Poličan, Vysočina by smělo být povoleno maximálně 5% a jen nejnutnější obsah zahušťovadel a stabilizátorů.
Např. značka Lahodný buřt, by obsahovala strojně oddělené kuřecí maso, pojivovou tkáň, kůžovou emulzi, kuřecí pařáty, sádlo z vnitřností, eventuelně levnější druhy masa, ale žádnou přibalenou zahuštěnou vodu. Tím by se předešlo šizení mentálně opožděných lidí, kteří nechápou přídavek vody. Kvalitnější a méně kvalitní výrobky by se nelišily mírou ošizení vodou, ale jen surovinami.
tím by se to zpřehlednilo. Občané s nízkým IQ by se nejprve podivovali, že už toho nesní tolik jako dříve a že jídlo musí zapíjet větším množstvím vody, ale brzy by si zvykli na přehlednější systém, v němž potraviny neobsahují vodu, šunka je šunka, a kdo chce zaplatit méně koupí si výrobek s jiným názvem.
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
2. 5. 2014 15:11, TVK
Tak pokud jste v práci stejně odborně zdatný jako výše vládnete češtinou, tak si na nic lepšího než na ty náhrašky nevyděláte ani za sto led.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
Další příspěvky v diskuzi (celkem 14 komentářů)
13. 5. 2016 14:23 | Polášek
Tomuto zabráníte jedině zákazem, normami. Aby jablečný koláč obsahoval 50% jablek, špaldové sušenky neobsahovaly pšenici a máslové pečivo neobsahovalo rostlinný tuk. Stát musí hlídat, kontroloval aby lupiče v bílých pláštích potrestal stejně důkladně jako ostatní škodnou.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
13. 5. 2016 13:52 | Omasta
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
13. 5. 2016 13:47 | Omasta
Kdo tvoří poptávku?. Mezi námi žijí lidé s nízkým IQ mezi 80-99 a tito lidé představuji masu 50% populace. Ti vytvářejí poptávku. Jsou to i senilní babičky a zapomnětliví dědoušci. Jsou to nákupčí v domovech důchodců.
Největší chybou je, že se dovolilo obchodníkům vytvářet výrobky v různých cenových hladinách. Vede to k tomu, standardní potraviny jsou nekvalitní a za potraviny se standardní kvalitou platíme obrovský příplatek za luxus.
Proč to tak je? 1) běžní lidé (tvořící poptávku) chtějí standardní potraviny, nebudou připlácet za luxus. 2) Obchodníci kupují to, co jim odchází. Za ležáky účtují luxusní přirážku.
Řešením je zavést přesné normy, co u jaké značky potravin musí být splněno, jako z roku 1967. Znamená to, že by se ošizené potraviny již nesměly vyrábět.? Ne. Výrobce, který by chtěl vyrábět nekvalitní např. uzeniny by si mohl vytvořit vlastní značku s vlastní normou. Přičemž by mělo platit nepřekročitelné pravidlo, že ve značkových (tj. ve všech) potravinách, příklad: Poličan, Vysočina by smělo být povoleno maximálně 5% a jen nejnutnější obsah zahušťovadel a stabilizátorů.
Např. značka Lahodný buřt, by obsahovala strojně oddělené kuřecí maso, pojivovou tkáň, kůžovou emulzi, kuřecí pařáty, sádlo z vnitřností, eventuelně levnější druhy masa, ale žádnou přibalenou zahuštěnou vodu. Tím by se předešlo šizení mentálně opožděných lidí, kteří nechápou přídavek vody. Kvalitnější a méně kvalitní výrobky by se nelišily mírou ošizení vodou, ale jen surovinami.
tím by se to zpřehlednilo. Občané s nízkým IQ by se nejprve podivovali, že už toho nesní tolik jako dříve a že jídlo musí zapíjet větším množstvím vody, ale brzy by si zvykli na přehlednější systém, v němž potraviny neobsahují vodu, šunka je šunka, a kdo chce zaplatit méně koupí si výrobek s jiným názvem.
9. 5. 2014 11:09 | Jarka
9. 5. 2014 10:17 | havlae
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
6. 5. 2014 8:50 | eďa
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
5. 5. 2014 15:39 | mai
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
5. 5. 2014 9:39 | eďa
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
5. 5. 2014 9:37 | eďa
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
5. 5. 2014 9:30 | eďa
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
4. 5. 2014 10:12 | mai
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
2. 5. 2014 15:11 | TVK
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
2. 5. 2014 10:37 | barta
2. 5. 2014 8:39 | Pavel