Richard Siuda: Češi se dlouhodobého investování bojí jako čert kříže. A je to velká chyba

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 4. 5. 2013 | 17 komentářů
„Lidé se tu do dlouhodobého spoření nehrnou. Znamená to totiž odpírat si dnešní spotřebu a to se nikomu nechce. Naopak si všichni chtějí brát půjčky, aby mohli utrácet ještě víc. Úspěch spořicích produktů je pak postaven pouze na státních příspěvcích,“ říká v rozhovoru pro Peníze.cz Richard Siuda, ředitel prodeje investiční společnosti Conseq.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 5. 2013 1:06, Zdenek

Davide mluvíte o fondech, ale přitom tady ukazujete propady jednotlivých akciových společností. Investovat přímo do akcií a nakupovat podíly v otevřeném podílovém fondu je obrovský rozdíl. Při investici na burze, je třeba mít velký kapitál, aby se dalo rozložit riziko a nakoupit akcie mnoha firem. Při investice do podílových fondů stačí 500 Kč a vlastním majetek desítek, a nebo dokonce stovek, velkých společností. Já osobně využívám produkt Conseq Classic a vybírám si sám fondy do kterých budu investovat. Poplatek Consequ je nulový a platím jen vstupní poplatek do fondu. Davide přestaňte přemýšlet v českých poměrech a zjistěte si informace o tom, jak skutečně funguje otevřený podílový fond. Až to zjistíte tak se budete stydět za nesmysly, co jste tu plácal. Co se týká zhodnocení tak Vám mohu dát taky příklad zhodnocení skutečných fondu, za posledních 5 let:
Franklin Templeton Asia + 52 %
Templeton Global Total Return + 114,27 %
Fidelity Asean + 52,26 %
Franklin Biotechnology + 133,67 %
Aberdeen Global Asian Sm.Comp. + 102,64 %
Je to za stejných pět let...
Investování přes otevřené podílové fondy, není ve světě nic nového. Investiční společnost JP Morgan existuje 130 let, Pioneer 80 let, Fidelity 67let a Franklin Templeton 60 let. Fondová společnost Fidelity má 17 milionů podílníků a spravuje majetek 900 miliard USD, Franklin Templeton má 22 milionů podílníku a majetek 780 miliard USD.
Myslíte si, že by miliony lidí po celém světě investovali desítky let do rizikových nebo ztrátových otevřených podílových fondů? Nikdy žádný otevřeny fond nezkrachoval. Spousta lidí si myslí, že Harvardské fondy zkrachovaly. Omyl. To stát umožnil přeměnu fondů vzniklých při privatizaci na Holdingy. Stali se z nich normální akciové společnosti, které nepodléhají žádnému dozoru. Jak to dopadlo víme. Příspěvky v této diskuzi, jasně ukazují, že Češi nepotřebují penzijní reformu, ale reformu myšlení. Žijeme sice ve svobodě a demokracii, ale myšlením je většina stále v totalitě. Lidé ve většině věcí spoléhají na stát a odmítají převzít odpovědnost sami za sebe. Nepřemýšlí o budoucnosti a kolikrát ani o tom co podepisují. Nesmyslně se sami zadlužují a pak jim už bohužel nepomůže ani ta otřepaná Švejkova výmluva „Dyk já sem to vůbec nevěděl, dyk já sem slavnej soude, úplně blbej“. To že tady obhajuji otevřené podílové fondy neznamená, že doporučuji státem podporované fondy. Banky a pojišťovny, které založily fondy jak 2. tak 3. pilíře to udělaly jen proto, aby vydělaly peníze. Od mé rodiny nedostanou ani korunu.

Zobrazit celé vlákno

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 5. 2013 18:07, David

Dejte mi 1.argument proč investovat dlouhodobě do fondů.!!!
Budu-li investovat do fondů u investiční spol. Conseq,tak nejvíce peněz z (mých peněz)poplatků dostane finanční poradce a dále pak ředitel prodeje pan Siuda.
Kdybych si před 5-10 lety začal posílat peníze na investice např. do českých akciových fondů,tak zaposledních 5 let
ČEZ -54%
Telefonica -43%
CETV -96,76%
Erste bank -49%
(a není to jen krizí.která tu byla v roce 2008)
tak a teď prosím ten argument proč mám ivestovat????????????????????? ???????pokuď bych chtěl jít dnes do důchodu a chtěl si vybrat našetřené peníze,tak jediný kdo se bude smát je investičníspolečnost.

-60
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 17 komentářů)

12. 6. 2013 3:42 | DV505

Pavle, to co tu píšete ve svých příspěvcích je jen a jen čirá nenávistná demagogie, podpořená navíc generalizací, což je také špatně. viz. jen některé Třicetiletéh ohorizontu se často bojí jako čert kříže. Tímhle šíleným přístupem se ale připravují o to, aby se svými penězi mohli nějak rozumně nakládat." Jak můžu rozumně nakládat s prostředky investovanými na 30 let? Že by nijak? Třeba jen, pozměňovat portfolio... před jeho koncem dál třeba přecházet do pproduktů se sice nižším zhodnocením, ale nižší volatilitou... Pane Pavle v tom 30-ti letém horizontu si investujete na budoucí důchod, nikoli tedy na nákup dovolené či nové ploché televize. Nevím zda vám také vůbec něco říká složené úročení... Ten třicetiletý investiční horizont vás tedy chrání před sebou samým!...
"Naopak si všichni chtějí brát půjčky, aby mohli utrácet ještě víc." A proč tedy banky pláčou, že mají moc hotovosti a nikdo se nechce půjčovat? Jak to, že míra zadlužení klesá?
Míra státního i privátního zadlužení naopak stoupá, kde jste přišel k onomu názoru? Můžete jej doložit, nebo jste si jej zcela vycucal ( opět v rámci t vaší demagogie) z prstu? ...
"Přesto si ale říkám, že rezervu na tři až šest měsíců by si pro případ, že by se něco stalo, měl udělat úplně každý." A tuto rezervu investovat dlouhodobě? A až dojde na lámání chleba, tak zjistit, že díky výkyvu trhu je ta rezerva jen na čtrnáct dní? On tu pan Siuda mluvil o investování rezervy? a kde? ...
... a tak bych mohl pokračovat u celého zbytku!
jen se tedy zeptám, nejste to spíše vy, kdo si tu tak nějak nevidí do huby?
A takových exotů je tu víc ... David. Dejte mi 1.argument proč investovat dlouhodobě do fondů.!!! Budu-li investovat do fondů u investiční spol. Conseq,tak nejvíce peněz z (mých peněz)poplatků dostane finanční poradce a dále pak ředitel prodeje pan Siuda.
Davide, neberu fakt, že data která jste uvedl s fondy Conseq, nebo fondy s nimi spolupracujícími nemá naprosto nic společného. Co mne ale zaujalo. Když investujete peníze ... ale i jinak, třeba za ně nakoupíte pozemky. Co vás zajímá více? Váš výnos, nebo výnos těch kteří Vám to zprostředkovali. Položím ještě doplňkovou otázku, který z nich je výnosem vaším? :D :D :D
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2013 9:44 | Gabriel Pleska

V seznamu článků byl odsunut novějšími články níž, nyní ho v chronologickém výpisu najdete na třetí straně. Na domovské straně článek vydrží zhruba týden – průběžně posouvaný níž čerstvějšími texty. Případně tam ještě nějakou dobu může být v pravém sloupci ve výpisu článků nejčtenějších nebo nejkomentovanějších. Ani tam ale z pochopitlených příčin nemá rezervované místo navždy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2013 8:18 | Pavel

Proč tenhle článek zmizel z úvodní stránky a seznamu článků (www.penize.cz/clanky)?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2013 7:50 | Pavel

Ten člověk si nevidí do huby na odporuje sám sobě. Pár příkladů:
"Třicetiletého horizontu se často bojí jako čert kříže. Tímhle šíleným přístupem se ale připravují o to, aby se svými penězi mohli nějak rozumně nakládat." Jak můžu rozumně nakládat s prostředky investovanými na 30 let? Že by nijak?
"Přesto si ale říkám, že rezervu na tři až šest měsíců by si pro případ, že by se něco stalo, měl udělat úplně každý." A tuto rezervu investovat dlouhodobě? A až dojde na lámání chleba, tak zjistit, že díky výkyvu trhu je ta rezerva jen na čtrnáct dní?
"Naopak si všichni chtějí brát půjčky, aby mohli utrácet ještě víc." A proč tedy banky pláčou, že mají moc hotovosti a nikdo se nechce půjčovat? Jak to, že míra zadlužení klesá?
Zatím jsem nevstoupil, ale jen kvůli tomu, že jsem si na to ještě nenašel dostatek času. Naštěstí mě nelimituje nutnost rozhodnout se do poloviny roku jako ty, kterým už bylo 35 let." A proč se tady dobrovolně připravujete o ta 3% každý měsíc? Že by to nebylo až tak výhodné, jak se snažíte namluvit?
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 5. 2013 1:06 | Zdenek

Davide mluvíte o fondech, ale přitom tady ukazujete propady jednotlivých akciových společností. Investovat přímo do akcií a nakupovat podíly v otevřeném podílovém fondu je obrovský rozdíl. Při investici na burze, je třeba mít velký kapitál, aby se dalo rozložit riziko a nakoupit akcie mnoha firem. Při investice do podílových fondů stačí 500 Kč a vlastním majetek desítek, a nebo dokonce stovek, velkých společností. Já osobně využívám produkt Conseq Classic a vybírám si sám fondy do kterých budu investovat. Poplatek Consequ je nulový a platím jen vstupní poplatek do fondu. Davide přestaňte přemýšlet v českých poměrech a zjistěte si informace o tom, jak skutečně funguje otevřený podílový fond. Až to zjistíte tak se budete stydět za nesmysly, co jste tu plácal. Co se týká zhodnocení tak Vám mohu dát taky příklad zhodnocení skutečných fondu, za posledních 5 let: Franklin Templeton Asia + 52 % Templeton Global Total Return + 114,27 % Fidelity Asean + 52,26 % Franklin Biotechnology + 133,67 % Aberdeen Global Asian Sm.Comp. + 102,64 % Je to za stejných pět let... Investování přes otevřené podílové fondy, není ve světě nic nového. Investiční společnost JP Morgan existuje 130 let, Pioneer 80 let, Fidelity 67let a Franklin Templeton 60 let. Fondová společnost Fidelity má 17 milionů podílníků a spravuje majetek 900 miliard USD, Franklin Templeton má 22 milionů podílníku a majetek 780 miliard USD. Myslíte si, že by miliony lidí po celém světě investovali desítky let do rizikových nebo ztrátových otevřených podílových fondů? Nikdy žádný otevřeny fond nezkrachoval. Spousta lidí si myslí, že Harvardské fondy zkrachovaly. Omyl. To stát umožnil přeměnu fondů vzniklých při privatizaci na Holdingy. Stali se z nich normální akciové společnosti, které nepodléhají žádnému dozoru. Jak to dopadlo víme. Příspěvky v této diskuzi, jasně ukazují, že Češi nepotřebují penzijní reformu, ale reformu myšlení. Žijeme sice ve svobodě a demokracii, ale myšlením je většina stále v totalitě. Lidé ve většině věcí spoléhají na stát a odmítají převzít odpovědnost sami za sebe. Nepřemýšlí o budoucnosti a kolikrát ani o tom co podepisují. Nesmyslně se sami zadlužují a pak jim už bohužel nepomůže ani ta otřepaná Švejkova výmluva „Dyk já sem to vůbec nevěděl, dyk já sem slavnej soude, úplně blbej“. To že tady obhajuji otevřené podílové fondy neznamená, že doporučuji státem podporované fondy. Banky a pojišťovny, které založily fondy jak 2. tak 3. pilíře to udělaly jen proto, aby vydělaly peníze. Od mé rodiny nedostanou ani korunu.
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 5. 2013 18:07 | David

Dejte mi 1.argument proč investovat dlouhodobě do fondů.!!! Budu-li investovat do fondů u investiční spol. Conseq,tak nejvíce peněz z (mých peněz)poplatků dostane finanční poradce a dále pak ředitel prodeje pan Siuda. Kdybych si před 5-10 lety začal posílat peníze na investice např. do českých akciových fondů,tak zaposledních 5 let ČEZ -54% Telefonica -43% CETV -96,76% Erste bank -49% (a není to jen krizí.která tu byla v roce 2008) tak a teď prosím ten argument proč mám ivestovat????????????????????? ???????pokuď bych chtěl jít dnes do důchodu a chtěl si vybrat našetřené peníze,tak jediný kdo se bude smát je investičníspolečnost.
-60
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 5. 2013 10:03 | Škodolibka domácí

Mě by zajímalo, podle čeho si vzdělaný člověk z oboru, jako je pan Siuda, bude vybírat penzijní společnost, u které si uzavře II. pilíř.
Půjde snad do PS ČP, která má jako jediná aspoň malou naději nabrat požadovaný počet účastníků ? Nebo se bude řídit tím, jak který Asset management dokáže obhospodařovat podobné smíšené podílové fondy, jaké jsou ve II. pilíři ? Bude se řídit velikostí finanční skupiny ? Nebo něčím jiným ? Nebo mu to bude jedno jako mně, když může v budoucnu kdykoli přejít k jiné PS ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 5. 2013 12:01 | Marek

To, že lidé nechtějí dlouhodobě investovat nesouvisí tolik s odepíráním současné spotřeby, ale s tím, že jim po zaplacení všeho co musí zaplatit z výplaty téměř nic nezbude. A další věc je nedůvěra ve stát, který je schopen zákonem změnit pravidla bez ohledu na smlouvy. Zjistěte si vážený pane ekonome jaký je nikoliv průměr, ale medián platu v ČR a zkuste si představit, jak s tímto platem po zaplacení všeho nezbytného dlouhodobě investujete. A co se týká dluhů, tak největší objem jsou dluhy na bydlení, jako ekonom jistě uznáte, že toto jsou ,,rozumné dluhy".
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 5. 2013 9:31 | pavel

investovat může jen ten, kdo má peníze, vysvětlete lidem co nemají ani na nájem, jak mají investovat, z platu 9000 čistého to dost dobře nejde, takže dlohodobé investování ano, ale jen pro ty co na to mají..........
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 5. 2013 7:23 | Fousek

V česku jsou fondy jaksi základem a vzorem pro podvod a získ jejích kormidelníků. Nebo chcete říci, že přišlá nová generace a ta poctivosti jenom překypuje ? Dovolte se mi zasmát... ha, ha, ha !!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2013 17:18

Tohle zkuste trochu vysvětlit. Kde a o jakých fondech "bylo řečeno". A ta desetina procenta a o 600 procent víc znamená co?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2013 16:38 | Petr

Bylo řečeno, že fondy nebudou mít pro své manažery zázračné výnosy. A ejhle. V cizině je to 0,1% a v Česku, jak jinak o 600% víc. Tak pro koho je to výhodné? Myslím, že jen pro křišťálovníky a obyčejným lidem po X letech zůstanou jen oči pro pláč.
-9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 5. 2013 15:22 | Jirka

Chyba to rozhodně není .Chyba je svěřit prostředky takovýn dobrodruhům z fondů jako jste Vy. Osobně investuji sám cca 15 let a řídím se opačně tím co radí investiční fondy. Tedy když doporučují shortuji(prodávám) a co haní to po prověření nakupuji. Dosahuji nadrůměrných zhodnocení .Základem všeho je nakupovat levně a prodávat draho. Říkají si finanční investoři ,ale jsou to jen paraziti.
-29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 5. 2013 14:37 | robert

Dobře strukturovaný, sofistikovaný, ale průhledný verbířský oblb ve stylu mazaného sedláka, který v pohádce gazduje s medvědem. Medvěd pracuje, sedlák podle dohody sklízí vršek (zrno) a medvěd spodek -kořínky.Když se medvěd rozzlobí, sedlák to prohodí, medvěd nať, sedlák brambory. Všechno to investování v podání autora a většiny mnohých argumentuje dlouhodobostí, za předpokladu absolutní nebo převážné fixace ziskotvorných parametrů současného stavu. Kolik už bylo náhlých světových zvratů a ekonomic.otřesů?! A to zaviněných velkými světovými byznysmenskými kormidelníky-korporacemi nebo bublináři, kteří chamtivě jeli (v rozporu s tím, k čemu pan Siuda nabádá)na okamžitý, co největší zisk až se daná komodina nebo produkt posr....zhroutil, ale jeho trosky dopadly na záda těch drobných, kteří nemají čas ani vzdělání a praxi, jak lovit v kalných finančních vodách. Jednoho dne to vyvrcholí, až se bída a pauperizace celosvětově všude rozprostře, Ubude lidstva a stejný bordel (jehož základy tkví ve vrozené lidské sobeckosti a pudu přežít)začne od piky.
-40
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 5. 2013 10:55 | Sedlák

Ví, že musí obdělat, zasadit,aby mohl sklidit.Ale určitě nebude chtít pěstovat bavlnu v podhůří,tropické ovoce u pólů. Pro normální selský rozum platilo a platí.Čemu nerozumím, do toho se nehrnu,čemu nevěřím,tomu se vyhnu.Tyhle vyčuránkovské nadháněčské kecy jsou přesně to,před čím rozumný tvor uteče.A investovat je třeba pouze do návratností.Těch už zbylo velmi málo,jakmile získá nechráněný jedinec něco cennéo,vyrojí se kupy zlodějů,na které mu pro práci nezbývá čas vyzrát.
-32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 5. 2013 7:28 | Fousek

Peníze a procenta ?... no bylo by lepší přemyšlet jestli není lepší mít nějaký dobrý patent, třeba na úsporu el. energie (nebo její výrobu v domácích podmínkách, bez použití slunce, větru a vody)... a možnost vyvezt tento patent někam do ciziny. V Česku se použit nedá bez toho aby vám jej někdo "zbohatlej" neukradl... anebo vám stát nenapařil nemilosrdné daně, rovnající se ceně elektřiny monopolního ČEZu.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 5. 2013 7:19 | Patrik

Musi si najit profesionaly,kteri mu budou spravovat portfolio...........nemusi.Jed ineco musi je,najit si slusneho brokera u ktereho si zalozi internetovou aplikaci pro investovani a muze "pokud" si veri obchodovat naprosto sam ,podle sveho uvazeni.Napr-Brokerjet,Patria, Conseqatd
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Bohuslav Sobotka

politik

Janis Sidovský

manažer a podnikatel

Bohuslav Sobotka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Janis Sidovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services