Kalousek omezí lichvu. Chystá zákon proti nefér trikům

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 8. 7. 2012 | 9 komentářů
Některé typické praktiky podvodníků na trhu spotřebitelských půjček by měla mimo zákon postavit novela zákona o spotřebitelském úvěru, kterou připravilo ministerstvo financí a s jejíž účinností se počítá od roku 2013.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 7. 2012 19:31, chlop

Tož to se směju,gauner,zloděj a vrah bude bojovat proti nepravostem?!?!?!Běžte do hajzlu!!!

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 9 komentářů)

9. 7. 2012 19:31 | chlop

Tož to se směju,gauner,zloděj a vrah bude bojovat proti nepravostem?!?!?!Běžte do hajzlu!!!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2012 13:57 | plesko

Zajímalo by mě, jak dohlížející úřad, který bude dávat pokutu věřiteli mu prokáže, že věřitel úvěr poskytl ke spotřebitelské spotřebě. Prostě někomu půjčím 20 tisíc bez účelu, půjčku zajistím směnkou, ručitelským prohlášením, a podobně.
A dále jsem zvědavý, jak bude dohlížející úřad pokutovat zahraniční věřitele. To už mi vůbec není jasné.
Tyto nové zákony jen povedou ještě k většímu stahování do šedé ekonomiky a zdražování produktů. Všimněte si, jak od dubna vyskočily poplatky za rozhodčí řízení, když zákon de facto nařídil, že rozhodcem ve spotřebitelských věcech může být jen advokát (resp. právník, ale 99% rozhodců jsou i advokáti). Zatímco do dubna poplatky za rozhodčí řízení standardně začínaly na 1500 Kč, advokáti si účtují 10.000 Kč a více. A zaplatí to ten chudák dlužník, kvůli kterému se zákony neustále zpřísňují.
V parlamentu sedí idioti.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2012 12:35 | Vít Suchý

ano, je to někdy na pomezí míry chápání, co je člověk schopen podepsat...nicméně i já sám, před lety jsem bez mrknutí oka podepsal životní pojistku Dynamik, stačilo mi, že mi to zástupce pojišťovny okomentoval, že to je dobrá věc a hodně rozšířená....
A několik let nato, jako jeden z prvních jsem podepsal smlouvu s penzijním fondem, další průšvih...Obojí bez toho, abych si vzal tužku a papír a začal něco počítat...prostě a jednoduše jsem to tehdy podepsal jako finanční negramot...Podotýkám, že jsem absolvoval víc než základní školu...
Pokud neumíte formulovat otázku prodejci (=poradci) a nevyznáte se aspoň v základech legislativy,tak máte většinou smůlu...
Proto se snažím prosazovat a to, aby se klienti finančních institucí, poradenských firem a makléřů naučili jednoduše ptát na čísla a základní parametry finančních produktů, aby se naučili oddělovat ty hromady balastu, co kolem toho dostanou zadarmo... :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 7. 2012 11:54 | VlK

Hlavní problém je v tom, že svět není černobílý a takové rázné kroky (zneužívá se to, zakažme to) jsou na dvě věci. Znám inteligentní lidi ve svém oboru špičky, ale co se týká financí neználci, flegmatici. Místo toho, aby zakazovali legitimní zajišťovací nástroje, zvláště takto striktně. Měli by dohlížet na to, aby smlouvy byly přehledné. Stačilo by pár základních věcí: pro začátek ztučnit důležité informace (jako Kooperativa). Proč důležité informace jsou utopeny v moře více či méně samozřejmého textu? Navíc proč všeobecné podmínky jsou u každé pojištovny jiné, několikatistránkové? Nechť je vydávají v kompletní formě (z důvodu časových změn), ale nechť je vydávají ve zkrácené podobě s odkazy na zákony, vzory, ať vyniknou odlišnosti mezi pojištovnami. Proč vydávají nové podmínky a neobtěžují se vydat změnové listy oproti minulým, nejlépe několikati minulým? atd. Protože takto podmínky nečte téměř nikdo, 5%? Zbytek se spolehne na název produktu, popř. ústně předané informace u přepážky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 7. 2012 10:06 | bob

Zloděj volá: "Chyťte zloděje".
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2012 1:21

Zajímá mě, co Míra vymyslí na "ochranu" "lidí", kteří bez jakéhokoli zájmu nosí měsíc v zadní kapse kalhot rozhodnutí o exekuci, kteří na výzvu inkasní agentury, co od pojišťovny odkoupila pohledávku za nimi, reagují tak, že prý nebudou podporovat zloděje a dále s inkaskou nekomunikují.
"...místo aby se občan učil základní věci (jako měl fin. rezervu, nepůjčuj si na krávoviny, protože je má soused)..." Jestli se tohle má někdo učit, tak já navrhuji spíše jeho likvidaci. Bude to rychlejší a levnější a celkově jednodušší. Něco takovýho by v přírodě stejně nepřežilo.
K Vítu Suchému: Ano, pojišťovny a vůbec firmy působící v prodeji finančních produktů jsou téměř zločinecké organizace. Na druhou stranu řekněte, co si myslíte o těch "borcích", kteří se vůbec nezajímají o to, co podepisují, vymlouvajíce se na to, že tomu nerozumějí (přičemž na smlouvách nic nesrozumitelného není - i cvičená opice by přečetla tři stránky, aby se na konci dozvěděla, že stačí dvě splátky po splatnosti a je zle). Co si myslíte o "lidech", kteří si sjednají investičko s platbou litr měsíčně, aby si mohli vzít úvět 15 tis. Co si myslíte o mladých lidech, kteří si bez rozumných úspor a možnosti zvýšení příjmu, bez peněz na rekonstrukci (spíše malou přestavbu) berou stoprocentní hypo ve věku, kdy mají pomalu zakládat rodiny. To ti mladí opravdu nevidí dál než na konec týdne?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 7. 2012 8:24 | VlK

Obávám se, že stát dle vzoru směnek by zakázal jakékoliv životní pojištění. Proč by stát stále měl zavádět stále více zákonů snažíc se tak vychovávat lidi? - Zákony bobtnají - takže, místo aby se občan učil základní věci (jako měl fin. rezervu, nepůjčuj si na krávoviny, protože je má soused), měl by znát tisíce stránek zákonů napsaných dost špatně pochopitelným jazykem. Takže je nezná a neví nic. - V takovém množství textu, navíc tak šíleně spravovaném a upravovaném jsou a budou chyby - zajímalo by mě, jestli se někdy politici inspirují ve firmách, kde přece jen nějaké postupy na správu dokumentace jsou.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 7. 2012 8:14 | VlK

"V reakci na jejich časté zneužívání bude zcela zakázáno používání směnek a šeků v souvislosti se spotřebitelskými úvěry." Doufám, že se nezastaví u zakázání legitimní snahy zajistit si půjčku kvůli tomu, že lze ji zneužívat a bude podobným způsobem postupovat i k: zajištění nemovitostí - přece lidé jsou bez mozku a neměli bychom jim umožnit zastavit svobodně nemovitost - dívejte se, kolik lidí přišlo v USA o střechu nad hlavou - zakažme hypotéky. sociálním dávkám - i zde je pár příkladů zneužívání v černé ekonomice. dotace z EU - opět v daleko větším měřítku zde došlo k pseudo projektům. státní zakázky - opět v mnoha případech zde došlo k odklonu peněz do soukromých rukou. Chápu, že je snažší místo řešení problému, zakázat "to" úplně. Doufám, že bude stejně postupovat i jinde... (Ironie)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 7. 2012 8:06 | Vít Suchý

Doufám, že v zákoně bude zakázáno i vázání úvěrů či podmiňování jeho přidělení sjednáním investičního životního pojištění se sankcí ve výši provize pro zprostředkovatele.
To je nešvar, který potrápil možná desetitisíce občanů. Zde bych byl i pro retrospektivu a předmětné smlouvy částečně zneplatnil.
A bohužel musím konstatovat, že tu mají máslo na hlavě i všichni makléři a finančně-poradenské firmy, které s pojišťovnami, jež se na tomto nevábném kšeftu podílely v tichém souhlasu spolupracovaly a spolupracují.
Proč mám tak radikální názor ? Je veřejným tajemstvím, které pojišťovny zde hrály prim a já osobně si myslím, že pokud podnikám na finančně-poradenském trhu a chci se zasloužit o jeho změnu (a je jedno, jestli jsem firma nebo jen "one-man show"a jestli proklamuji, že "chci něco dělat jinak" ), tak vyvolám jednání na ČAP, Afizech a v jiných spolcích, potažmo vedu iniciativu přes ČNB, aby se tyto praktiky okamžitě zarazily...
A víme snad o nějakých veřejně projednávaných kauzách ( a sankcionovaných ) na toto téma ? ..."Prdlačky, švagrová",... by řekl trefně klasik, kšeft je přece kšeft...
Přeji hezkou neděli...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Šárka Grossová

podnikatelka

David Eder

podnikatel, Exclusive Tours

Šárka Grossová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
David Eder
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services