Pět odpovědí pro ty, kteří se ve stáří nechtějí bát každého dalšího dne

Zdeněk Simaichl | rubrika: Jak na to | 12. 10. 2011 | 13 komentářů
Lidé, kteří berou přípravu na stáří lehkovážně, před sebou mají jednu jedinou jistotu. Prožijou stáří ve strachu z neustále rostoucích nákladů na potraviny, léky, zdravotní péči, bydlení. A vlastně i všechno ostatní.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 10. 2011 8:35, Petr Jindra

Vážení .Pravidelně pročítám články týkající se důchodu a nemohu se ubránit dojmu,že pan Bezděk žije v úplně jiném světě nebo alespoň zemi.
Radí nám kdy a kolik máme spořit na důchod. Měl by poradit těm lidem , kteří nemají plat ani 15 000,- hrubého a žijí z ruky do huby-těchto lidí je naprostá většina.Vydat navíc třeba jen 500,- Kč. Je pro ně neřešitelný problém.Pan Bezděk se na tento problém dívá z pozice horních deseti tisíc.
Stále se argumentuje ,že populace stárne,ale proč? Protože mladí se v této době bojí založit rodinu proto ,že by ji neuživili-potom se samozřejmě děti nerodí. Průměrný věk se prodlužuje-ano ,ale podívejte se na většinu těch starších lidí,v jakém jsou zdravotním stavu(díky medicíně vydržíme déle ,ale ještě pracovat?)Prodlužováním věku odchodu do důchodu docílíte hlavně toho , že staří se budou zuby nehty držet svého místa a mladí budou sedět doma na podpoře a vůbec nezískají pracovní návyky.
Můj asi naivní názor je ten,že Vládu si volíme hlavně proto ,aby se starala o pracovní místa pro lidi a o maximální podporu rodin s dětmi.
Jenom dostatek mladých dokáže uživit starou generaci.Pokud to vláda nedokáže nemá tam co dělat. Rozhazovat zbytečně miliardy umí každé dítě.
Pane Bezděk. Vžijte se do situace , že máte 15 000,- hrubého a potom raďte.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 10. 2011 12:03, Michal Kára

Jelikož medián hrubé mzdy je někde lehce pod 20.000,- tak těžko bude mít "naprostá většina" lidí pod 15.000.-


Lidé nezakládají rodinu ne proto, že by ji neuživili, ale proto, že by jim narozením dítěte klesla životní úroveň, nebo děti prostě nechtějí. A funkci rodiny jako zajištění na stáří zdestruoval průběžný penzijní systém.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 13 komentářů)

14. 10. 2011 10:35 | Petr Jindra

Mluvíte o autech. Pro srovnání-my máme 399 aut na 1000 obyvatel Němeco 540 aPolsko 351. Půměrné stáří vozidel u nás je 14,38 let, ale jsou zde Š105,120, které mají i 28 let. Až budou tyto vozy likvidovat zaplatí ještě ekologickou daň. Já sám mám také staré auto a mám spočítáno ,že když vozím manželku do nemocnice jednou týdně nákup a vnuky do kroužků tak náklady včetně oprav apovinného ručení jsou za rok nižžší než kdybych platil hromadnou dopravu. Takže auto si budu držet dokud projde technickou prohlídkou.(když už člověk jednou má tak se při rozumném ježdění vyplatí) Při Váší argumentace můžeme ještě říci:lidé chodí do hospody na pivo,kouří, jezdí na dovolenou,samozřejmě to nemusí. Ale to už jsme úplně někde jinde-tam jsme snad nechtěli být. A určitě vím , že když se lidé zbaví aut,přestanou chodit do hospody,přestanou kouřit a jezdit na dovolenou tak těžko ušetří potřebných 5000,- na důchod jak nás pan Bezděk nabádá.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2011 1:34 | Petr

Nemám rád strašení vymíráním populace. Když tady bude práce, budou i lidi. Těch je po světě ohromný přebytek. Druhá věc je, že mít tady mnoho cizinců může mít i svá negativa.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2011 21:19 | Fany

Částečně máte pravdu, tedy ve výpočtech, ale ne v tom, že většina nemá co do huby. A že 500 je problém u většiny rodin, kromě horních deseti tisíc. Každoročně vyjíždí do zahraničí na dovolenou přes milion lidí, další skoro 2 miliony tráví dovolenou v ČR. U nás je registrováno asi 4,5 milionu automobilů a každý měsíc přibývají další. I v době krize. A ty automobily musí lidé živit. Je velký poměr lidí, kteří mají vlastní bydlení..... Tohle vše asi nezvládne horních deset tisíc, že? Jinak ten článek je velmi povedený. Nepřímo se vysmívá těm, kteří naletěli na sliby finančních bouchačů a pomáhají krmit finanční žraloky pomocí penzijních fondů, nebo životních pojistek. Tudy cesta nevede.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2011 19:08

To máte krátkej životní cyklus, člověče.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2011 18:53 | Petr Jindra

No hrubý plat je uváděn kolem 25 000,- Kč. Nevím jestli je to zrovna medián(aritmetický průměr,ale četl jsem že ví c jako dvě třetiny na tento hrubý plat nedosáhne a víc jako polovina lidí nedosáhne 15 000,- Kč. Aritmetika je ošidná. Příklad je nás šest .pět nás má plat 10 000,- a jeden má 100 000,- To je 150 000,. děleno 6 je 25tis. Kč,ale nezlobte se nás pět má stále jenom 10 000,- Jinak máte pravdu,že se nezakládají rodiny i proto,že by jim klesla životní úroveň.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2011 18:53 | Mira

Rady úplně nanic.V 5-ti letém horizontu je zhodnocení fondů životního cyklu 1%.Radíte tu blbosti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2011 16:23 | mai

Článek je o ničem.Nabádá ke spoření,ale v podstatě neporadí,jak investovat.Fondy životního cyklu,které jsou uváděny jsou naprosto nevhodné.Jeden takový Konto Života PLUS mi nutila jedna paní.Vysoké poplatky kolem 1,3% nebo tak nějak vám za 30 let seberou velkou část uspor.Dokud se nevytvoří efektivní nízkonákladový produkt pro dlouhodobé spoření,jsou tyto články zbytečné.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2011 15:43 | kalina milan

Kdyby alespoň bylo těch 15000, ale jsou lidé, kteří pracují i za 8-9-10 tisíc hrubého! Pak ať nám nějaký zazobaný pán radí, jak odkládat na stáří! Až budou výše mezd nastaveny v evropském průměru ( ceny už jsou u nás evropské dávno), pak si většina lidí opravdu spořit bude.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2011 12:50 | Slávka

Správně konstatováno:chudý a zadlužený stát se nedokáže o své stárnoucí občany,kteří mu celý svůj život do kasy přispívali,postarat.Jinak řečeno,plaťte,plaťte,ale nic nečekejte.Polistopadová politická selanka stát dostala na pokraj bankrotu,přesto je honorována tak,že se sama důchodu obávat nemusí. Co očekává stát od mladé generace,které nedává jinou perspektivu,než chudobu ve stáří a podprůměrnou životní úroveň?(Prosím,porovnávat se současností,nikoliv středověkem,jak je ve všeobecné oblibě).Sebedrastičtější prognózy nemění nic na tom,že většina občanů na důchodové úspory nemá.Jen mozek mdlý si může myslet,že průměrná rodina dokáže platit hypotéku (jinak se k vlastnímu bydlení nedostane),utáhnout všechny poplatky,inkaso,daně,živit děti,přispívat svým rodičům na stáří a spořit si na svou vlastní penzi.Kde je prostor pro vlastní život? A tak se ptám:co je únosnější-prožít si ten svůj poměrně krátky život i s trochou radosti a zábavy,nebo se po celou dobu stresovat,škudlit a po sedmdesátce si spokojeně sednout s pocitem,že si mohu konečně něco svobodně dovolit,ale jsem už starý na to,abych si to dopřát mohl? Jsem přesvědčena,že budoucí generace nedopustí po dobrém či zlém,aby se tyto vize uskutečnily.Sociální nepokoje se světem šíří a při liknavosti,bezradnosti a způsobu vládnutí politických vlád to nevypadá,že by se jejich intenzita měla snižovat,protože dněsní systém má ke kapitalistickému hospodaření moc daleko.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2011 12:03 | Michal Kára

Jelikož medián hrubé mzdy je někde lehce pod 20.000,- tak těžko bude mít "naprostá většina" lidí pod 15.000.-

Lidé nezakládají rodinu ne proto, že by ji neuživili, ale proto, že by jim narozením dítěte klesla životní úroveň, nebo děti prostě nechtějí. A funkci rodiny jako zajištění na stáří zdestruoval průběžný penzijní systém.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2011 8:57 | eďa

Vládu si volíme jen proto, že jsme někteří zaspali ve viditelné technologii. Neviditelný pokrok a technologie nepotřebují viditelnou vládu, vláda je přežitkem doby minulé. A že by se měla starat o pracovní příležitosti svých ovčanů, tak to je taky pěkný mýtus. Vláda tu je jen proto, aby dojila a dodojila své voliče -ovčany, ty kteří spí na vavřínech doby minulé a stále žijí ve viditelném technologickém rozvoji -světě. Schválně zkuste zdanit chlup, který není vidět.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2011 8:47 | eďa

A začnu z jiného soudku. Člověk má čtyři přirozené nepřátele. Strach, jasnou mysl, moc a stáří. Strach z nedostatku je motorem spoření a investic do důchodových fondů. To, co nám strach neřekne, co vlastně spoříme, páč tím nás udržuje v nekonečné nevědomosti. Spoříme dlužné peníze - dluh. Takže spoříme-li na stáří, pak spoříme dluhy, které někdo bude muset zaplatit a zaplatí ho ještě větším dluhem.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2011 8:35 | Petr Jindra

Vážení .Pravidelně pročítám články týkající se důchodu a nemohu se ubránit dojmu,že pan Bezděk žije v úplně jiném světě nebo alespoň zemi. Radí nám kdy a kolik máme spořit na důchod. Měl by poradit těm lidem , kteří nemají plat ani 15 000,- hrubého a žijí z ruky do huby-těchto lidí je naprostá většina.Vydat navíc třeba jen 500,- Kč. Je pro ně neřešitelný problém.Pan Bezděk se na tento problém dívá z pozice horních deseti tisíc. Stále se argumentuje ,že populace stárne,ale proč? Protože mladí se v této době bojí založit rodinu proto ,že by ji neuživili-potom se samozřejmě děti nerodí. Průměrný věk se prodlužuje-ano ,ale podívejte se na většinu těch starších lidí,v jakém jsou zdravotním stavu(díky medicíně vydržíme déle ,ale ještě pracovat?)Prodlužováním věku odchodu do důchodu docílíte hlavně toho , že staří se budou zuby nehty držet svého místa a mladí budou sedět doma na podpoře a vůbec nezískají pracovní návyky. Můj asi naivní názor je ten,že Vládu si volíme hlavně proto ,aby se starala o pracovní místa pro lidi a o maximální podporu rodin s dětmi. Jenom dostatek mladých dokáže uživit starou generaci.Pokud to vláda nedokáže nemá tam co dělat. Rozhazovat zbytečně miliardy umí každé dítě. Pane Bezděk. Vžijte se do situace , že máte 15 000,- hrubého a potom raďte.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Dienstl

podnikatel, Czech Coal

Martin Poš

podnikatel, Cybex

Jan Dienstl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Martin Poš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services