Aleš Tůma: Recept na dluhy? Hospodská ekonomie!

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 7. 3. 2011 | 10 komentářů
Všechny státní dluhy jsou vymyšlené a odporují zákonu o zachování hmoty a energie. Nejde o nic jiného než o promyšlenou neoliberální propagandu a konspiraci mocných bankovních domů. A basta!

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 3. 2011 13:25, lidová tvořivost

je smutné,že ekonomové nechápou svůj vlastní systém, a to,že jsou ovládáni a řízeni skutečnými chytrolíny bez skrupulí, jednoduchá úvaha:
mějme peněžní systém a to např. český stát a jeho korunu, do toho systému vloží centrální banka, která má jediná zákonnou možnost tisknout a distribuovat peníze pro jednoduchost 1000 Kč s 2% úrokem. Jak může systém vrátit centrální bance 1020 Kč ,když v celém systému je pouze 1000 Kč ?? A to je ta lidová tvořivost a narážky na zákon zachování hmoty a energie. banky se tu snaží z ničeho vytvořit něco a navíc mají oporu v zákoně .... Úvaha,že systém vytvoří hodnotu větší než počáteční investice (což bylo 1000 Kč),tj. těch 1020 Kč je sice správná,ale naprosto mylná. Ten kdo vytvoří hodnotu o 20 Kč vyšší než počáteční investice je sice šikula, ale nemá možnost tuto hodnotu prodat, nezapomínejte,že v systému je pouze a jen těch 1000 Kč .... :-) ano banka ráda dotiskne tento rozdíl a dá ho do systému ,ale opět za dalších 2 % úroku a znáte to , složené úročení, jednoduchá exponenciální funkce, po pár letech ,cca po 100 letech , hodnota dluhu na úroku přesáhne hodnotu systému a pak vlastník centrální banky, vlastní celý systém... a to je ta lidová tvořivost a čas na revoluci ....

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 3. 2011 11:05, josef

Doporucuji probrat produkt jine lidove tvorivosti - nepochopeni vzniku penez a multiplikace, kdy si nekteri jedinci mysli, ze penize vznikaji jako dluh - banka proste prida nekde nejaka cislicka, aniz by je odnekud jinud odepsala. I s tim jsem se setkal.

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 10 komentářů)

8. 3. 2011 12:20 | Jahoda František

Za socialismu bylo na bankovkách napsáno, že jsou "kryty zlatem a ostatními aktivami Státní banky Československé." Měl jste však tehdy schválně zajít do SBČS a zkusit celou výměnu peněz za jejich reálný podklad provést. Pak byste viděl, jestli byste vyfasoval zlato, ostatní aktiva anebo něco úplně jiného.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 3. 2011 11:26 | eďa

Máte u mě ještě jeden bod. Nejen peníze jsou dílem Lucifera, ale i jeho technologie. Země se také názývá Luciferova planeta od potopení Atlantídy. Kdo neemigruje z této planety, má smůlu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 3. 2011 0:23 | opatrny marek

To co se děje u nás a ve světě je normální zlodějna bank a nadnárodních korporací.Žijeme ve světě ve kterém 1procento lidí vlastní 60procent bohatství a v Africe děti umírají hlady.Proč? Protože všichni věříme, že nejaké papírky(které měli ještě za socialismu napsáno,že jsou kryté zlatem) mají hodnotu jakou nám ekonomové říkají.Lidi, vzpamatujte se...peníze nám nic dobrého nepřinesou.Další hloupost je nějaká demokracie ,která se tváří jako vláda lidu a opak je pravdou...vládnou nám peníze a my jsme diky tomuto systému tak na řetezu jako psi.Dnes už jsme v době kdy za nás mohou práci vykonávat stroje a my lidé bychom měli žačít konečně řešit opravdové problémy a ne je vytvářet.Jediným, zatím nejlépe fungujicím systémem je Republika založená na dokonalých zákonech,které musí vymyslet právníci a ne politici.....celý svět se bouří a není divu když bohatnou jen bohatí a chudí jsou čím dál více okrádani(viz DPH a jiné).V naši zemi je spousta práce,ale my ji neuděláme protože na to nejsou peníze...co je to za hloupost?Když dneska chceme něco vytvořit tak se ptáme kolik to bude stát a kolik na tom vyděláme,ale spravná otázka je co to lidstvu přinese a jestli to potřebujeme.Mám pocit,že co bible popisuje jako dáblovo znamení jsou peníze. Takže moje rada je zbavit se peněz a politikú a bude na světe konečně líp.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2011 23:33 | Karel

Jistě, státní dluhy jsme tu měli i za minulého režimu (v rámci dodávek mezi státy bratrské pomoci RVHP), jen bych se nerad dočkal toho, aby za pár let byla střední třída ekonomicky zase skoro tam, kde v roce 1989........
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2011 22:03 | ivostanislav

Naši loutkoví politici po listopadu 1989 se z 90 % jen a jen pakují, bez špetky odpovědnosti za svá rozhodnutí. S občanů si udělali dojné krávy, ne proto, že by je zajímal zisk z jejich práce, ale proto, aby mohli kamuflovat státní finanční ztráty, které si se svými kamarády nacpali do kapes a na nový rok předloží opět navýšenou dlužnou částku státního dluhu na každého jedince. Tento, rok co rok stoupající státní dluh není možno ani tou nejvědečtější matematikou odůvodnit, vzhledem k vykonané práci všech pracujících u nás. Doznívající ( Americká ) plánovaná krize neměla jiný důvod, než odepsat státní dluhy v rámci USA a všem prozápadním vazalům se to hodilo, včetně těm našim politickým tunelářům, padákářům, podvodníkům ...
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2011 19:38 | ppetr1

Nejde o nic jiného než o promyšlenou neoliberální propagandu a konspiraci mocných bankovních domů. A basta! - pane Tuma nikoliv o konspiraci bankovnich domu - ALE O KONSPIRACI POLITIKU,ABY SI ZAJISTILI SVA BYDILKA KE ZNOVUZVOLENI!!TO JE PRAVA PODSTATA.politikum jde hlavne o jejich penize,penize danovych politiku je nezajimaji.co rici k duchodu komisare dozivotne 100 000kc???? to je z meho hlediska tvrdej socialismus a s kapitalismem to nema nic spolecnyho !!!!!!!!!!!!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2011 15:04 | Jak dvakrat se obrati?

Jak se ty penize v systemu dvakrat obrati? Preci kdyz se ta puvodni tisicovka vrati do centralni banky, uz se z ni nedostane jinak nez na urok 2%. Takze na to aby mohlo byt doplaceno 20 Kc, musi je nekdo jiny z banky vytahnout za 20+2%Kc. -- Penize preci vytvari centralni banka podle poptavky. A da je nekomu jedine tak ze ten nekdo jiny ji za to neco proda (treba zlatou cihlu, nebo cizi menu, tim se vytvari rezerva) a nebo tak ze za to da dluzni upis, takze penize jsou v tu chvili podlozene skutecne jenom dluznim upisem nebo tedy zastavou (jejiz cena se ale pouze odhaduje).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2011 14:15 | autor

Článek se týká státních dluhopisů, existence centrální banky na použitých argumentech nic nemění. Každopádně 1020 korun lze vrátit tak, že se 20 korun v systému dvakrát "obrátí". Peněžní systém funguje trochu složitěji než je to ukázáno v "Money as Debt" :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2011 13:25 | lidová tvořivost

je smutné,že ekonomové nechápou svůj vlastní systém, a to,že jsou ovládáni a řízeni skutečnými chytrolíny bez skrupulí, jednoduchá úvaha: mějme peněžní systém a to např. český stát a jeho korunu, do toho systému vloží centrální banka, která má jediná zákonnou možnost tisknout a distribuovat peníze pro jednoduchost 1000 Kč s 2% úrokem. Jak může systém vrátit centrální bance 1020 Kč ,když v celém systému je pouze 1000 Kč ?? A to je ta lidová tvořivost a narážky na zákon zachování hmoty a energie. banky se tu snaží z ničeho vytvořit něco a navíc mají oporu v zákoně .... Úvaha,že systém vytvoří hodnotu větší než počáteční investice (což bylo 1000 Kč),tj. těch 1020 Kč je sice správná,ale naprosto mylná. Ten kdo vytvoří hodnotu o 20 Kč vyšší než počáteční investice je sice šikula, ale nemá možnost tuto hodnotu prodat, nezapomínejte,že v systému je pouze a jen těch 1000 Kč .... :-) ano banka ráda dotiskne tento rozdíl a dá ho do systému ,ale opět za dalších 2 % úroku a znáte to , složené úročení, jednoduchá exponenciální funkce, po pár letech ,cca po 100 letech , hodnota dluhu na úroku přesáhne hodnotu systému a pak vlastník centrální banky, vlastní celý systém... a to je ta lidová tvořivost a čas na revoluci ....
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2011 11:05 | josef

Doporucuji probrat produkt jine lidove tvorivosti - nepochopeni vzniku penez a multiplikace, kdy si nekteri jedinci mysli, ze penize vznikaji jako dluh - banka proste prida nekde nejaka cislicka, aniz by je odnekud jinud odepsala. I s tim jsem se setkal.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Rusnok

ekonom a politik

Miloš Čermák

žurnalista

Jiří Rusnok
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 4 duelů
×
Miloš Čermák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services