Kreditní karty: Přehled slev a bonusů

Ke konci minulého roku bylo v Česku kolem dvou milionů kreditních karet. Ty kromě možnosti čerpat půjčku nabízí také nejrůznější bonusy a slevy, díky kterým se dá na kreditce vydělat i pár tisícovek za rok. Kde jsou bonusy nejvyšší a kde naopak nestojí za řeč?
Kreditní karty: Přehled slev a bonusů

Zatímco s debetní kartou platí člověk vlastními penězi, s kreditní kartou nakupuje na dluh. Jinak řečeno: čerpá úvěr od banky nebo některé z půjčkových společností. Výhoda kreditních karet pak spočívá v tom, že pokud zvládne splatit dlužnou částku během určitého období, neplatí žádný úrok. Jde o takzvané bezúročné období, které obvykle trvá pětačtyřicet až pětapadesát dní. Kdo bezúročnou lhůtu prošvihne, tomu na kreditním účtu naskáčou vysoké úroky.

Kromě bezúročného období lze za výhodu kreditních karet považovat také nejrůznější bonusy a slevy: levnější nákupy ve vybraných obchodech nebo cashback – vrácení pár procent z peněz utracených kreditkou. Kdo chce s kreditní kartou ušetřit, nebo v lepším případě vydělat, musí si ale vedle umoření dluhu v termínu pohlídat další poplatky. Nejčastěji se přitom vybírá za vedení karty, respektive vedení úvěrového účtu – poplatek dělá kolem padesáti korun. Klienti nebankovních úvěrářů se poplatku nevyhnou, banky ho odpustí, jestliže každý měsíc prostřednictvím karty utratíte pár tisícovek. Pozor dejte také na poplatek za výběr z bankomatu – ten se v případě kreditních karet často šplhá k padesáti korunám. Když vyberete z bankomatu cizí banky, může vás výběr přijít ještě dráž.

Kreditní karty a cestovní pojištění

Pokud už kreditku máte, nezapomeňte, že někdy bývá její součástí také nejrůznější pojištění. Často jde přitom o celoroční cestovní pojištění. Například klienti služby Twisto získají pojistku od pojišťovny UNIQA, která pokryje léčebné výlohy, pojištění odpovědnosti i připojištění úrazu. Podrobnosti v našem starším článku:

Cestovko ke kartě. Co stojí a co hlídat?

Slevy i peníze zpět

Co se jednotlivých bonusů týče, nejčastěji jde o zmíněné slevy v obchodech nebo cashback. Vrácení části peněz z platby kartou ovšem nemusí probíhat jenom převodem patřičné sumy na váš účet. Některé banky procenta z nákupů převádějí na body, které klient následně vymění za nejrůznější zboží nebo služby ve věrnostním programu. V praxi jde například o Svět odměn Československé obchodní banky a Poštovní spořitelny nebo program U-šetřete UniCredit Bank. Komerční banka a mBank pak cashback připíšou jedině na další produkty: spořicí účet nebo penzijní spoření. Pokud si klient zmíněné produkty nesjedná, bonus čerpat nemůže.

Vedle procent z nákupů lze čerpat také slevy u vybraných partnerů. Řada bank má vlastní síť spolupracujících obchodů, některé banky ale využívají program Mastercard Priceless Specials. Jeho prostřednictvím Mastercard nabízí slevy i vrácení část peněz z nákupů, přihlásit se do něj ale můžete i s kteroukoli debetní kartou (pokud je jejím vydavatelem Mastercard). Do našeho přehledu se tak nevešly kreditní karty Fio banky a Sberbank, které jako jediný z bonusů nabízí registraci v programu Mastercard Pricless Specials.

Česká spořitelna
ČSOB
Hello bank!
Komerční banka

Kreditní karta České spořitelny umí cashback pouze pokud jde o zahraniční a internetové platby. Na nákupy v tuzemských obchodech se sleva nevztahuje.

Kreditní karta

Peníze zpět: Z každé platby kartou na internetu a v zahraničí 1 % z útraty zpět, maximálně ale 350 Kč za měsíc.

Bezúročné období: 55 dní

Úroková sazba: 12–24 % p. a., respektive 10 Kč za každou nesplacenou pětistovku

Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: Zdarma při útratě minimálně 3000 Kč za měsíc, jinak 50 Kč.

mBank
MONETA Money Bank
Poštovní spořitelna
Raiffeisenbank

Tři kreditní karty nabízí také mBank. Pokud jde o slevy a bonusy mKreditka je umí pouze v rámci programu Mastercard Priceless Specials. Procenta z útraty lze čerpat s mKreditkou Plus a mKreditkou e-Shop, mBank je ovšem připisuje na spořicí účet mSpoření.

mKreditka Plus

Peníze zpět: 2 % za zahraniční platby, 1 % z ostatních plateb na spořicí účet mSpoření, maximálně ale 200 Kč měsíčně.

Slevy: Benefity v rámci programu Priceless Prague.

Bezúročné období: 54 dní

Úroková sazba: 23,8 % p. a.

Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: První tři měsíce zdarma; poté zdarma pouze při měsíční útratě 4000 Kč, jinak 59 Kč.

mKreditka e-Shop

Peníze zpět: 2  % ze všech internetových nákupů na spořicí účet mSpoření, maximálně ale 200 Kč měsíčně.

Bezúročné období: 54 dní

Úroková sazba: 23,8 % p. a.

Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: První tři měsíce bez poplatku; poté zdarma při měsíční útratě 1000 Kč, jinak 39 Kč.

UniCredit Bank
HomeCredit
Clubcard Premium PLUS
Diners Club

Nabídka bonusů na kreditních kartách UniCredit Bank není nijak široká – slevy a procenta z nákupů lze čerpat prostřednictvím programu U-šetřete. Do věrnostního programu jde ale vedle kreditky zapojit jakoukoli debetní kartu od UniCredit Bank.

Výhodnější je kreditní karta pro klienty pojišťovny AXA: VISA AXA Club. Procenta z plateb se totiž připisují na účet doplňkového penzijního spoření, investičního životního pojištění, do podílových fondů, nebo na platby povinného ručení, havarijního pojištění či pojištění bydlení. S kreditními kartami Miles & More klienti získají propojení s věrnostním programem Miles & More společnosti Lufthansa.

Visa Credit Classic

Peníze zpět: V rámci programu U-šetřete

Slevy: V rámci programu U-šetřete

Bezúročné období: 45 dní

Úroková sazba: 23,4 % p. a.

Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 40 Kč

Visa AXA Club

Peníze zpět: 0,5 % z každé platby u obchodníků v Česku, zahraničí i na internetu a až 10,5 % za nákupy u partnerů AXA Clubu, maximálně ale 400 Kč měsíčně.

Bezúročné období: 45 dní

Úroková sazba: 23,4 % p. a.

Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: První rok zdarma, poté 30 Kč nebo zdarma při kreditním obratu vyšším než 3000 Kč.

Mastercard Miles & More Standard

Peníze zpět: 2000 mil za první použití nové hlavní karty, 500 mil při zřízení dodatkové karty, 3 míle za každých 100 Kč zaplacených kartou doma nebo v cizině.

Slevy: V rámci programu U-šetřete.

Bezúročné období: 45 dní

Úroková sazba: 23,4 % p. a.

Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 70 Kč

Mastercard Miles & More Gold

Peníze zpět: 4000 mil za první použití nové hlavní karty, 1000 mil při zřízení dodatkové karty, 5 mil za každých 100 Kč zaplacených kartou doma nebo v cizině.

Slevy: V rámci programu U-šetřete.

Bezúročné období: 45 dní

Úroková sazba: 18,96 % p. a.

Poplatky za vedení karty/úvěrového účtu: 170 Kč

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 9. 2018 9:33, Jaryn

Taktéž používám ČEZ Kartu(ESSOX). Bez poplatku a 2% ze všech plateb zpět. Bezkonkurenčně nejvýhodnější.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 9. 2018 19:03, XYZ

Nikdy jsem úplně nepochopil, k čemu je kreditka dobrá. Akorát ze záhadných důvodů na ní občas trvají autopůjčovny v zahraničí a tak. Jako může teoreticky dobře sloužit člověku s velmi pevnou platební morálkou, který peníze vždy včas vrátí a potřebuje občas zaplatit víc věcí naráz. Ale když nad tím tak přemýšlíte, tak úplně stejně ten člověk může napřed trochu našetřit a pak používat debetku zdarma, případně si zřídit kontokorent, který taky většinou vyjde levněji. A všechny tu údajně strašně výhodné slevy - no pokud tam někdo otočí 70 tisíc měsíčně, do toto sbírá letecké míle atd. tak mu to za rok možná pár stovek vrátí, ale jinak je to jen vábnička.

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Partners Financial Services