Cashback. Obchodům vadí nová pravidla

Nové limity pro výběr hotovosti na pokladně obchodů platí bezmála dva měsíce. Zatímco menší obchody změnu kritizují, větší supermarkety stále vyplácejí hotovost podle starých pravidel.
Cashback. Obchodům vadí nová pravidla

Pravidla pro cashback, výběr hotovosti na pokladnách supermarketů a dalších obchodů, se měnila na začátku července. Jedním z důvodů pro změnu byla malá obliba služby, kterou karetní společnosti přičítaly především nízkému limitu pro výběr. Maximální suma, o kterou šlo na pokladně požádat, dělala 1500 korun. Zákazníci navíc museli splnit také podmínku nákupu v hodnotě minimálně tří set korun.

Podle nových pravidel ale dělá limit pro výběr 3000 korun a podmínka útraty v řádu stokorun odpadá: o cashback lze požádat, pokud zákazník provede nákup v hodnotě alespoň jedné koruny. „Zásadní ambicí je umožnit výběr hotovosti současně s úhradou nákupu platební kartou v místech, kde je omezená možnost výběru z bankomatu, respektive dojezdová vzdálenost k bankomatu je v řádech několika kilometrů. Tedy zejména v menších městech či vesnicích,“ komentoval zavedení nového limitu výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán.

Jak šel čas. S cashbackem

Za víc jak deset let fungování si ke cashbacku našla cestu jen hrstka zákazníků. Zatímco z bankomatů si ročně vybereme několik set miliard korun, výběry prostřednictvím cashbacku se pohybují v řádu milionů.

Rok

Počet transakcí cashback

Vybraných korun

2017

581 366

694 019 056

2016

591 487

678 749 000

2015

581 366

663 282 000

2014

585 900

702 648 000

2013

593 179

674 617 000

2012

480 452

555 876 000

Zdroj: Sdružení pro bankovní karty

Obchod jako bankomat, žvejka jako poplatek

Nová pravidla – hlavně zrušení podmínky nákupu v hodnotě tří set korun – se ovšem nelíbí některým obchodníkům. Protestují zejména zástupci menších prodejen. Až se zpožděním změnu akceptovaly například družstevní prodejny COOP, nakonec si ale i tady zákazníci až tři tisíce korun vyberou. „Ačkoli už jedeme podle pravidel, které kdosi nastavil bez nás, neznamená to, že jsme se s nimi ztotožnili. Na našich prodejnách se stále víc začínají projevovat spekulativní výběry hotovosti, protože nevyžadují žádné protiplnění. Budeme proto i nadále trvat na podmínce minimálního nákupu v původní výši minimálně tří set korun,“ říká předseda představenstva družstva COOP Vladimír Stehno. Zároveň nevylučuje, že pokud se v budoucnu podmínka vyšší minimální útraty nevrátí, přestanou družstevní prodejny cashback raději nabízet.

Zrušení podmínky třísetkorunového nákupu kritizuje také Asociace českého tradičního obchodu. Malé prodejny podle ní nemají suplovat bankomaty a přepážky bank. „Zákazník navštíví malou prodejnu, aby si koupil sušenky v akci za 5,90. To ho opravňuje k výběru hotovosti ve výši tří tisíc korun. Následně odchází na nákup do vedlejšího Kauflandu, kde utratí polovinu z této částky. Důvod? Ušetří za poplatek při výběru z bankomatu, zejména když je u nejbližšího řetězce pouze bankomat cizí banky a poplatek za výběr tak není zrovna malý,“ stojí v dopise, který poslal předseda představenstva AČTO Zdeněk Juračka zástupcům Sdružení pro bankovní karty.

Anketa

Už jste si někdy u kasy v obchodě vybrali peníze?

Některé velké řetězce pak na změnu nepřistoupily vůbec. Důvody ovšem nechtějí komentovat. Řeč je například o prodejnách Penny, kde se cashback pořád vyplácejí podle starých pravidel. „V Penny dosud ke změnám ve službě cashbacku nedošlo s tím, že zvažujeme všechny alternativy. K rozhodnutí ve vztahu k této službě by mělo dojít v nejbližších dnech. Zákazníci budou včas informováni,“ sdělila redakci mluvčí řetězce Monika Lebedová. Varianta, že Penny přestane cashback nabízet úplně, ale podle Lebedové ve hře není.

Podle starých pravidel nabízejí cashback také prodejny Albert. „Nová pravidla jsou předmětem jednání s poskytovatelem služby a s karetní asociací. Vítáme tuto iniciativu jako rozšíření služby pro zákazníky a po dohodnutí podmínek novou službu zprovozníme,“ uvedla Barbora Vanko z tiskového oddělení řetězce. S přizpůsobením se novým pravidlům cashbacku nepospíchala ani síť prodejen Žabka. Na dotaz redakce ohledně aktuálního stavu ovšem společnost nereagovala.

Najděte si bankomat

Abyste nemuseli tahat hotovost

Hledáte bankomat své banky? Vybíráte banku a chcete vědět, jestli má bankomat blízko místa, kde bydlíte, i blízko místa, kde pracujete? Na Peníze.cz si snadno najdete umístění kteréhokoli bankomatu jakékoli banky. Nebo prostě nejbližšího bankomatu, jak je libo:

Vyhledávání bankomatů

Kdy a kde cashback využít?

Z prodejen, které službu jako takovou nabízejí – Albert, Globus, Penny Market, COOP, Žabka, čerpací stanice EuroOil a drogerie Teta – vám tedy tři tisíce korun bez problémů vydají pokladní Globusu, COOPu, na benzínkách EuroOil nebo v drogeriích Teta. Cashback prostřednictvím debetní karty je bez poplatku, služba se tak může hodit, když je bankomat vaší banky v nedohlednu a výběr z cizího přijde na několik desítek korun. Cashback ale může přijít na řadu i v momentě, kdy překročíte počet bezplatných výběrů.

Ušetřit můžou také někteří držitelé kreditních karet. Většina bank si totiž za výběr hotovosti kreditní kartou účtuje poplatek kolem čtyřiceti až padesáti korun, případně ještě procento z objemu transakce. Při výběrech kreditkou z bankomatu cizí banky se poplatky šplhají až na sto korun. Cashback prostřednictvím kreditní karty je naproti tomu, až na několik málo výjimek, zdarma.

 

Cashback

Výběr z bankomatu

Česká spořitelna

zdarma

50 Kč

ČSOB

zdarma

50 Kč

Era/Poštovní spořitelna

zdarma

Zdarma

Fio banka

zdarma

zdarma*

Hello bank!

zdarma

 1 % z částky výběru + 45 Kč

Komerční banka

zdarma

zdarma; 1 % z částky výběru, minimálně 30 Kč**

mBank

zdarma

zdarma při výběru na 1000 Kč, jinak 49 Kč

MONETA Money Bank

0/15 Kč**

zdarma; 39 Kč; 89 Kč**

Raiffeisenbank

10 Kč

3,5 % z částky výběru, minimálně 89 Kč

Sberbank

zdarma

0,25 % z částky výběru, minimálně 15 Kč

UniCredit Bank

19 Kč

1 % z částky výběru + 49 Kč

* platí pro prvních deset výběrů v měsíci, ** v závislosti na typu karty

Chci stovku zdarma

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 8. 2018 13:35, Countryside

Já si naopak myslím, že je to dobrá služba. Člověk někdy nečekaně narazí na limit ve výběrech z bankomatu a cashback to řeší, když přesto potřebuje hotovost.
To, že ji zde komentující nevyužili, ještě neznamená, že nemá smysl.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 8. 2018 10:26, KAB

Cashback jsem nikdy nevyužil a nevyužiji, je to taková podivná služba - dnes se dá skoro všude platit kartou, když si v lednu vyberu 10 tisíc, tak s takovou hotovostí v pohodě vydržím celý rok a až další leden si vyberu zas. Obchodníkům to logicky vadí, podle mě by se neměli nechat vydírat a prostě ti zrušit, vždyť je to jen blbost a zbytečná práce s hotovostí na pokladně (ta je nebezpečná kvůli chybě, což nakonec odnesou prodavačky).

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Partners Financial Services