Hotovost, platební kartu a šeky do kufru

Hotovost, platební kartu a šeky do kufru
Období dovolených se blíží. Stále jste se nerozhodli, jestli si s sebou do zahraničí vzít jen platební kartu, hotovost či cestovní šeky? Víte, jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých platidel? Poradíme vám, jakou variantu zvolit.

Ze všech koutů v poslední době slyšíte, že za platby kartou nic neplatíte? Zdálo by se tak, že do ciziny se vyplatí vzít si místo peněženky pouze platební kartu. Jenže co si počnou klienti, kteří se ocitnou v místě, kde platební kartu obchodníci nepřijímají, nenajdou žádný bankomat nebo je dokonce o kartu někdo připraví?
V prvních dvou případech jim není pomoci, při ztrátě karty se musí připravit na nemalý výdaj za různé poplatky. Stojí takový špás za to?

Nevypočitatelný plastik

Většina vydávaných platebních karet je dnes mezinárodních a navíc kartu má dnes každý druhý Čech. Rada "vydejte se s kartou na putování po světe" se zdá být rozumná. A opravdu, pro platbu u obchodníků je výhodné použít právě karty, protože platba není zatížena žádným poplatkem.

Za kolik můžete nakoupit valuty se dozvíte v naší sekci. A na kolik vás přijde výměna hotovosti za cizí měnu si spočítáte na naší kalkulačce.

Vždy se ale může stát, že bude nutné zaplatit hotovostí. Poplatek za výběr z bankomatu je vypočítáván jako součet určité fixní částky a procento z výše výběru, klienti bank zaplatí minimálně 100 Kč. Proto vyplatí se vybírat vyšší částky. Je ovšem třeba dát si pozor na dvě věci, které se dají shrnout pojmem "limit výběru". Prvním omezením by mohl být limit platební karty, druhým pak limit výběru z bankomatu v dané zemi (v Portugalsku lze například z bankomatu v rámci jedné transakce vybrat pouze 200 euro, to znamená asi 6 293 Kč).

Platební kartu lze v cizině použít ještě pro další službu. Tou je takzvaný "cash advance", tedy výběr hotovosti na přepážce banky. Služba je dostupná na všech pobočkách zahraničních bank označených logem karetní asociace, ne však pro všechny karty. Smůlu mohou mít držitelé elektronických karet, banka totiž musí disponovat elektronickým terminálem. Embosované platební karty lze využít vždy. Poplatek za službu je minimálně stejně vysoký jako výběr z bankomatu, někdy dokonce ještě vyšší (viz tabulku).

Členství České republiky v Evropské unii výši poplatků nijak neovlivnilo.

Ztratil jsem kartu. Co teď?

Pokud dojde ke ztrátě či odcizení platební karty, mohou poškození požádat v některé bance o vydání náhradní hotovosti ("emergency cash") nebo vydání náhradní karty ("emergency card"). Klienti by si ale měli uvědomit, že jde pouze o nouzové řešení. Není to totiž zrovna levná varianta, částka se pohybuje v řádu tisíců korun (viz tabulku). Kartu navíc banka vydá nejdříve do 24, nejdéle do 72 hodin. I v tomto případě mají smůlu majitelé elektronických karet.

"Náhradní karta je klientovi poskytnuta do 48 hodin," uvádí tisková mluvčí HVB Bank Petra Kopecká. "Po návratu bude zákazníkovi vydána již standardní karta, která nahradí původní ztracenou," doplňuje.
Pokud se dobrodružní cestovatelé rozhodnou do ciziny vyrazit pouze s platební kartou, riskují v případě její ztráty velké výdaje a několik dní bez peněz.

Kolik si účtují tuzemské banky za použití platební karty v zahraničí
Banka Poplatek za výběr z bankomatu Cash advance Emergency cash Emergency card
Česká spořitelna (profil, názory)

100 Kč + 0,5 %
25 Kč + 0,5 % bankomaty skupiny Erste Bank

100 Kč + 0,5 % 1 500 Kč 2 500 Kč
Citibank (profil, názory) 100 Kč + 0,5 % 3 %, min. 70 Kč, možno jen u kreditek nelze nelze
ČSOB (profil, názory) 80 Kč + 0,5 % 180 Kč + 0,5 % 3 000 Kč 4 000 Kč
eBanka (profil, názory) 1,5 %, min. 140 Kč 2,5 % min. 180 Kč skutečné náklady, max. 9 500 Kč
GE Capital Bank () 100 Kč + 0,5 % 1 %, min 200 Kč 3 000 Kč 4 000 Kč
HVB Bank (profil, názory) 100 Kč + 0,5 % 150 Kč + 0,5 % 1 000 Kč 3 000 Kč
Komerční banka (profil, názory) 1 %, min. 100 Kč 1,7 %, min. 200 Kč 3 500 Kč 4 000 Kč
Raiffeisenbank (profil, názory) 1 %, min. 200 Kč 1,25 %, min. 125 Kč 4 000 Kč 6 000 Kč
Volksbank CZ (profil, názory) 75 Kč + 0,5 % 180 Kč + 1 % nelze, banka brzy zavede 3 500 Kč
Živnostenská banka (profil, názory) 105 Kč + 0,5 % 105 Kč+ 0,5 % skutečné náklady, max. 7 000 Kč, resp. 9 500 Kč
Zdroj dat: Banky

Bankomat coby kartožrout

Jestli se v okamžiku blokace zbavíte odpovědnosti za zneužití karty, si přečtěte v článku Banky změnily podmínky při ztrátě karty, ne u všech bank tomu tak je. Je proto dobré mít sjednané pojištění proti ztrátě či zneužití platební karty. Kolik stojí a co nabízí se dozvíte v článku Pojištění karet zaplatí i ztracené klíče nebo doklady.

Pohltit platební kartu může bankomat v případě technické poruchy nebo při zadání špatného PINu. Postup řešení podobné situace je pro všechny v podstatě stejný. Nejlepší je co nejrychleji kontaktovat pobočku banky, pokud se nachází v bezprostřední blízkosti. Jestliže šlo o technickou závadu, dostanou postižení kartu zpět. Zástupcům banky budou muset předložit doklad totožnosti. V případě, že nelze kartu získat ihned po jejím zadržení bankomatem, je vhodné ji telefonicky zablokovat, což vyjde na stovky až tisíce korun podle typu karty.
I v případě ztráty či odcizení karty je nezbytné ji zablokovat a zabránit tak jejímu případnému zneužití.

Bezpečnosti cestovních šeků

Vedle platební karty by si cestovatelé měli do baťůžku přibalit i cestovní šeky. Vybrat si lze mezi společnostmi American Express (AMEX), Thomas Cook, Citicorp a vlastní šeky GE Capital Bank, jejichž šeky mohou být v hlavních světových měnách, především v amerických dolarech, eurech a britských librách. Koupit je lze buď přímo v kancelářích šekových společností, větších směnárnách nebo na pobočkách bank.

Poplatky za prodej šeků
Prodejní místo Úhrada šeků
Česká spořitelna 1 %, min. 50 Kč
Citibank 1 %, min. 300 Kč
ČSOB 1 %
GE Capital Bank 1 %, min. 500 Kč, max. 3 000 Kč
HVB Bank 1 %, min. 150 Kč
Komerční banka 1 %, min. 50 Kč, max. 2 000 Kč
Raiffeisenbank 1 %, min. 500 Kč
Volksbank CZ 1 %, min. 150 Kč + 10 Kč za každý další šek
Živnostenská banka 1 %, min. 50 Kč, max. 2 000 Kč
Kancelář Thomas Cook 1 %, min. 100 Kč
Kancelář AMEX 1,5 %
Zdroj dat: Banky, Šekové společnosti
Poplatek za šeky je poměrně vysoký, obvykle 1 % z šekové hodnoty, hojící náplastí je ovšem výhodný kurz pro přepočet: deviza prodej.

V cizině pak existují dvě možnosti: platit přímo cestovními šeky v místech označených logem vydávající společnosti, nebo si je nechat proplatit v hotovosti.
Platba cestovními šeky je obvykle možná v hotelích a restauracích, v Evropě i ve větších obchodech. Držitelé šeků neplatí žádný poplatek. Může se ale stát, že budou mít problém s vracením zbytku peněz, pokud je placená částka výrazně nižší než šeková hodnota. Proto je lepší nakoupit šeky s nižšími nominálními hodnotami.
Proplatit šeky lze opět v kancelářích vydavatele, směnárnách a bankách v zahraničí. Na rozdíl od přímé platby zákazníci přijdou obvykle o jedno i více procent z šekové hodnoty. Bez poplatku je směna v kancelářích vydávajících společností.

Za největší výhodu cestovních šeků lze považovat jejich bezpečnost. Pokud je ztratíte, lze totiž zavolat na určenou linku a nahlásit sériová čísla ztracených šeků. Ty jsou zapsány na mezinárodní stoplist a postižení dostanou do 24 hodin nové šeky. Bezpečnost zajišťuje i systém dvou podpisů. Při nákupu zákazníci šeky podepíší poprvé. Druhý podpis přidávají při platbě šekem nebo při proměně za hotovost. Bankéř nebo obchodník oba podpisy porovná a zkontroluje také doklad totožnosti.

Hotovost není k zahození

Protože bankomaty se mohou porouchat (viz Jak jsem (ne)spal pod mostem) a nejsou všude, pobočky bank mohou být zavřené, je dobré mít s sebou hotovost pro strýčka příhodu.
Kde zahraniční měnu nakoupit? Nabízí se dvě možnosti: v bance nebo ve směnárně. Důležité je zjistit, kolik za valuty zaplatím, v kurzovním lístku proto klienty zajímá sloupek valuty-prodej. Ve směnárnách v turistických centrech platí, že mají lepší kurz a žádný poplatek. Banky naopak nabízejí méně výhodný kurz a naúčtují poplatky za prodej valut. Poplatky se obvykle pohybují mezi 0,5 % až 4 % z částky (horní hranice je obvykle pro méně využívané měny, například u HVB Bank). Vždy však zákazníci zaplatí nějaké minimum, které se pohybuje okolo 30 až 50 Kč.

Připadá vám, že jsme vám s rozhodování zda hotovost, šeky nebo platební kartu příliš nepomohli? To proto, ze nejlepší volbou je vzít si všechno. Jen tak vás na cestách nic nepřekvapí.

Jaké jsou vaše zkušenosti s placením v zahraničí? Měli jste někdy problém s placením kartou či cestovními šeky? Bojíte se cestovat s hotovostí?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zahraniční platby nejsou z nejlevnějších

25. 5. 2004 | Kristýna Havligerová

Zahraniční platby nejsou z nejlevnějších

Chcete si zaplatit jazykový kurz či ubytování v cizině nebo potřebujete poslat hotovost příbuzným na účet v zahraniční? Je lepší provést transakci prostřednictvím banky, nebo využít... celý článek

Vstup do EU klientům bank příliš nepřinese

30. 4. 2004 | Kristýna Havligerová

Vstup do EU klientům bank příliš nepřinese

Vyplatí se po vstupu České republiky do EU otevřít si účet u některé ze zahraničních bank? Po prvním květnu u nás může začít podnikat jakákoli zahraniční banka. Můžeme se těšit na zostření... celý článek

Evropské finále je zároveň start

30. 4. 2004 | Martin Zika

Evropské finále je zároveň start

Zítra se oficiálně staneme členy Evropské unie. Není jednoduché říct, co nám toto členství přinese. Jedno je ale jisté: nic nedostaneme zadarmo.

Ceny nemovitostí opět spurtují, hlásí The Economist

26. 4. 2004 | Martin Zika

Ceny nemovitostí opět spurtují, hlásí The Economist

Ceny nemovitostí v minulosti kopírovaly s dvouletým zpožděním vývoj na akciových trzích. Že tomu tak v současnosti není, nejspíše způsobily mimořádně nízké úrokové sazby, ale o to horší... celý článek

Chcete vilku ve Španělsku? Žádný problém!

22. 4. 2004 | Jiří Mikolášek | 1 komentář

Chcete vilku ve Španělsku? Žádný problém!

Nákup zahraničních nemovitostí není v českém povědomí zrovna usazen, bere se spíše jako výraz podivínství horních deseti tisíc. Nicméně i tato praxe v ČR ožívá a například koupit apartmán... celý článek

Partners Financial Services