Sousedské výbory zavřou cestu z ghetta

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 11. 3. 2016 | 21 komentářů
Pokud budou nájemníky nebo nové vlastníky bytů vybírat jejich sousedi, tisíce lidí přijdou o naději na lepší bydlení – a motivaci o cokoliv se v životě snažit.
Sousedské výbory zavřou cestu z ghetta

Lidé z Ministerstva práce a sociálních věcí hledají spolu s náměstky Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva pro místní rozvoj cesty k tomu, jak bránit sestěhovávání problematických nájemníků do bezproblémových míst. Do médií se zatím dostala dvě možná opatření: ostatní majitelé bytů v domě by museli souhlasit s novými nájemníky, případně i s prodejem bytu novým majitelům.

Publikum Novy je takovým představám podle ankety u článku nakloněné. Existuje ale několik dobrých důvodů, proč domovní výbory odmítnout:

Za prvé, ztížilo by už tak dost složité postavení lidí z etnických nebo jiných menšin při hledání bydlení. Dva ze tří účastníků předloňského průzkumu agentury STEM by „nesli těžce“ nebo „pokládali za zcela nepřijatelné“, kdyby měli bydlet vedle Romů. Necelá polovina to měla podobně s Araby, a to se výzkumníci dotazovali ještě před migrační krizí. Třetina by měla problém s Ukrajinci nebo Číňany.

Anketa

Měli byste mít právo mluvit do toho, komu se pronajme sousední byt?

Zatím není jasné, jak by se měli potenciální nájemníci nebo kupci hodnotit, pokud by ale měla právo veta každá partaj na patře, pak by bylo i pro Ukrajince nebo Asiaty těžké najít stoprocentně „vítací“ dům. O Romech nemluvě.

Kdyby podobné opatření navrhl Tomio Okamura, bylo by to pořád drsné, ale aspoň konzistentní s ostatními názory předkladatele. Jestli ho zvažuje ministerstvo obviňované ze sluníčkářství a neomarxismu, překvapuje to podobně, jako kdyby Jiřího Dienstbiera napadlo označovat homosexuály fialovými trojúhelníky.

Za druhé, navrhovaný model by upřednostňoval preventivní postihování nevítaných vnějších rysů (Rom, chudá svobodná matka, abstinující alkoholik, potetovaný, propuštěný vězeň – natož to všechno dohromady) před represí skutečně problémového chování (rušení nočního klidu, ohrožení hygieny v domě). Princip kolektivní viny přitom trh s bydlení vyznává už teď a jiné státní instituce, jako úřad ombudsmanky, proti němu paralelně vedou válku.

Upřímně: těžko se některým lidem divit, že jsou pro prevenci i za cenu paušalizace. Stát a obce dílem jednak vymáhají právo a pořádek ve vznikajících ghettech toliko drobnou šikanou chování, které se mimo ghetta naopak podporuje (tím myslím klábosení se sousedy mezi domy, v dotační hipsteřině „oživení veřejného prostoru“). Dílem k jejich vzniku přímo přispívají podporou byznysu s takzvaně sociálním bydlením. – Pak je ale nutné postarat se o spolehlivější vymáhání práva a naopak menší návratnost byznysu s chudobou, ne pokračovat hlouběji do spirály.

Humanitární bombardování

Doplatek na bydlení

Doplatek na bydlení má – jako ostatně sociální dávky vůbec – ty nejušlechtilejší cíle. A rčení o dobrých úmyslech a cestě do pekla na něj sedí přesně. Je dlouhodobě nejzneužívanější dávkou a v minulosti roztočil zhoubný byznys s chudobou:

Za třetí, lidé, kteří si pořizují byt, mají možnost vybrat si relativně svobodně, jestli se o chod domu chtějí starat víc kolektivně, za cenu toho, že jejich byt nebude jenom jejich, nebo ryze individuálně, za cenu toho, že si ostatní budou se svými byty dělat, co chtějí. Kdyby návrh prošel, ze společenství vlastníků by udělal pseudodružstva.

Za čtvrté, zatímco lidé v lepších ulicích by takto získali účinnou zbraň proti tomu, aby na chodbě začali potkávat kohokoliv z nižší kasty, obyvatele chudších čtvrtí by šlo k souhlasu pravděpodobně motivovat relativně nízkým úplatkem. Což je pro ně na jednu stranu krátkodobě výhodnější, než kdyby se s nimi nikdo nebavil. Na druhou stranu by ale opatření, které má bránit vzniku ghett, paradoxně mohlo vést k tomu, že se budou vyloučené lokality dál rozšiřovat a že cesta z nich zůstane zavřená.

Čímž se vracíme na začátek: ministerstvo, které věnuje tolik úsilí a veřejných prostředků na to, aby vysvobodilo chudé ze sociálně vyloučených lokalit, si teď pohrává s nápadem, který je v nich může uvěznit natrvalo.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 3. 2016 11:33, kodiak medvěd

Pokud by to mělo takto fungovat, znamenalo by to faktický konec trhu s nemovitostmi v této zemi. Bylo by to větší omezení vlastnických práv, než bylo za socialismu.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 3. 2016 9:31, josef

nevim, kde jste prisel na tuto blbost: "Kdyby návrh prošel, ze společenství vlastníků by udělal pseudodružstva."

Druzstva, tedy predstavenstvo, v podstate nemaji zadne moznosti, jak odmitnout zmenu clena. Ano jiste, lze to jakymsi zpusobem omezit stanovami, ale stanovy nemohou byt v rozporu s LZPS a dalsimi zakony.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Doplatek na bydlení 2016: Pravidla a výpočet

29. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Doplatek na bydlení 2016: Pravidla a výpočet

Doplatek na bydlení je dávka pomoci v hmotné nouzi. Výše doplatku na bydlení je stanovena tak, aby po zaplacení odůvodněných nákladů na bydlení zůstalo chudému člověku či rodině na... celý článek

Příspěvek na bydlení 2016: Jak vás podpoří stát

22. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 29 komentářů

Příspěvek na bydlení 2016: Jak vás podpoří stát

Jestli máte tak nízké příjmy, že nezbývá na činži, pomůže stát. Přečtěte si, za jakých podmínek dostanete příspěvek na bydlení a nechte naši kalkulačku spočítat, v jaké výši.

Podvody s dávkami: Loni za sto milionů

21. 2. 2016 | Jiří Hovorka | 3 komentáře

Podvody s dávkami: Loni za sto milionů

Úřad práce ČR varuje, že kvůli zneužití dávek padlo už i několik trestů odnětí svobody. K neoprávněnému pobírání dochází především v oblasti takzvaných nepojistných sociálních dávek... celý článek

Boj proti zneužívání sociálních dávek na ubytovnách: Stát se střelil do kolena

29. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Boj proti zneužívání sociálních dávek na ubytovnách: Stát se střelil do kolena

Z ubytovávání chudých se stal v posledních letech dobrý a jistý byznys. Vysoké nájmy, nepřiměřené situaci nájemníků a většinou ani stavu objektu, dotoval bez řečí stát prostřednictvím... celý článek

Byznys s dávkami: Má někdo vůli ho zarazit? A sílu?

3. 3. 2014 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Byznys s dávkami: Má někdo vůli ho zarazit? A sílu?

Jeden žije mezi plesnivými zdmi ubytovny. Druhému se plní kapsa. Peníze se do ní sypou ze státní pokladny. Že je doplatek na bydlení zlatou žilou pro lidi, kteří kšeftují s chudobou... celý článek

Partners Financial Services