Peníze, které vám dá stát: Dávky pěstounské péče

Peníze, které vám dá stát: Dávky pěstounské péče
Do pěstounské péče se dostanou děti, o něž se vlastní rodiče nemohou nebo nechtějí starat. Pěstouni mají nárok na podporu od státu. Celkem mohou dosáhnout na čtyři typy dávek.

Pěstounská péče je formou náhradní rodinné výchovy. Dítě v péči pěstounů ovšem neztrácí kontakt se svou „biologickou“ rodinou. Děti do pěstounské péče svěřuje soud v případech, kdy se o něj vlastní rodiče nemohou nebo nechtějí starat. Dávky pěstounské péče pak slouží k finančnímu zabezpečení dětí v pěstounské péči i jejich pěstounů. Patří mezi dávky státní sociální podpory.

Dávky pěstounské péče jsou čtyři:

  • příspěvek na úhradu potřeb dítěte
  • odměna pěstouna
  • příspěvek při převzetí dítěte
  • příspěvek na zakoupení motorového vozidla.

Kde se dávky vyřizují:

na kontaktních místech státní sociální podpory spadajících pod úřady práce http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696?kam=kategorie&kod=0221

Potřebné tiskopisy:

jsou celorepublikově stejné, lze je obdržet na kontaktních místech státní sociální podpory, na internetu je lze najít na https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/welcome/forms.jsp?NID=EFOKdavky.Zadost.PP

Podmínky nároku na jednotlivé dávky a jejich výše:

Příspěvek na úhradu potřeb dítěte
Nárok na tuto dávku má dítě svěřené do pěstounské péče, tj. do 18 let věku. Po dovršení 18. roku pěstounská péče končí. Pokud však dítě dále studuje a zůstává ve společné domácnosti s bývalým pěstounem, má i dále nárok na tento příspěvek, ovšem nejdéle do věku 26 let.

Výše měsíčního příspěvku činí 2,3násobek životního minima. V případě zdravotně postiženého dítěte se koeficient, kterým se násobí životní minimum dítěte, zvyšuje úměrně stupni postižení a činí 2,35 u dlouhodobě nemocného dítěte, 2,90 u dlouhodobě zdravotně postiženého dítěte a 3,10 u dlouhodobě těžce zdravotně postiženého dítěte.

Zdravé dítěDlouhodobě nemocné dítěDlouhodobě zdravotně postižené dítěDlouhodobě těžce zdravotně postižené dítě
U dítěte ve věku do 6 let3 680,-3 760,-4 640,-4 960,-
U dítěte ve věku 6 až 15 let4 508,-4 606,-5 684,-6 076,-
U dítěte do 18 let5 175,-5 288,-6 525,-6 975,-
U studujícího dítěte od 18 do 26 let5 175,-5 288,-6 525,-6 975
Zdroj: MPSV

Odměna pěstouna
Tato dávka je určena pěstounům jako odměna za vykonávání pěstounské péče. Výše odměny je stanovena ve výši částky životního minima jednotlivce (3 126,- korun) za každé svěřené dítě. Pečuje-li pěstoun alespoň o tři svěřené děti nebo o jedno svěřené dítě, které je osobou závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II., III., IV., činí odměna pěstouna 5,5násobek životního minima jednotlivce, přičemž za každé další svěřené dítě se odměna dále zvyšuje.

Příspěvek při převzetí dítěte
Pokud dítě do rodiny pěstouna přichází, nemá často skoro žádné vlastní věci. K pokrytí finančních nákladů, které s příchodem dítěte do pěstounské rodiny vznikají, slouží tato jednorázová dávka. Její výše činí:

  • u dítěte do 6 let 8 000 Kč
  • u dítěte od 6 do 15 let 9 000 Kč
  • u dítěte od 15 do 18 let 10 000 Kč

Příspěvek na zakoupení motorového vozidla
Tuto dávku může dostat pěstoun, který má ve své péči nejméně čtyři děti. Pěstoun nesmí toto auto používat pro svou výdělečnou činnost. Příspěvek je poskytován ve výši 70 procent z ceny pořizovaného vozidla, nejvýše ovšem činí 100 000 Kč.

Pokud pěstoun do pěti let ode dne, kdy mu byl příspěvek poskytnut, osobní motorové vozidlo prodá, daruje nebo je bude využívat k výdělečné činnosti nebo přestane vykonávat pěstounskou péči, je povinen vrátit poměrnou část příspěvku. Tento příspěvek však není povinen vrátit, pokud přestal vykonávat pěstounskou péči z vážných zdravotních důvodů.

Jak dlouho lze dávku pobírat:

Příspěvek na úhradu potřeb dítěte a odměna pěstouna se pobírá po dobu, kdy jsou děti v pěstounské péči, maximálně do dovršení 26 let, pokud studují a žijí s pěstouny ve společné domácnosti. Příspěvek při převzetí dítěte a příspěvek na zakoupení vozidla jsou jednorázové příspěvky.

Některá úskalí spojená s dávkami:

Některé situace, které mohou v praxi nastat, mohou být považovány za nejasné, proto je pro názornost uvádíme:

1) Mám dítě v pěstounské péči, dostávám od státu odměnu pěstouna a dítě má příspěvek na úhradu potřeb dítěte. Přesto naše finanční situace není dobrá, mám nárok i na nějaké jiné dávky od státu?
Ano, můžete mít nárok i na jiné dávky státní sociální podpory, například přídavek na dítě, příspěvek na bydlení apod. U pěstounské péče pouze nevzniká nárok na sociální příplatek.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+94
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 90 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 1. 2013 18:43, Dana

Dobrý den,mám v péči vnuka,který pobírá sirotčí důchod 4246kč já mám důchod 9048kc mám nárok na pěstounskou odměnu?

+570
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 1. 2013 20:08, babca

dobry den chci se zeptat mame v pestounske peci 3 vnoucata nejsme chytri z novely zakona mame to chapat tak ze od ledna nedostaneme pestounskou odmenu,matka ma dalsi 2 deti ma maly prijem takze nemuze deti financne podporovat,my jsme bez prace a na duchod jeste nemame narok takze co tet stat chce rusit decke domovy ale s takovou spise je bude potrebovat je hodne takovych pestounu kteri prijdou o pestounskou odmenu a co pak muzete mi to vysvetlit jak to vlastne je dekuji

-133
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (90 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze, které vám dá stát: Porodné

15. 7. 2009 | Ludmila Řezníčková | 3 komentáře

Peníze, které vám dá stát: Porodné

Porodné je jednorázová dávka, která slouží matce na uhrazení nákladů při narození dítěte. Její výše aktuálně činí 13 tisíc korun.

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na bydlení

29. 5. 2009 | Ludmila Řezníčková | 61 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na bydlení

Příspěvek na bydlení je určen vlastníkům nebo nájemcům domů či bytů, kteří kvůli nízkým příjmům nemohou hradit své náklady na bydlení. Společně se vždy posuzují všechny osoby, které... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Sociální příplatek

21. 5. 2009 | Ludmila Řezníčková | 6 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Sociální příplatek

Sociální příplatek je určen rodičům, kteří mají nezaopatřené děti. Podmínkou je příjem rodiny do dvojnásobku životního minima. Pro posouzení nároku na dávku se musí dokládat příjmy... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Přídavek na děti

18. 5. 2009 | Ludmila Řezníčková | 31 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Přídavek na děti

Přídavek na děti je určen rodinám, jejichž příjmy nepřesahují 2,4násobek životního minima, od července 2009 to bude 2,5 násobek. Příjmy pro posouzení nároku na dávku se dokládají v... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Rodičovský příspěvek

7. 5. 2009 | Ludmila Řezníčková | 51 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Rodičovský příspěvek

Narození dítěte slušně provětrá peněženku. Druhá rána pro rodinný rozpočet přijde po skončení mateřské dovolené. Stát proto rodičům finančně pomáhá rodičovským příspěvkem. O něm je... celý článek

Partners Financial Services