Kdy se platí darovací daň. Spočítejte si, kolik zaplatíte.

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 21. 4. 2009 | 6 komentářů
Kdy se platí darovací daň. Spočítejte si, kolik zaplatíte.
Darovací daň se platí i z bezúročné půjčky. Jde totiž o majetkový prospěch, který dlužníkovi vznikne, protože mu věřitel úroky promine. Daň obecně nemusí platit příbuzní dárce. S výpočtem daně vám nyní pomůže naše kalkulačka.

Dostat dar se může slušně prodražit. Může za to darovací daň. Stačí, abyste nebyli s dárcem příbuzní a hodnota darovaných movitých věcí či finančního majetku byla vyšší než dvacet tisíc korun. Pak z daru do milionu korun zaplatíte daň sedm procent. S rostoucí hodnotou daru, roste i daňová sazba.

Od daně darovací jsou osvobozeny osoby, kterou jsou s dárcem v příbuzenském vztahu. Jedná se o přímé příbuzné (I. skupina) – manželé, děti, vnoučata, rodiče, prarodiče - a o příbuzné v řadě pobočné, tedy sourozence, tety, strýce, neteře, synovcem, manžele rodičů a osoby, které s dárcem žily nejméně rok ve společné domácnosti (II. skupina).

Předmětem daně jsou nemovitosti, movitý majetek a jiný majetkový prospěch. Tím mohou být například věcná břemena spojená s darovanou nemovitostí. Až do konce roku 2007 se z věcných břemen platila daň z převodu nemovitosti. Jiným druhem majetkového prospěchu je třeba bezúročná půjčka. Zatímco ze standardní půjčkyby musel dlužník úrok platit, právě obvyklý úrok je pak majetkovým prospěchem, který dlužníkovi vzniká. Majetkovým prospěchem je například i prominutí dluhu.

U nemovitých věcí se hodnota stanoví podle oceňovacích předpisů, u movitých věcí se vykazuje hodnota obvyklá. Od takto určené hodnoty darovaného majetku je možné odečíst clo a daně zaplacené při dovozu darovaného majetku, dluhy a jiné povinností, které se vážou k darovanému předmětu, a cenu majetku osvobozeného od darovací daně. Tak vznikne základ pro výpočet darovací daně. Zjednodušený výpočet (bez odpočtů) si nyní můžete provést na naší kalkulačce.

Daň platí obdarovaný. Nicméně dárce vystupuje vůči finančnímu úřadu jako ručitel. To znamená, že pokud obdarovaný daň nezaplatí, může ji stát vymáhat po dárci. Dárce musí podat daňové přiznání k darovací dani do třiceti dnů od bezúplatného převodu. Pokud je daň nižší než sto korun, musí se daňové přiznání podat, ale daň se nemusí zaplatit. Jinak ji musí zaplatit do třiceti dnů od doručení platebního výměru, který vyhotoví příslušný finanční úřad.

Spočítejte si, kolik vás mohou stát dary na darovací dani.


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 4. 2010 9:55, Kor

To si jako děláte legraci? Už v roce 2005 nejvyšší správní soud judikoval, že bezúročná půjčka nezakládá majetkový prospěch a finanční úřady nemají právo z něj vybírat darovací daň. V roce 2006 byl rozsudek publikován, v roce 2007 byly časopisy i internet plné článků na toto téma a v roce 2009 přijde jouda z peníze.cz a napíše opak. Projeďta aspoň internet před tím, než začnete psát nějaké hovadiny.

+56
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

daň darovací, daně, kalkulačky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co s úsporami provedou daně a inflace. Spočítejte si to.

16. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Co s úsporami provedou daně a inflace. Spočítejte si to.

Lákavý úrok v bance je přelud. Skutečný výnos je nižší, protože část úroku sebere stát srážkovou daní z příjmu. Další část výnosu a často i původního vkladu ukousne inflace. Spočítejte... celý článek

Daň z převodu nemovitosti: spočítejte si, kolik zaplatíte

14. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Daň z převodu nemovitosti: spočítejte si, kolik zaplatíte

Daň z převodu nemovitosti se týká téměř všech, kteří prodávají, respektive kupují, nemovitosti, a to bez ohledu na to, zda jde o fyzickou osobu či firmu. Na naší kalkulačce si teď můžete... celý článek

Udělejte si pořádek v úvěrech s naší novou kalkulačkou

9. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ

Udělejte si pořádek v úvěrech s naší novou kalkulačkou

S postupující recesí se řada domácností může dostat do situace, kdy budou jen s vypětím všech sil splácet půjčky. Udělejte si proto včas inventuru, komu a kolik ještě dlužíte. Pomůže... celý článek

Kolik stojí váš čas? Spočítejte si to s námi.

7. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Kolik stojí váš čas? Spočítejte si to s námi.

Staré úsloví říká, že čas jsou peníze. Buď si něco můžete udělat sami ve volném čase a nic za to neplatit, nebo si službu koupíte. Jenže ani to „zadarmo“ vlastně není zadarmo, protože... celý článek

Partners Financial Services