Nemusí pršet. Stačí, když kápnou miliardy

Pavel Jégl | rubrika: Komentář | 25. 6. 2019 | 6 komentářů
Koaliční politici vymýšlejí způsoby, jak vám vytáhnout peníze z účtů, abyste se mohli mít líp. Tady jsou ty nejnovější. Nepřehlédli jste je?
Nemusí pršet. Stačí, když kápnou miliardy

Sociální demokraté a anoisté naslibovali hory a doly. Teď si lámou hlavy, kde na své sliby vzít peníze a komu je vzít. Potvrzují při tom platnost prvního Špidlova rozpočtového zákona, podle kterého „zdroje jsou“. Koaliční politici zdroje skutečně nacházejí.

Vláda tak prosazuje zákon, který předpisuje vyšší spotřební daně na alkohol a tabák (pečuje o vaše zdraví), zdaňuje výhry v loteriích a sázkách (chrání vás před gamblerstvím) a daní rezervy pojišťovnám (rozežraní pojišťovací kocouři nám příliš ztloustli).

Kromě toho kabinet nachystal speciální daň pro internetové giganty (Google, Facebook, Amazon) a sociální demokraté požadují bankovní daň (jednoduše sebereme peníze banksterům, kteří je prohýří jako vlk z Wall Streetu, a dáme je rodičům s dětmi).

Tím ale hledání zdrojů nekončí. Další zdroje jsou také na silnicích a dálnicích.

Zpátky do drncající oktávky

Předseda sociálních demokratů a ministr vnitra Jan Hamáček se chystá (jako poslanec) navrhnout, aby si podnikatelé nemohli dát do nákladů drahá auta. Jinými slovy, poslanci rozhodnou, jaká služební auta byznysmenům stačí.

„Budeme navrhovat v rámci daňového balíčku, aby osobní vozy, které si pořídí podnikatelé, byly daňový uznatelný náklad nejvýše 900 tisíc korun,“ řekl vicepremiér a ministr vnitra webu Novinky.

Nápad chce Hamáček prosadit jako změnu do daňového balíčku, který vláda poslala do Sněmovny. Jeho přínos státní pokladně není schopen vyčíslit, odhaduje ho však na miliardy. Tvrdí přitom, že se k němu nestaví odmítavě ani ministryně financí a nově i vicepremiérka Alena Schillerová.

Rostou?

Nejlepší zvýšení daní je takové, kterého si lidé ani nevšimnou. Ministryni financí se teď docela hodí, že její předchůdci nemysleli na systémové řešení do budoucna.

Daň z příjmů potichu roste. Proč to Schillerová nechce zastavit?


Z výher nad 100 000 korun nově zaplatí daň i sami hráči. Ať už jde o Sportku, Fortunu, Účtenkovku, dostihy nebo kasino.

Překvapení v daňovém balíčku: Část výhry odevzdáte státu


Další vlna elektronické evidence tržeb má zelenou. Koalice odmítla většinu opozičních zlepšováků. Láká na nižší DPH a úlevu pro drobné podnikatele.

Schváleno: rozšíření EET neuteče skoro nikdo

Dá se tak ale vyložit její písemné stanovisko? Schillerová v něm upozorňuje, že „zavádění opatření tohoto typu by muselo být podrobeno důkladné analýze z hlediska spravedlnosti, administrativní náročnosti a efektu, včetně posouzení dostupných a relevantních zkušeností s podobnými kroky“.

Tahle úřednická hantýrka spíš než vstřícnost naznačuje něco jiného: To, že na financích dřepí česká verze cynického sira Humphreye, který svou analytickou důkladností dokázal bojkotovat nápady svého nadřízeného Jima Hackera v seriálovém sitcomu Jistě, pane ministře a Jistě, pane premiére.

Pokud by to tak ale nebylo a Hamáček svůj nápad prosadil, pak by měl stranický vůdce jít příkladem a usednout do levnějšího služebního vozu, než je Škoda Kodiaq, který používá. Tím spíš, že se na něj složili daňoví poplatníci, zatímco podnikatelé si na svou káru museli vydělat.

Novinky.cz se ptaly, jaká byla cena vozu, v němž Hamáček jezdí. Policejní prezidium ale odmítlo odpovědět s pozoruhodným vysvětlením, že takovou informaci „z taktických důvodů zásadně nesděluje“.

Taktika-netaktika je patrné, že Hamáčka nevozí v základní nejobyčejnější verzi Kodiaku, ale ve výkonnějších Kodiaku Scout či RS. Oba typy Hamáčkův limit překračují (ceník zde). Totéž platí pro všechny typy aut vyhodnocených jako nejoblíbenější manažerské vozy (zde, tady): Mercedes-Benz GLC, Mercedes-Benz E All Terrain, Land Rover Discovery, Volvo XC60, Lexus LS 500h a také některé nové verze superbů.

Co tedy Hamáčkovi doporučit? Nějakou levnější verzi superbu nebo třeba oktávku – ačkoli ta, jak pravil Václav Klaus, drncá.

Připlaťte si za luxus na D1

Zatímco Hamáček, jak je sociálním demokratům vlastní, chce brát bohatým, poslanec za ANO Martin Kolovratník chce brát kdekomu, přesněji všem těm, kteří kupují dálniční známky. Navrhl zdražit roční známku na 2000 korun (nyní 1500), měsíční na 600 (teď 440) a desetidenní na 400 z nynějších 330 korun. Celkem by si tím rozpočet pomohl 220 miliony korun.

Anketa

Co byste řekli na zdražení dálniční známky?

Poslanec, který se chlubí, že jezdí hlavně vlakem, především mezi Pardubicemi, kde bydlí, a Prahou, kde sněmuje, to zdůvodnil jednoduše: Kvalita českých dálnic odpovídá tomu, aby se roční dálniční známka zdražila o pětistovku. (Kdo nevěří – tvrdí to třeba tady.)

Má to z vlastní hlavy, nebo ho někdo navedl? Předpokládám, že platí druhá varianta: Kolovratníka navedl ministr dopravy, který chtěl vědět jaké reakce v čase rozkopané D1 návrh vyvolá. A tak ho ponoukl, aby vypustil pokusný balonek.

Pravda, pětistovka navrch za rok by nikoho nezabila. Pozoruhodné je však to, že zdražení prosazuje poslanec do vládního návrhu zákona, který má nynější papírové dálniční kupony nahradit v roce 2021 elektronickými známkami.

V této souvislost je zvýšení ceny paradoxní. Přechod na elektronické známky, které bude možné koupit přes internet nebo mobilní aplikaci, sníží náklady na provoz systému, který je nyní založen na tisku papírových cenin. Takže zhruba stejnou částku, kterou stát ušetří, by vám připočetl k nynějšímu poplatku.

Co dál?

Jistě, dopady zmíněných návrhů by nebyly nijak dramatické. Ani státní pokladnu by pár miliard, které z nich mohou kápnout, nevytrhlo.

Jenže nemusí pršet, stačí když bude kapat. Na podzim bude mít koalice dost času, aby vymyslela kupu dalších inovací v daních a poplatcích, kterými vyfutruje rozpočet.

Sněmovnu budeme každopádně sledovat, protože – řečeno parafrází klasika – když zasedá parlament, nikdo si nemůže být jistý svými penězi.

Pavel Jégl

Autor článku Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a dvě desítky let pracoval... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 6. 2019 6:55, Vladimír

Já se už normálně bojím vložit peníze na svůj účet. Tento závod populismu, nebude mít šťastného konce.

+10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

VZP zaskočil zájem o zdravotní bonusy. Na proplacení si počkáte

16. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

VZP zaskočil zájem o zdravotní bonusy. Na proplacení si počkáte

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) hlásí rekord v zájmu o zdravotní příspěvky. Za první čtvrtletí eviduje na 465 tisíc podaných žádostí, což je oproti stejnému období loni nárůst... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Partners Financial Services