Jaké daně se platí při koupi a prodeji nemovitosti

Martina Goldová | rubrika: Jak na to | 30. 5. 2008 | 16 komentářů
Jaké daně se platí při koupi a prodeji nemovitosti
Prodeje či nákupu nemovitosti se mohou týkat čtyři daně: daň z převodu nemovitosti, daň z příjmu, daň z přidané hodnoty a daň z nemovitosti. Každá má svá specifika.

Kdo už někdy kupoval či prodával nemovitost, ví, že smlouva o převodu nemovitosti musí být písemná, a že podpisy prodávajícího a kupujícího musí být na téže listině. V případě, že jde o převod nemovitosti, která je zapsaná v katastru nemovitostí, musí být alespoň na jednom vyhotovení smlouvy podpisy úředně ověřené.

Jedná-li se o nemovitost zapsanou v katastru nemovitostí, podávají smluvní strany společně nebo alespoň jedna z nich ke katastrálnímu úřadu návrh na zápis vlastnického práva do katastru nemovitostí. Pro názornost předpokládejme, že Petr („P“ ve jméně jako prodávající) prodává rodinný domek s pozemkem Karlovi („K“ ve jméně jako kupující), a návrh na vklad vlastnického práva byl ke katastrálnímu úřadu podaný dne 12. května 2008. Pokud katastrální úřad neshledá v návrhu žádné nedostatky, provede vklad vlastnického práva kupujícího do katastru nemovitostí.

Budeme-li předpokládat, že katastrální úřad dodrží zákonnou třicetidenní (a za určitých okolností 60denní) lhůtu, pak rozhodne o povolení a provedení vkladu např. 6. června 2008. Katastrální úřad vyrozumí Petra a Karla o provedení vkladu vlastnického práva tak, že každému z nich zašle kupní smlouvu, na které bude vyznačená tzv. doložka o provedení vkladu vlastnického práva. Z doložky o provedení vkladu vlastnického práva lze vyčíst, kdy byl vklad proveden, a ke kterému dni došlo k převodu vlastnického práva, přičemž k převodu vlastnického práva dochází zpětně ke dni podání návrhu na vklad, tedy ke dni 12. května 2008. Kupní smlouva s doložkami bude účastníkům smlouvy, tedy Petrovi i Karlovi, doručena dne 9. června 2008.

Od jednotlivých okamžiků výše popsaného života smlouvy o převodu nemovitostí se odvíjí jednotlivé kroky při plnění daňových povinností. Proto se podívejme, na co není radno u jednotlivých daní zapomenout. Stačí si vybrat příslušnou daň.

Čtěte články o jednotlivých daních

Daň z převodu nemovitosti platí prodávající 

Kdy se platí daň z příjmů

Daň z přidané hodnoty jen pro plátce daně

Daň z nemovitosti: přiznání do konce ledna

Problematika daní souvisejících s převodem nemovitostí není jednoduchá, ale Petr s Karlem, ale ani nikdo další, kdo se k prodeji či nákupu nemovitosti chystá, nemusí být zděšen. Stačí si naplánovat jednotlivé kroky týkající se převodu nemovitosti včetně souvisejících daňových povinností předem, a tím se vyhnete zbytečnému následnému „lovení“ informací a nervozity z toho, zda je všechno v pořádku. Daňové tiskopisy můžete v elektronické podobě najít na internetových stránkách České daňové správy cds.mfcr.cz.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 10. 2011 8:13, Evča

Dobrý den, prosila bych o radu.Zdědily jsme dvě sestry dům.Chci darovat svoji polovinu sestře.Na ceně jsme se dohodly.Poradte mi prosím, jak v tomto případě postupovat.Jaké povinnosti pro mě z toho vyplívají.děkuji za informace.přeji krásný den

+80
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dvanáct tipů, jak prodat dům či byt

9. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 10 komentářů

Dvanáct tipů, jak prodat dům či byt

Pokud uvažujete o prodeji domu nebo bytu, následující přehled vám ukáže, na co si dát pozor. Správným postupem můžete prodej nemovitosti nejen urychlit, ale také maximalizovat cenu,... celý článek

Neefektivní a nespravedlivá daň z nemovitosti

8. 8. 2005 | Pavel Kohout | 2 komentáře

Neefektivní a nespravedlivá daň z nemovitosti

Dala základ vzniku chudinských čtvrtí, např. Harlemu a Bronxu, a rozvoji squattingu. Neodpovídá kritériím optimální daně. Proč je složitá, nákladná, nespravedlivá a nejvíce nenáviděná... celý článek

Jak na daň z převodu nemovitostí

9. 11. 2004 | Vendula Hilkovičová | 28 komentářů

Jak na daň z převodu nemovitostí

Prodáváte či kupujete byt, dům nebo pozemek a nevíte si rady s daní z převodu nemovitostí? Kdo musí tuto daň zaplatit, v jaké výši a kdy a kam podat daňové přiznání? Jestli neznáte... celý článek

Daňové otázky spojené s nemovitostmi

20. 1. 2004 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Vlastnictví domů a bytů s sebou nese i daňové povinnosti vůči státu. Kdy, za co a kolik musíte platit?

Partners Financial Services