Airbnb a daně: Stát zkontroloval už 7000 pronajímatelů

jih | rubrika: Aktuality | 20. 8. 2019

Kdo pronajímá bydlení přes službu Airbnb neměl by zapomínat na daňové povinnosti. Finanční správa v posledních měsících zkontrolovala 6921 daňových subjektů, které poskytují přes službu ubytování. Výsledkem je celkový objem peněz vybraných na DPH a daních z příjmů ve výši 35 milionů korun.

Finanční správa se elektronickými platformami zabývá již delší dobu. Nejdříve jsme šli cestou prevence a vypracovali jsme metodiku, ve které je dopodrobna rozepsáno, jaké daňové povinnosti musí pronajímatelé těchto platforem plnit. Dále jsme daňové subjekty upozornili, aby si své povinnosti splnili dříve, než od finančních úřadů případně dostanou výzvy k doplacení daní. Řada subjektů na naši prevenci zareagovala a daňové povinnosti si splnila,“ uvedla generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Finanční správa podle Lukáše Heřtuse z tiskového oddělení finanční správy v rámci své analytické činnosti získává informace o příjmech poplatníků, kteří podnikají skrze elektronické platformy. Finanční správa tedy má k dispozici data, na základě kterých je schopna ověřit, jestli si daňový subjekt splnil nebo nesplnil daňovou povinnost s porovnáním k daňovému přiznání.

„V případě, že se mezi těmito příjmy a částkami uvedenými v daňových přiznáních objevují rozdíly, pak tyto poplatníky obvykle oslovuje písemnou výzvou k podání řádného nebo dodatečného přiznání,“ dodává Heřtus.

Jak na to? Daně, odvody a místní poplatky aneb jak nabídnout byt na Airbnb?

Že Finanční správa získala údaje o o lidech, kteří v Česku poskytují své byty či domy prostřednictvím služby Airbnb, informovaly před rokem Hospodářské noviny. Jak přesně k datům finanční správa přišla, odmítá sdělit.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Partners Financial Services