2018. Daňové přiznání na poslední chvíli. Vše důležité na jednom místě

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 28. 3. 2018
Na podání daňového přiznání za rok 2017 zbývá pár dní. Máme pro vás rychlé opáčko a poslední rady. Zájemci můžou využít naši daňovou aplikaci, která daňové přiznání snadno a rychle vyplní.
2018. Daňové přiznání na poslední chvíli. Vše důležité na jednom místě

Daňové přiznání za rok 2017 se podává do třetího dubna. Kdo má povinný audit nebo nechává přiznání zpracovat daňového poradce, má na podání přiznání čas do druhého července, poradci ale musíte podepsat plnou moc a do třetího dubna ji doručit finančnímu úřadu (přesněji jeho územnímu pracovišti). Do třetího dubna (respektive druhého července) také musíte daň z příjmů za loňský uhradit.

Na Peníze.cz nabízíme kompletní sadu formulářů:

I šikovné daňové kalkulačky:

Podrobně jsme vás přiznáváním daně z příjmů za rok 2017 provedli v daňovém seriálu:

Dnes vyzdvihneme ještě pár posledních rad.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Nestíháte? Posuňte si termín

Pokud je vám jasné, že nemáte šanci daňové přiznání do třetího dubna odevzdat, zkuste získat odklad. Cesty jsou dvě. Předně můžete zplnomocnit daňového poradce, jak zmiňujeme v úvodu. Výhodou je, že když bude v přiznání chyba, za kterou dostanete pokutu, zaplatí se z pojistky, kterou musí mít každý daňový poradce povinně sjednanou (na rozdíl od účetního). S hledáním daňového poradce ve vašem okolí pomůže náš rozcestník:

Další možnost: na základě vaší žádosti může finanční úřad termín pro podání daňového přiznání posunout až o tři měsíce. Jestli máte příjmy (i) ze zahraničí (stačí jeden příjem ze zahraničí za rok 2017), můžete získat k dobru ještě další čtyři měsíce: finanční úřad pak smí prodloužit lhůtu na podání přiznání a úhradu daně až na deset měsíců po konci zdaňovacího období, tedy do prvního listopadu.

Žádost o prodloužení lhůty je nutné podat nejpozději do termínu, ve kterém máte přiznání správně odevzdat (3. dubna), ústně do protokolu na finančním úřadě, písemně nebo elektronicky. Za podání žádosti se platí tři sta korun (k písemné žádosti připojíte kolek). Pak už bude záležet, jak úředníci vyhodnotí vaše argumenty, na odklad není automatický nárok. Nějaký čas ale každopádně získat můžete: když mezi podáním žádosti a rozhodnutím finančního úřadu uběhne původní řádná lhůta, máte na odevzdání daňového přiznání od zamítnutí žádosti tolik dnů, kolik zbývalo od dne podání žádosti do vypršení řádné lhůty.

Čas i práci ušetří daňová aplikace

V naší daňové aplikaci si s obávaným růžovým formulářem poradí každý. Za čtvrt hodinky máte vyplněno, anonymně a bez registrace. Jednoduše odpovídáte na otázky jako v dotazníku, kalkulačka vypočítá výši daně z příjmů a vyplněné daňové přiznání i přehledy pro správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu vám doručí do mailové schránky. Umí připravit i formát vhodný pro odeslání z datové schránky.

Pak se rozhodnete, jestli zaplatíte sto padesát korun za verzi k uložení a tisku. Tu stačí podepsat a doručit finančnímu úřadu, respektive okresní správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. Přiznání můžete přepisovat a upravovat i po zaplacení. Každou další verzi vám pošleme zdarma.

Zkroťte ho!

Přiznání na dosah myši

Interaktivní formuláře daňového přiznání udělají při vyplňování hodně práce za vás. Stahovat je můžete z domova nebo v práci, když to nikomu nebude vadit, přímo z Peníze.cz. Kompletní sadu, včetně všech příloh a pokynů k vyplnění, nabízíme v  galerii formulářů:

Ale naše daňová online aplikace je stejně lepší!

Elektronicky povinně, nebo volitelně?

Kdo vlastní datovou schránku nebo má povinnou účetní závěrku ověřenou auditorem, musí daňové přiznání odevzdat elektronicky, jinak mu finanční úřad udělí dvoutisícovou pokutu.

Pro ostatní je elektronické podání jen jednou z variant. Jak přesně postupovat, ať daňové přiznání podáváte elektronicky, poštou nebo osobně, vysvětlujeme tady.

Jednodušší formulář pro zaměstnance

Lidé, kteří daňové přiznání podávají kvůli souběhu zaměstnání a měli loni příjmy pouze ze závislé činnosti a jen od českých zaměstnavatelů, můžou místo klasického formuláře využít zjednodušený tiskopis, který se vejde na jeden list papíru. Ke stažení je přímo na Peníze.cz, i s pokyny k vyplnění ho najdete v naší galerii formulářů.

Jestli máte (i) jiné příjmy, například z podnikání, pronájmu nebo kapitálového majetku, musíte podat normální čtyřstránkové daňové přiznání. Klasický formulář můžou využít i zaměstnanci zmínění výš, zkrácená verze je pro ně jen možnost, ne nutnost. Kratší verzi lze vyplnit také elektronicky na Daňovém portálu Finanční správy.

Změny od loňského přiznání

Pro daňové přiznání za rok 2017 platí vyšší limit pro odvod solidární daně (platí se, když hrubé příjmy ze zaměstnání a samostatné výdělečné činnosti přesáhly 1 355 136 korun za rok). A také vyšší limit pro zdanění důchodů – za rok 2017 jsou od daně z příjmů osvobozené důchody do částky 396 000 korun (to odpovídá měsíční penzi 33 000 korun), důchod nad tuto sumu musíte přiznat a zdanit. Výše jiných příjmů nemá na zdanění důchodu vliv. Víc najdete tady:

Novinky jsou v limitech výdajových paušálů a v možnosti kombinovat je s daňovou slevou na dítě a slevou na manžela/manželku. Podrobně změny vysvětlujeme tady:

Zdvojnásobila se maximální výše odpočtu u penzijka se státním příspěvkem a u životního pojištění. Zvýšil se také odpočet za dárcovství krve. Všechno shrnujeme tady:

Zvýšila se daňová sleva na druhé, třetí a každé další dítě a také daňová sleva za školku (takzvané školkovné, oficiálně sleva za umístění dítěte):

Anketa

Stíháte?

Typické chyby

Tradičně se často chybuje v uplatňování odpočtů na penzijko a životní pojištění. Ještě jednou se radši mrkněte na pravidla, finanční správa se na tyto odpočty často zaměřuje při kontrolách:

Na stejném místě si připomeňte pravidla odpočtů u hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. Nezapomeňte, že odečítat nemůžete celé splátky, ale jen uhrazené úroky, a že nemovitost musí sloužit k vašim bytovým účelům.

Obvyklé jsou také chyby ve využívání slevy na manžela/manželku – slevu smíte odečíst, jedině když příjmy vašeho zákonného partnera v roce 2017 nepřesáhly 68 tisíc. Lidé často tápou v tom, které příjmy se do uvedeného limitu počítají, typicky zaměňují peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek. Výčet příjmů, které se zohledňují a které ne, najdete tady:

Na stejném místě objasňujeme i pravidla slevy na dítě, kde se zase chybuje (i fixluje) v tom, že se daňového zvýhodnění na jedno dítě dožadují oba rodiče naráz.

Nezapomeňte také k daňovému přiznání připojit všechny potřebné přílohy – ať už jde o potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele nebo doklady o tom, že máte nárok na uplatňované daňové odpočty a slevy.

Komu se vyplatí přiznat dobrovolně

Možná, že nemáte povinnost za rok 2017 daňové přiznání podávat, ale vyplatí se vám to udělat dobrovolně a získat tak část odvedené daně z příjmů zpátky. Pro koho je to výhodné, se dočtete tady:

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Partners Financial Services