Daně za rok 2017. Novinky ve výdajových paušálech a daňové evidenci

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 1. 3. 2018 | 1 komentář
Výdaje se v daňovém přiznání odečítají buď paušály, nebo daňovou evidencí. Poradíme, jak na to. V paušálech jsou od loňska změny.
Daně za rok 2017. Novinky ve výdajových paušálech a daňové evidenci

Kdo letos musí podat přiznání k dani z příjmů a kdo zůstane ušetřen, už od nás víte:

Dneska si řekneme, jak v daňovém přiznání vykazovat výdaje.

Administrativně jednodušší variantou jsou výdajové paušály. Můžete jimi srazit příjmy (základ daně), ze kterých se počítá daň, až o osmdesát procent, aniž byste museli reálné výdaje jakkoli prokazovat. Je ale samozřejmě třeba mít kvůli případné daňové kontrole doklady ke všem peněžním i nepeněžním příjmům z daného roku. A také k pohledávkám, které souvisejí s vaším podnikáním nebo jinou samostatně výdělečnou činností a trvaly k poslednímu prosinci 2017.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Jestli uplatňujete výdaje prostřednictvím paušálů, v daňovém přiznání za rok 2017 se můžete rozhodnout, jestli budete postupovat podle starých nebo nových pravidel: buď využijete starší vyšší limit výdajových paušálů, ale nebudete mít nárok na daňovou slevu na děti a daňovou slevu na manželku či manžela, nebo se spokojíte s novým nižším limitem paušálů, při kterém lze čerpat i daňové zvýhodnění na děti a manžela či manželku. Pro příjmy z roku 2018 (přiznávané začátkem roku 2019) už budou automaticky platit nová pravidla.

Zkroťte ho!

Přiznání na dosah myši

Interaktivní formuláře daňového přiznání udělají při vyplňování hodně práce za vás. Stahovat je můžete z domova nebo v práci, když to nikomu nebude vadit, přímo z Peníze.cz. Kompletní sadu, včetně všech příloh a pokynů k vyplnění, nabízíme v  galerii formulářů:

Ale naše daňová online aplikace je stejně lepší!

Výdajové paušály: kolik odečtete

Předně je dobré vědět, že společně s výdajovými paušály už žádné další výdaje odečítat nesmíte, paušály pokrývají všechno včetně mezd a odpisů majetku.

Výdajové paušály jsou zapovězeny člověku, který je členem sdružení bez právní subjektivity, ve kterém si členové nerozdělují příjmy a výdaje rovným dílem. To samé platí pro živnostníka, který má příjmy ze spoluvlastnictví majetku, přičemž příjmy a výdaje nejsou rozděleny podle spoluvlastnických podílů.

U ostatních se výše výdajového paušálu odvíjí od oboru podnikání:

  • řemeslníci a podnikatelé v zemědělské výrobě nebo lesním a vodním hospodářství můžou z příjmů paušálem odečíst osmdesát procent,
  • ostatní živnosti šedesát procent,
  • lidé, kteří působí ve svobodném povolání, mají příjmy z autorských práv nebo jiného podnikání podle zvláštních předpisů – třeba tlumočníci, znalci, insolvenční správci, spisovatelé, sportovci, přispěvatelé do novin, advokáti nebo lékaři – paušálem odečítají čtyřicet procent,
  • kdo má příjmy z pronájmů, odečítá výdajovým paušálem třicet procent příjmů.

Jak už jsme zmínili, při danění příjmů z roku 2017, můžete volit mezi starým a novým systémem. Každý přináší jiná omezení.

Dvě verze paušálů: bez slevy, nebo s limitem

Stará pravidla

Stará pravidla umožňují všem skupinám podnikatelů aplikovat paušály na příjmy, které nepřevyšují dva miliony korun za rok (od příjmů nad tento limit paušálem už žádné výdaje neodečtete). Osmdesátiprocentním paušálem tedy můžete příjem snížit nejvýš o 1,6 milionu korun, šedesátiprocentním maximálně o 1,2 milionu, čtyřicetiprocentním o 800 tisíc a třicetiprocentním paušálem o 600 tisíc korun.

A pozor: když budete postupovat podle starých pravidel, nemůžete současně s výdajovými paušály čerpat daňovou slevu na dítě ani daňovou slevu na manželku/manžela. Zaměstnanců se toto omezení týká jen, když je součet dílčích základů daně, u kterých uplatnili výdaje paušálem, vyšší než polovina jejich celkového daňového základu.

Nová pravidla

Nový systém snižuje limit pro využití výdajových paušálů, ale neodepírá podnikatelům, kteří paušály používají, daňovou slevu na děti a manželku/manžela. Podle nových pravidel můžete paušály uplatnit pouze na příjmy do jednoho milionu za rok. Osmdesátiprocentním paušálem tedy smíte z příjmů srazit nejvýš 800 tisíc korun, šedesátiprocentním 600 tisíc, čtyřicetiprocentním 400 tisíc a třicetiprocentním 300 tisíc korun.

Když máte různé druhy příjmů

Jestli máte různé typy příjmů, například jste truhlář, který vydělává také pronájmem, zkrátka vaše příjmy náleží do různých kategorií výdajových paušálů, musíte evidovat příjmy z každé činnosti samostatně. V daňovém přiznání je tabulka, do které rozepíšete příjmy podle druhu činnosti a u každého příjmu také samostatně aplikujete správné procento výdajů. Nemůžete příjmy směšovat, ani na jeden použít výdajový paušál a na další daňovou evidenci. Buď použijete paušály na všechny příjmy z roku, nebo na žádný. Je jen jedna výjimka a týká se zrovna našeho truhláře: když máte příjmy z podnikání a současně příjmy z pronájmu. Pak se jedná o samostatné dílčí základy daně, takže smíte u příjmů z podnikání odečíst výdaje paušálem a u příjmů z pronájmu daňovou evidencí (nebo opačně).

Co se chystá

Vláda Andreje Babiše nemá důvěru Sněmovny, sebedůvěra jí ale nechybí. V únoru představila obrysy reformy daně z příjmů. Pokud všechno půjde, jak si kabinet nalajnoval, nový zákon o daních z příjmů by mohl platit už od příštího roku. Zaměstnanci i drobní podnikatelé by si většinou přilepšili. Těm by daně povětšinou trochu klesly. Zarmouceni by pak byli především ti, kteří mají příjmy z cenných papírů nebo z nemovitostí:

Daňová reforma vlády v demisi

Výdajové paušály: na co ještě myslet

Výdajové paušály jsou pohodlné a většině živnostníků se vyplatí, alespoň momentálně. Z dlouhodobější perspektivy ale mají i minusy.

Například, když podnikatel žádá o hypotéku, posuzuje banka jeho bonitu podle základu daně z daňového přiznání; paušály můžou získání úvěru ohrozit:

Ze základu daně se vychází také při výpočtu záloh na sociální pojištění, které mají rozhodující vliv na výši budoucí penze:

Když máte dlouhodobě nízký základ daně a odvádíte nízké zálohy, budete mít jednou také nízký důchod.

Jak na daňovou evidenci

Druhá varianta, jak v daňovém přiznání vykazovat výdaje, je daňová evidence. To znamená účetně doložit skutečně vynaložené výdaje. Kromě všech peněžních a nepeněžních příjmů, které jste v daném zdaňovacím období obdrželi, tedy musíte evidovat také všechny výdaje a pohledávky související s vaším podnikáním nebo jinou samostatně výdělečnou činností, které trvaly k poslednímu dni roku.

Daňová evidence je výhodná pro podnikatele, kteří mají ve skutečnosti vysoké výdaje, a pro ty, kteří mají tak vysoké příjmy, že se jim výdajové paušály kvůli limitům nevyplatí.

Kdy se vyplatí přiznat...

... i když nemusíte

Pokud jste byli loni zaměstnaní jen část roku a zbytek času byli v evidenci úřadu práce nebo třeba na mateřské, vyplatí se daňové přiznání podat. Totiž: jestli jste aspoň část roku měli zdanitelné příjmy, můžete využít základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun – v plné výši bez ohledu na to, jak dlouho v daném roce výdělečná činnost trvala. Jestli jste slevu na poplatníka v průběhu roku nevyčerpali celou (každý měsíc se odečítá jen poměrná část), finanční úřad vám vyplatí „vratku“ daně. To samé platí pro studenty. A jestli pracovali v průběhu roku jen u jednoho zaměstnavatele (třeba v rámci brigády), mohou ho požádat o provedení ročního zúčtování a vratku daně získají, aniž by přiznání museli podat sami.

Jako výdaj se v daňové evidenci uznává například:

  • nákup materiálu a zboží,
  • provozní náklady,
  • mzdy a pojistné placené za zaměstnance,
  • nájem,
  • výdaje za použití motorového vozidla,
  • pořízení dlouhodobého nehmotného majetku,
  • odpisy dlouhodobého hmotného majetku,
  • bankovní poplatky,
  • úroky z úvěru,
  • výdaje na použití motorového vozidla,
  • silniční daň.

Neuznává se:

Jestli jste začali podnikat až loni, můžete mezi výdaje zahrnout i některé položky z období před startem podnikání, tedy z předešlého kalendářního roku. Musí ale prokazatelně souviset s rozjezdem podnikatelské činnosti, může jít třeba o nákup materiálu a zásob.

Jak přecházet mezi paušály a daňovou evidencí

Výdajové paušály a daňovou evidenci je možné střídat, ale ne v průběhu jednoho zdaňovacího období. Celý kalendářní rok musíte „výdajovat“ v jednom režimu, se začátkem nového zdaňovacího období můžete přejít na druhý systém. Pokud jste ale v předešlém roce využívali daňovou evidenci a v dalším roce chcete přestoupit na paušály, musíte podat ještě dodatečné přiznání za předešlý rok a dodanit pohledávky, závazky a zásoby vykázané do 31. prosince předchozího roku. Jestli jste žádné zásoby, závazky ani pohledávky neměli, můžete začít výdaje odečítat paušálem bez potíží.

Daňová kalkulačka 2018 – výpočet daně z příjmů za rok 2017

Dílčí základy daně

Nezdanitelné části základu daně

Slevy na dani

Další kalkulačky

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Partners Financial Services