Spolupracující osoba. Pomůže k nižším daním i pojistnému. Jak na to?

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 26. 2. 2018 | 7 komentářů
Cesta, jak si smí podnikatel legálně snížit daně: udělá ze své ženy, muže, dítěte nebo jiného člena domácnosti spolupracující osobu. Přečtěte si, jak na to. A komu se to vyplatí.
Spolupracující osoba. Pomůže k nižším daním i pojistnému. Jak na to?

Jestli v podnikání vyděláváte hodně a přemýšlíte, jak snížit daň z příjmů, zvažte využití institutu spolupracující osoby. Když své příjmy a výdaje mezi sebe a spolupracující osoby (můžete jich mít i víc) rozdělíte, můžete ušetřit na dani z příjmů i na sociálním pojištění. Spolupracující osoba stanovenou část vašich příjmů přizná a zdaní ve vlastním daňovém přiznání, a to se může vyplatit. Vysvětlíme jak.

Kdo se může stát spolupracující osobou

Spolupracující osobou může být:

  • váš manžel nebo manželka,
  • člověk, který s vámi žije ve společně hospodařící domácnosti,
  • člen rodiny zúčastněný na provozu rodinného závodu.

Za společně hospodařící domácnost se považuje společenství lidí, kteří spolu trvale žijí a společně hradí náklady na živobytí.

Spolupracující osoba nepotřebuje živnostenské oprávnění (pokud už ho máte vy). Musí se ale registrovat jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) u finančního úřadu, okresní správy sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovny a zahájení spolupráce jim oznámit: sociálce a zdravotní pojišťovně do osmi dnů, finančnímu úřadu do třiceti dnů. Když registrační povinnost zanedbá a bude ji dohánět až dodatečně – typicky při podávání daňového přiznání a přehledů, hrozí pokuta.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Jak se dělí příjmy a výdaje

U spolupracující osoby musí být výše podílu na příjmech i výdajích stejná, to znamená, že není možné převést na dotyčného například třicet procent příjmů, ale jen patnáct procent výdajů.

Když přerozdělujete pouze na manželku nebo manžela, nesmí podíl, který na vaši polovičku připadne, přesáhnout 50 procent vašich příjmů a výdajů a zároveň 540 tisíc korun zisku (rozdíl mezi příjmy a výdaji), respektive 45 tisíc korun za každý započatý měsíc spolupráce. A nesmíte na manžela nebo manželku současně uplatňovat daňovou slevu.

Anketa

Přiznání k dani z příjmu letos...

Když rozdělujete příjmy a výdaje mezi manžela/manželku i další členy domácnosti, případně jen mezi ostatní členy domácnosti, smíte rozdělit celkem nejvýš 30 procent svých příjmů a výdajů, a maximálně 180 tisíc korun zisku, respektive 15 tisíc korun zisku za každý započatý měsíc spolupráce. Na děti můžete část svého zisku převádět, až když skončí povinnou školní docházku. A zároveň jen v měsících, kdy na ně nebyla uplatněná daňová sleva na dítě.

Spolupráce může klidně trvat jen část roku – pak se příjmy a výdaje rozdělují po měsících (za každý měsíc rozdělíte nejvýš dvanáctinu ročního limitu, jak uvádíme výš).

Komu se to vyplatí

Zákoník práce zakazuje základní pracovněprávní vztah mezi manželi – svého muže nebo ženu tedy nemůžete zaměstnat na klasickou pracovní smlouvu. Řešením může být právě spolupráce.

Výhodná je hlavně v případě, že je pro spolupracující osobu podnikání jen vedlejší činnost, tedy podniká například při rodičovském příspěvku, na mateřské, ve starobním důchodu, invalidním důchodu nebo při studiu či zaměstnání. Při vedlejší činnosti totiž může platit nižší zálohy na pojistné; sociální pojištění se do určité roční hranice zisků (příjmů po odpočtu výdajů) vůbec neplatí, v roce 2018 je rozhodnou částkou 71 950 korun. Když bude pro spolupracující osobu podnikání hlavní činností, bude muset platit vyšší zálohy na pojistné – a zamýšlená daňová optimalizace tak pro vás možná ztratí smysl.

Podrobnosti o rozdílech ve výši záloh pro podnikání v rámci hlavní a vedlejší činnosti najdete v článcích:

Výhodné je využít institut spolupracující osoby také v případě, že má dotyčný člověk v daném roce jinak celkově jen velmi nízké (nebo žádné) zdanitelné příjmy, a nevyužívá kvůli tomu plně daňové slevy a nezdanitelné části základu daně, na které má nárok – může je pak uplatnit na příjmy, které na něj „převedete“. Přinejmenším základní daňovou slevu na poplatníka, která dělá 24 840 korun za rok, bez ohledu na délku výdělečné činnosti.

Spolupracující osobou může být i člověk, který už sám podniká. Pokud ve svém podnikání vydělává výrazně míň než vy, může být výhodné na něj část vašich zisků převést – ze stejných důvodů, jako vysvětlujeme na předešlých řádcích.

Rozdělení příjmů a výdajů vás také může uchránit před platbou solidární daně, jestli vyděláváte hodně.

U příjmů za rok 2017 může spolupracující osoba pomoci také k čerpání daňové slevy na dítě. Pokud sami kvůli využívání výdajových paušálů slevu na dítě uplatnit nemůžete a příjmy a výdaje přerozdělíte, spolupracující osoba daňovou slevu na dítě využít může (i když vy využíváte výdajový paušál).

Paušály nově

Od letoška se pravidla výdajových paušálů mění:

U příjmů z roku 2017 se můžete rozhodnout, jestli budete danit podle starých nebo nových pravidel: buď využijete (starší) vyšší limit výdajových paušálů, ale neuplatníte daňovou slevu na děti a daňovou slevu na manželku či manžela, nebo využijete nový nižší limit výdajových paušálů, při kterém lze využít i daňové zvýhodnění na děti a manžela či manželku. V prvním případě může k využití slevy na dítě pomoct spolupracující manžel nebo manželka. Pro příjmy z roku 2018 už automaticky platí nová pravidla. Podrobnosti o pravidlech daňových slev přineseme v samostatném článku už brzy. Tady jen zmíníme, že strop paušálních výdajů se posuzuje před rozdělením výdajů na spolupracující osobu – takže k možnosti využívat paušály rozdělení nepomůže.

A ještě jedna výhoda institutu spolupracující osoby: pokud je váš muž nebo žena dlouhodobě bez práce, mohly by mu/jí jednou scházet doby účasti na důchodovém pojištění potřebné pro vznik nároku na důchod – jako spolupracující osoba ale dobu pojištění získává.

Institut spolupracující osoby se hodí také v době mateřské – podnikatelky a podnikatelé během pobírání peněžité pomoci v mateřství nemůžou osobně vykonávat podnikatelskou činnost, ze které čerpají mateřskou. Chod podniku ale místo nich může zajišťovat spolupracující osoba.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 2. 2018 13:32, Tomáš

Děkuji za přehledný a přínosný článek. Nikde se ale nepíše, zda institut spolupracující osoby může využít i OSVČ s pouze vedlejší činností. Typický příklad je ten, že vytvořím zisk při vedlejší činnosti překračující limit pro platbu sociálního pojištění, ale převodem části zisku na manželku bych se tomuto mohl vyhnout...

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 3. 2018 8:56, Petr

Pro zamestnance by neco nebylo?

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Partners Financial Services