Daňová reforma vlády v demisi: změny pro zaměstnance i živnostníky

Ministerstvo financí nachystalo daňový balíček s novinkami pro zaměstnance i živnostníky. Účinný může být už od roku 2019. Máme pro vás přehled změn.
Daňová reforma vlády v demisi: změny pro zaměstnance i živnostníky

Změny daně z příjmů fyzických osob pro zaměstnance i živnostníky můžou být účinné už od ledna příštího roku. Promítly by se tedy do daňového přiznání podávaného v roce  2020. Veřejné rozpočty by po zavedení změn přišly podle odhadů ministerstva o 22,3 miliardy korun.

Připravované novinky přinášíme jednoduše a srozumitelně. Zatím jde ale pouze o návrh zákona, navíc z dílny vlády v demisi, čeká ho připomínkové řízení a projednávání v obou komorách Parlamentu (první dílčí úpravy už přineslo vládní mezirezortní řízení).

Polohrubá, hrubá, superhrubá...? Čistá!

Mzdová kalkulačka na Peníze.cz

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Zaměstnanci: konec superhrubé mzdy

Daň z příjmů fyzických osob dnes dělá patnáct procent. U zaměstnanců se daň počítá ze superhrubé mzdy, což je hrubá mzda navýšená o odvody na sociální pojištění a zdravotní pojištění, které za zaměstnance odvádí zaměstnavatel; vypočtená daň se ale odečítá ze mzdy hrubé.

Jak přesně se počítá superhrubá, hrubá a čistá mzda vysvětlujeme v nedávném článku – najdete v něm i kalkulačku, která si s počty hravě poradí za vás:

Podle plánů ministryně financí Aleny Schillerové by se měla superhrubá mzda úplně zrušit, daň by se zaměstnancům počítala z hrubé mzdy. Současně by se zvýšila sazba daně z dnešních patnácti procent na devatenáct. V součtu to má podle ministerstva znamenat, že zaměstnancům faktická daňová povinnost klesne přibližně o jedno procento z hrubé mzdy.

A další novinka: druhá sazba daně ve výši 23 procent (původně se mluvilo o 24 procentech), kterou by se danily příjmy nad limit 1,5 milionu za rok (tedy v přepočtu nad 125 tisíc korun měsíčně). Dnes lidé s vysoce nadprůměrnými příjmy platí takzvanou solidární daň – ta by měla po zavedení 23procentní sazby skončit.

O pravidlech solidární daně se víc dočtete tady.

Jak vás chtějí přesvědčit

Rezort ilustruje dopady nových pravidel pro zaměstnance i živnostníky na modelových příkladech v infografice. Ilustrace se týkají jen mezd. Vyšší zdanění příjmů z pronájmu nebo výnosů cenných papírů se obrázku nedočkalo.

Zdroj: Ministerstvo financí

Živnostníci: vyšší sazba, ale nižší základ daně

U osob samostatně výdělečně činných se daň počítá ze základu daně (tedy z příjmů ponížených o výdaje a nezdanitelné části základu daně).

Daňový balíček počítá s tím, že i jim sazba daně poskočí z patnácti na devatenáct procent a příjmy nad limit 1,5 milionu ročně se budou zdaňovat zvýšenou sazbou ve výši 23 procent (namísto dnešní solidární daně). Ministerstvo financí chce podnikatelům zvýšení sazeb kompenzovat tím, že si základ daně budou smět snížit o tři čtvrtiny odvodů na zdravotní pojištění a sociální pojištění (bez ohledu na to, zda využívají daňové paušály nebo daňovou evidenci). Ve výsledku by tak podle ministerstva měla většině živnostníků, kteří dnes platí nenulovou daň, celková odvodová zátěž klesnout – ze základu daně se kromě daně z příjmů vypočítává i výše odvodů na zdravotní a sociální pojištění.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Kdo si pohorší

Pokud máte příjmy z pronájmu a kapitálového majetku, daň se vám zvýší z patnácti na devatenáct procent bez náplasti.

Novinky by se neměly dotknout dohod o provedení práce s odměnou do deseti tisíc měsíčně a autorských honorářů za příspěvky do médií s odměnou do deseti tisíc měsíčně; patnáctiprocentní srážková daň má v těchto případech zůstat beze změn:

Také výnosy z vkladů (například na spořicích účtech, termínovaných vkladech nebo stavebním spoření) se mají nadále danit patnáctiprocentní srážkovou daní.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 2. 2018 10:29, Pronajímatel multimilionář

Mě je to jedno já ty 4% napálim nájemníkům :-)

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 2. 2018 15:06, Breberuska9

A tak živnostníka dnes už taky nemůže dělat každý blbec, to jsou registrace všude možně, DPH, KH, EET, daně z kde čeho, a nedej bože, aby si vás vybral statistický úřad a začal vás zahlcovat stohy nesmyslných formulářů....
Mě by spíše zajímalo, proč když zaměstancům zruší superhrubou mzdu, což je naprosto v pořádku (není žádný důvod, aby zaměstnanec platil daň z toho, co si jeho zaměstnavatel dá do nákladů), proč si OSVČ budou moci snížit základ daně jen o 3/4 odvodů a z té 1/4 odvodů tu daň platit budou.
Tomu výpočtu taky moc nerozumím, takže když vezmu někho, kdo má paušál, tak dejme tomu bude mít po odpočtu procent základ daně 100.000,- od toho odečte 3/4 odvodů a ze zbytku vypočítá 19% daň.
A výpočet odvodů se bude odvíjet od základu daně tedy těch 100.000, nebo z toho poníženého základu, ze kterého počítá daň?
Začínám mít dojem, že tady za těmmi všemi daňovými změnami je nějaká účetní lobby nebo co, protože s takovou si za chvíli skoro nikdo nebude umět sám vyplnit daňové přiznání.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Partners Financial Services