Ministerstvo financí: O daňovou slevu přijdou důchodci i letos

Návrh, aby důchodci dostali slevu zpět už na letošní příjmy, ministerstvo odmítlo. Loňská přiznání teď finanční úřady aktivně kontrolují.
Ministerstvo financí: O daňovou slevu přijdou důchodci i letos

Pracující důchodci zaplatí i za letošní rok až o 24 840 korun vyšší daně z příjmů. Vládou slibovaný návrat základní daňové slevy se dotkne až příjmů za rok 2015, respektive daňového přiznání podávaného na začátku roku 2016. Potvrdilo to Ministerstvo financí.

Ministerstvo tedy odmítlo návrhy Komory daňových poradců a Hospodářské komory ČR z připomínkového řízení k návrhu novely daňových zákonů. Zástupci „daňařů“ a podnikatelů chtěli, aby ustanovení o návratu daňové slevy pro pracující důchodce platilo už pro příjmy za letošní rok, a šlo je tedy uplatit v daňovém přiznání (nebo vyúčtování daně) za rok 2014.

Novela, která nyní zamíří k projednání do vlády jako celku, má být účinná od 1. ledna 2015. Daňové změny – mimo jiné i vyšší sleva na dítě nebo další omezení paušálů u živnostníků – se tak mohou vztahovat až na příjmy počínaje lednem 2015, nikoliv na daňové přiznání za rok 2014. Nelze totiž zvýšit daňovou povinnost v už započatém zdaňovacím období.

Takzvaná retroaktivita je však obecně přípustná v případech, kdy by došlo ke zlepšení postavení daňových poplatníků. Tedy typicky když daně nezvyšuje, ale naopak snižuje. To je i případ obnovení daňové slevy pro pracující důchodce.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

V původním návrhu, o němž v květnu informoval on-line deník Aktuálně.cz, podobné přechodné ustanovení nebylo. Sleva se tak měla vrátit podle standardních pravidel, tedy až počínaje příjmy za rok 2015. Ministerstvo na tom nic nezměnilo ani po připomínkovém řízení, které nyní skončilo.

„Nás návrh je v souladu s programovým prohlášením vlády,“ uvedli legislativci Ministerstva financí. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL v něm slíbila obnovení daňové slevy „od roku 2015“.

Dvě a půl miliardy ročně

Zrušení slevy na dani pro „aktivní důchodce“ prosadil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jako součást balíčku úsporných opatření v roce 2012. Důchodci s příjmy ze zaměstnání, podnikání či pronájmu tak počínaje příjmy za rok 2013 mají platit na dani až o 24 840 korun (což je maximální výše slevy) ročně víc, než platili z příjmů v roce 2012.

Podle tehdejší vlády Petra Nečase (ODS) znamenalo zrušení slevy na dani pro vydělávající důchodce jen návrat k pravidlům, která platila do roku 2007. Opatření mělo přinést do státní pokladny dvě až dvě a půl miliardy korun ročně.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 6. 2014 18:32, Slávka

Mně se zase nelíbí, že je důchodcům upřeno to, co ostatním pracujícím. Tady nejde o žádnou úlevu, ale o odpočitatelnou částku z hrubé mzdy, která dani nepodléhá. Ta platí pro všechny, kteří pracují. Tak na stejném stupni pracovního zařazení, za stejně vykonanou práci byl důchodce daněn z vyššího základu, než jeho spolupraocvník.
Úleva
Úlevou na daních lze pojmenovat jiné - např. na vyživované osoby. Tam se opravdu liší případ od případu.

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 6. 2014 16:24, D

Přesně. pracujícím důchodcům by se žádná sleva na dani z příjmu neměla poskytovat. Již i za socializmu si pracující důchodci mohli vydělat jen do určité výše, jinak se jim krátil důchod. Nejlepší by bylo, pracujícím důchodcům důchod nedávat, ale oni by stejně pracovali na černo, apod.

Zobrazit celé vlákno

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Má smysl určovat hranice důchodového věku?

9. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Má smysl určovat hranice důchodového věku?

V Česku se hranice odchodu do důchodu neustále posouvá. Sousední Německo se naopak snaží umožnit lidem odcházet do důchodu dřív než dosud. Můžou mít pracující sedmdesátníci na trhu... celý článek

Chystáte se do penze? Spočítejte si, jaký dostanete důchod

15. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Chystáte se do penze? Spočítejte si, jaký dostanete důchod

Blíží se důchod? Pak jistě oceníte další várku našich kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2014. Můžete si spočítat, jak velkou penzi od státu dostanete. Že budete ještě nějaký čas pracovat?... celý článek

Penzista jde do práce: zaměstnání, přivýdělek a podnikání v důchodu

9. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Penzista jde do práce: zaměstnání, přivýdělek a podnikání v důchodu

Důchody příští rok vzrostou průměrně o čtyřicet pět korun. Přiměla vás tato neradostná zpráva k úvahám o přivýdělku? Nebo se chcete penze nepenze normálně vrátit do práce? Vše důležité... celý článek

Důchod a dočasná pracovní neschopnost. Nevěřte sociálce, když říká, že to nejde dohromady

24. 9. 2013 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 7 komentářů

Důchod a dočasná pracovní neschopnost. Nevěřte sociálce, když říká, že to nejde dohromady

Jdete si zažádat o starobní důchod a jste v dočasné pracovní neschopnosti. Může se stát, že vám na sociálce řeknou: „Nelze, vraťte se, až budete zdraví.“ Nenechte se odbýt, nemluví... celý článek

Máte věk, chcete do penze – a nemůžete. Jak dohnat chybějící roky povinného pojištění?

22. 5. 2013 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 7 komentářů

Máte věk, chcete do penze – a nemůžete. Jak dohnat chybějící roky povinného pojištění?

Klidně se to může stát. Podle tabulek už máte léta, abyste mohli jít do penze. Jenže na úřadě řeknou, že smůla, že věk není všechno. Že jste dost dlouho nepracovali a neplatili dostatečnou... celý článek

Partners Financial Services