Komu se vyplatí daňový poradce

Martin Vlnas | rubrika: Když se řekne | 20. 3. 2013 | 7 komentářů
Blíží se den podání daňového přiznání. Ne ovšem každému – ten, kdo se rozhodně využít služeb daňového poradce, má tříměsíční odklad. Stačí jen včas dodat finančnímu úřadu plnou moc, která poradce zplnomocní daně za vás vyřídit. V čem ale vlastně může daňový poradce pomoci? Zeptali jsme se Ing. Barbory Krížové, která na Peníze.cz vede Daňovou poradnu.
Komu se vyplatí daňový poradce

Komu byste doporučila využít služeb daňového poradce?

Určitě bych ho doporučila pro účely daňového posouzení finančně náročných transakcí, jako je například prodej bytu, potom určitě na začátku podnikání, kdy je dobré nastavit systém a postupy, aby daně v budoucnosti byly co nejnižší, a pro určité typy podnikání, kde jsou daně složitější – to je například stavebnictví, podnikání s mezinárodním prvkem. A v zásadě pro každého, kdo chce na daních ušetřit nebo má daňový problém, který nedokáže vyřešit, a přínosy (nebo rizika sankcí) jsou pro něho větší než hodinová sazba daňového poradce. 

A ještě jeden úhel pohledu: Daňový poradce se vyplatí všem společnostem a podnikatelům, kteří potřebují odložit platbu daně a odvodů ať už z finančních, nebo administrativních (účetní „nestíhá“) důvodů.

Jak tomu mám rozumět?

Pokud si daňové přiznání zpracováváte svépomocí, musíte ho finančnímu úřadu poslat v řádném termínu, tedy do konce března; pokud poslední březen vyjde na víkend nebo svátek, posouvá se nejzazší termín na nejbližší další pracovní den. Zároveň byste měli uhradit daň z příjmů. Přehledy pro pojišťovny pak máte povinnost podat do konce měsíce po odevzdání daňového přiznání, tedy letos nejpozději do 2. května. Doplatek odvodů je splatný do osmi dnů od podání přehledu. Pokud vám daňové přiznání zpracovává daňový poradce, na finanční úřad musíte do 2. dubna 2013 doručit jen plnou moc, kterou poradci dáte ke zpracování daně z příjmů. A máte nárok na tříměsíční odklad platby daně a odvodů: s poradcem se podání přiznání a platba daní posouvá na konec června, respektive letos na 1. července.

Stáhněte si. A přiznejte se!

Měsíc růžového formuláře je tady. Pokud podáváte daňové přiznání sami, bez pomoci mzdové účetní nebo daňového poradce, připravte si propisku s novou náplní a pevné nervy, vyplňování růžového formuláře se dá pokazit na mnoho a mnoho způsobů. Jedno vás ale trápit nemusí: formulář samotný si můžete stáhnout, kolikrát chcete.

Plná moc pro daňového poradce

Chcete daňového poradce? Dejte mu plnou moc. A nezapomeňte: to, že máte poradce, se musí včas dozvědět finanční úřad, zdravotní pojišťovna a sociálka. Letos do druhého dubna.

A jak je to s platbami na povinná pojištění?

S poradcem máte znovu nárok na odklad. Je ovšem potřeba pojišťovnám rovněž doložit, že daně pro vás zpracovává poradce. Oznámit odklad zdravotní pojišťovně i sociálce a předložit jim fotokopii plné moci musíte do konce dubna. Přehledy pro pojišťovny pak podáte nejpozději do konce července (letos do 1. srpna) a doplatek zaplatíte do osmi dnů od podání přehledu. A co víc, v případě vyšší roční daňové povinnosti se vám odloží i povinnost platit vyšší zálohy na daň z příjmů a zálohy na sociální a zdravotní pojištění.   

Jak vybrat daňového poradce, podle jakých hledisek?

Ideálně podle referencí a také podle specializace daňového poradce (najdete ji na webu Komory daňových poradců České republiky v seznamu daňových poradců). Na témže webu můžete taky přímo zadat poptávku, ozvou se vám ti poradci, kteří mají o spolupráci s vámi zájem.

Kolik daňový poradce stojí?

To záleží na lokalitě na klientovi i poradci – velmi, velmi orientačně: v Praze vyjde práce poradce na 1000 až 1500 korun za hodinu a víc.

Kdo a jakým způsobem informuje finanční úřad o tom, že mám daňového poradce? Klient nebo sám poradce?

Pokud vás zastupuje daňový poradce, je potřeba na finanční úřad doručit plnou moc k zastupování. Plná moc musí být povinně podepsaná klientem, podpis nemusí být notářsky ověřený. Plnou moc je možné doručit na úřad osobně (na podatelnu) nebo doporučeně – poštou. O doručení se může postarat klient i poradce, záleží na vzájemné domluvě.

Pokud chce klient šetřit čas a podat plnou moc datovou schránkou, musí použít vlastní schránku. Klient bez datové schránky může plnou moc podat přes aplikaci EPO, v takovém případě ale musí být opatřená jeho vlastním uznávaným elektronickým podpisem. Po doručení plné moci na finanční úřad už daňový poradce komunikuje se správcem daně přímo (přes vlastní datovou schránku nebo jiným způsobem), jeho klient už pak nemusí nic řešit.  

Každá rada levná

Nevíte si rady? Nechejte si poradit

Odborníci v Poradně serveru Peníze.cz se specializují na

On-line, nemusíte ani hledat správnou tužku!

 

Když odvede daňový poradce svou práci nekvalitně, kdo je za pochybení odpovědný a kdo platí případné pokuty? Pokud platím pokutu já, můžu ji pak požadovat po poradci?

Daňový poradce nese plnou odpovědnost za škodu, která vznikla klientovi v souvislosti s výkonem daňového poradenství, pokud ji způsobil on sám, jeho zástupce nebo pracovník. Pro tyto účely má poradce povinnost být pojištěn. Sankce platí primárně poplatník, na daňovém poradci má právo uplatnit náhradu škody v souladu se zákonem o daňovém poradenství.

Musí být daňový poradce někde certifikovaný? Můžu si to případně někde ověřit?

Na činnost daňových poradců dohlíží Komora daňových poradců ČR – samosprávná a nezávislá profesní instituce.

Daňovým poradcem se může stát jenom člověk, který má vysokoškolské vzdělání, je bezúhonný a složí velice náročné odborné zkoušky (další podmínky najdete v § 5 odst. 1 zákona o daňovém poradenství). Až po splnění těchto podmínek může být adept zapsán do zmiňovaného seznamu daňových poradců, který je zveřejněn na webu Komory daňových poradců, tam si tedy registraci poradce můžete kdykoliv ověřit.

Jak se pozná dobrý daňový poradce od špatného?

Daňový poradce je ze zákona povinen jednat čestně a svědomitě, dodržovat etické principy. Jedním z nich je i povinnost profesní mlčenlivosti. Dobrý daňový poradce neustále prohlubuje svoje vzdělání v oboru a podle mého názoru musí mít rád svoji práci. A především lidi.

Daňové přiznání značně podrobně

Vzpomínáte na předvolební sliby, že daňové přiznání bude na dvě, ba snad dokonce na jedinou stránku formátu A4? Tak letos ještě ne a napřesrok taky ne. A kdo ví, jestli vůbec někdy.

Komiks zvětšíte kliknutím, další najdete zde.

Když jsme chtěli popsat jen to nejzákladnější, museli jsme materiál rozdělit do tří článků:

A pro jistotu jsme přidali ještě jeden, který si všímá rozdílů mezi minulým a tímto rokem:

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňová optimalizace pro OSVČ a firmy

18. 3. 2013 | Michal Chleboun | 3 komentáře

Daňová optimalizace pro OSVČ a firmy

V článku o daňové optimalizaci pro fyzické osoby jste mohli získat přehled o všech obvyklých možnostech, jaké mají běžní plátci daní bez ohledu na to, zda se jedná o živnostníky, nebo... celý článek

Den D se blíží: daňové přiznání 2013. Přehled změn, daňový formulář a kalkulačka

6. 3. 2013 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Den D se blíží: daňové přiznání 2013. Přehled změn, daňový formulář a kalkulačka

Březen je v plném proudu. Nejvyšší čas oprášit znalosti o růžovém formuláři, nachystat propisku a začít vyplňovat daňové přiznání za rok 2012. Než se do toho pustíte, udělejte si spolu... celý článek

Kalkulačky 2013: čistá mzda, daň z příjmů, zdravotní a sociální pojištění a daňový bonus

23. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Kalkulačky 2013: čistá mzda, daň z příjmů, zdravotní a sociální pojištění a daňový bonus

Zajímá vás, jak vysoká bude letos vaše čistá mzda? Pak využijte naši kalkulačku, aktualizovanou pro rok 2013. Spočítejte si, kolik vám z platu ukrojí daň z příjmu, kolik spolkne zdravotní... celý článek

Daňové přiznání 2013: Daň z příjmu fyzických osob, díl druhý: co můžete z daní odečíst

16. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 35 komentářů

Daňové přiznání 2013: Daň z příjmu fyzických osob, díl druhý: co můžete z daní odečíst

V prvním díle seriálu, který jsme věnovali daňovému přiznání za rok 2012, jste se dočetli, kdo všechno musí přiznání k dani z příjmu letos odevzdat a co všechno v něm vlastně musíte... celý článek

OSVČ: minimální daně a odvody vám můžou zavařit při žádosti o hypotéku

10. 1. 2013 | Václav Valášek | 19 komentářů

OSVČ: minimální daně a odvody vám můžou zavařit při žádosti o hypotéku

Slasti a strasti podnikání, co se týká nároků na nemocenské a jiné dávky dávky, jsme probrali. Podívali jsme se také na vyhlídky na výši důchodu. Pokud se podnikatel spolehne na stát,... celý článek

Partners Financial Services