Ministerstvo financí ustoupilo, lhůta na doměření daní se zatím nezvýší

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 10. 9. 2010 | 4 komentáře
Ministerstvo financí ustoupilo, lhůta na doměření daní se zatím nezvýší
Akcie minulý týden pod vlivem příznivých makroekonomických zpráv posilovaly. Nad jejich dalším růstem se ale vznáší řada otazníků.

Ministerstvo financístáhlo návrh, podle něhož se lhůta pro dodatečné vyměření daně měla od roku 2011 prodloužit z dosavadních tří na pět let. Reagovalo tak na připomínky od zástupců podnikatelů i odborů.

S prodloužením lhůty počítá programové prohlášení vlády. Zjednodušeně řečeno má poskytnout finančním úřadům více času na vyměření nebo doměření daně, pokud odhalí pokus o daňový únik.

Svaz průmyslu a dopravy mimo jiné varoval, že novinka by nemusela projít u Ústavního soudu. A podle Českomoravské konfederace odborových svazů by změna mohla vést až k šikaně drobných poplatníků, tedy zejména zaměstnanců.

Vyřešíme to později

Kritikům se mimo jiné nelíbilo, že návrh na prodloužení lhůty je součástí "technické" novely daňového řádu, která má jen napravit jeho legislativní nedostatky. Delší lhůta by se přitom promítla i do jiných předpisů, například o archivaci dokladů podle zákona o účetnictví, což ale návrh neřešil.

Ministerstvo nakonec uznalo, že jde o zásadní a koncepční změnu s dopady na jiné zákony. "Budeme ji proto řešit až v další etapě daňové reformy, a to v souvislosti se zavedením takzvaného jednotného inkasního místa, kdy má dojít k synchronizaci obdobných lhůt týkajících se odvodů na sociální a zdravotní pojištění," vysvětluje ministerstvo v materiálu, který poslalo do vlády.

Pozor na Ústavní soud

Podle Svazu průmyslu a dopravy může prodloužení lhůty narazit u Ústavního soudu. Ten předloni rozhodl, že finanční úřady si dosavadní zákon vykládaly špatně, když místo tříleté lhůty uplatňovaly fakticky čtyřletou.

Ústavnímu soudu se tehdy nelíbilo, že čtyřletá lhůta prodlužuje nejistotu daňových poplatníků a otevírá cestu k dlouhotrvající nečinnosti finančních úřadů. Existenci případných dluhů vůči státu by měly úřady oznamovat občanům či firmám bez zbytečného odkladu, zdůraznil Ústavní soud.

Právníci Svazu průmyslu a dopravy očekávají, že pokud byla pro Ústavní soud nepřijatelná čtyřletá lhůta, tím spíše by odmítl – v případě stížnosti – i pětiletou.

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz na adrese: http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/dane/clanek.phtml?id=676588

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo využívá slevu z daní u finančních produktů?

26. 8. 2010 | Petr Gola | 5 komentářů

Kdo využívá slevu z daní u finančních produktů?

Zaplacené příspěvky na penzijním připojištění a životním pojištěním snižují v Česku daňovou povinnost. Účelem tohoto opatření je motivace občanů k větší zodpovědnosti za budoucí penzi. celý článek

Co by měla vláda udělat, než zavede povodňovou daň

19. 8. 2010 | David Marek | 1 komentář

Co by měla vláda udělat, než zavede povodňovou daň

Vláda navrhuje vytvářet rezervu na příští povodňové škody snížením slevy na dani z příjmu fyzických osob. Než to ale udělá, měla by si vyjasnit, jak velkou rezervu potřebuje, a zda... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

6. 8. 2010 | Věra Tůmová | 16 komentářů

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

Nadcházející čtyři roky čeká obyvatele České republiky řada změn, které připravuje podle programového prohlášení nová vláda. Minimálně reformy daní, důchodového, zdravotnického či vzdělávacího... celý článek

Co se podle vás stane s daněmi po sestavení vlády?

3. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ | 32 komentářů

Co se podle vás stane s daněmi po sestavení vlády?

Pravicové vlády, které vyjednávají o nové vládě, chtějí zastavit zadlužování státu. Jen příští rok musí najít 60 miliard korun. O zvyšování daní však zatím moc nemluví. Půjde podle... celý článek

Proč tisíce Čechů platí zbytečně vyšší daně

26. 3. 2010 | Petr Kučera | 18 komentářů

Proč tisíce Čechů platí zbytečně vyšší daně

V Česku stále existují tisíce lidí, kteří platí daně vyšší než musí. Jsou mezi nimi především lidé, kteří ani nevědí, co vše lze z daní odečíst. Podívejte se, zda nepatříte mezi ně. celý článek

Partners Financial Services