Klid za 500 korun. Spočítali jsme, komu se vyplatí paušální daň

Jiří Hovorka | rubrika: Analýza | 30. 8. 2019 | 34 komentářů
Nechcete řešit daně ani pojištění? Zaplaťte 500 korun za měsíc. Takovou pobídku pro drobné podnikatele chystá ministerstvo financí. Těm nejmenším se to ale nevyplatí.
Klid za 500 korun. Spočítali jsme, komu se vyplatí paušální daň

Od začátku roku 2021 mají drobní podnikatelé dostat možnost jednoduše vyřešit své daňové povinnosti. Ministerstvo financí potvrdilo, že pro ně připravuje paušální daň, předběžně dál počítá s částkou 500 korun měsíčně a dobrovolným přechodem na tuhle variantu. Podnikatelům by tak odpadly starosti s vyplňováním daňového přiznání a přehledů k povinnému pojištění.

Jenže: většina osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) doteď – po odečtení slevy na poplatníka, případně i slev na děti a dalších zvýhodnění – neplatí vůbec žádnou daň. Díky daňovému bonusu můžou od státu naopak peníze dostat. Velké skupině OSVČ by se tedy dobrovolný přechod na nový systém finančně nevyplatil.

Zaplať a nic neřeš

Živnostníci a další podnikatelé, kteří by se v budoucnu k paušální dani přihlásili, si výrazně usnadní daňové povinnosti. V jedné platbě by zaplatili daň z příjmů fyzických osob (paušál 500 korun měsíčně) a minimální zálohy na sociální i zdravotní pojištění. Všechno dohromady to letos dělá 5096 korun měsíčně.

To vše bez jakékoli administrativy a daňových kontrol. Zjednodušeně řečeno by podnikatelé odvedli předem určenou částku a už by nikdo nezkoumal, zda odpovídá jejich skutečným příjmům.

Daňový balíček

Další vlna elektronické evidence tržeb má zelenou. Vládní koalice odmítla většinu opozičních zlepšováků. Láká na nižší DPH a úlevu pro drobné podnikatele.

Rozšíření EET neuteče skoro nikdo. Projděte si, co schválili poslanci


Za pizzu v restauraci zaplatíte od příštího roku nižší DPH než při objednání domů. Změn, které schválili poslanci, je mnohem víc. Projděte si podrobnosti.

Dárek za tři a půl miliardy. Co zlevní díky nižší DPH?


Stravenky patří mezi nejrozšířenější a nejpopulárnější zaměstnanecké benefity. Když tedy ministerstvo financí přišlo v souvislosti s novelizací zákona o daních z příjmů s nápadem na změny v systému podpory zaměstnaneckého stravování, vzbudilo to značný rozruch.

Peníze místo stravenek. Očima expertů

Jde ale zatím pouze o předběžné plány, experti na ministerstvu stále pracují na konkrétním návrhu. O chystané novince mluvila ministryně financí Alena Schillerová už na začátku února; nyní informaci zopakovala, když spolu s ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem představila takzvané podnikatelské desatero, do něhož zabalili plány na zjednodušení podmínek pro podnikání.

Představení definitivní podoby návrhu na paušální daň ale ministryně zatím odkládá, stejně jako slíbené změny týkající se zrušení superhrubé mzdy a další úpravy daní z příjmů fyzických osob.

V Česku je podle ministerstva financí evidováno 514 tisíc osob samostatně výdělečně činných, které mají příjem pouze z podnikání. Z nich 422 tisíc má roční příjem nižší než jeden milion korun – právě oni by se mohli rozhodnout, zda paušální daň chtějí. Ministerstvo financí si mezi podnikateli udělalo průzkum, který podle Schillerové ukázal, že o paušální daň by mělo zájem 140 tisíc z nich.

Počítáme

Z výpočtů webu Peníze.cz na základě předběžných ministerských plánů vyplývá, že platit paušální daň 500 korun měsíčně by se vůbec nevyplatilo například živnostníkům, jejichž měsíční příjem se pohybuje kolem hranice 27 tisíc korun, což zhruba odpovídá mediánu mezd v Česku. Platí to pro všechny úrovně výdajových paušálů, které živnostníci mohou využívat.

Podnikatelé s tímto příjmem dnes daň z příjmů neplatí kvůli základní daňové slevě na poplatníka (24 840 korun ročně) žádnou – mají nulovou daň. A pokud ještě uplatňují „slevu za děti“, vyplácí jim stát daňový bonus. Pokud by se přihlásili k paušální dani, tratili by minimálně 6000 korun za rok (500 krát 12).

Jakou teď platí daň po přepočtu na jeden měsíc při ročním příjmu 324 000 Kč
Počet dětí80% paušál60% paušál40% paušál
00 Kč0 Kč360 Kč
1−1267 Kč−1267 Kč−907 Kč
2−2884 Kč−2884 Kč−2524 Kč

Poznámka: Minusové položky značí vyplacení daňového bonusu. Podnikatel tedy neplatí daň, naopak od státu dostane podporu za to, že si vydělává a zároveň vychovává děti. (Jde o výpočty webu Peníze.cz.)

S rostoucím příjmem se pak situace může měnit. Obecně platí, že čím vyšší příjem a méně využitých daňových slev, tím roste pravděpodobnost výhodnosti daňového paušálu. Připočítat je samozřejmě nutné i případné náklady na účetního, které by s paušální daní odpadly, nebo i uspořený čas.

Další tabulka ukazuje živnostníka s příjmem téměř 42 tisíc korun měsíčně. Víc jak 500 korun měsíčně na dani z příjmů zaplatí jen v případě, že neodečítá slevy za děti a má 40% paušál.

Jakou teď platí daň po přepočtu na jeden měsíc při ročním příjmu 500 000 Kč
Počet dětí80% paušál60% paušál40% paušál
00 Kč430 Kč1680 Kč
1−1267 Kč−837 Kč413 Kč
2−2884 Kč−2454 Kč−1204 Kč

U měsíčního příjmu ve výši 75 tisíc korun už je situace opačná než u živnostníků s nejnižšími příjmy. Paušální daň, jak s ní počítá ministerstvo financí, by tu dávala smysl.

Nevyplatila by se jenom řemeslníkům, kteří využívají 80% paušál a zároveň neodečítají slevy za děti. Například živnostník s 60% paušálem, který využívá slevu na jedno dítě, dnes na dani měsíčně zaplatí téměř 1200 korun. S paušální pětistovkou by ušetřil 700 korun každý měsíc.

Jakou teď platí daň po přepočtu na jeden měsíc při ročním příjmu 900 000 Kč
Počet dětí80% paušál60% paušál40% paušál
0180 Kč2430 Kč4680 Kč
1−1087 Kč1163 Kč3413 Kč
2−2704 Kč−454 Kč1796 Kč

Pozor na důchod

Svaz průmyslu a dopravy ČR, který by zjednodušení administrativy uvítal, ale zároveň upozorňuje, že je třeba dořešit, aby si živnostníci nesnižovali s paušální daní budoucí důchody. Už dnes přitom platí, že podnikatelé mají důchody výrazně nižší než zaměstnanci, protože odvádějí méně peněz na sociální pojištění.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

„Ministerstvo financí zatím nevysvětlilo, jak nový paušální odvod ovlivní příjmy důchodového systému. Takové propočty nás velmi zajímají a jsou potřeba stejně jako osvěta pro samotné živnostníky, kteří nový paušál využijí,“ říká mluvčí svazu Eva Veličková.

Platbou minimálního pojistného na důchodové zabezpečení, jak s tím předběžně ministerstvo financí u paušální daně počítá, si živnostníci sníží budoucí výši svého důchodu. „Například živnostník s ročním příjmem jeden milion korun, který si uplatňuje výdajový paušál 60 %, nyní platí sociální pojištění z ročního základu ve výši 200 tisíc korun. V navrhovaném paušálu se bude počítat z poloviční částky. A právě výše vyměřovacích základů je klíčová pro výpočet budoucího důchodu,“ dodává Veličková.

Se zjednodušením administrativy pro podnikatele počítal už projekt Jednoho inkasního místa. Ten prosadil ministr financí Miroslav Kalousek ve vládě vedené Petrem Nečasem. Systém měl zjednodušit výběr daní, cel a sociálního a zdravotního pojistného. Vše se mělo odvádět na jediném místě prostřednictvím jediného formuláře. Jedno inkasní místo (často pak nazývané i Jednotné inkasní místo) mělo začít fungovat od roku 2014, později od roku 2015, ale tehdejší koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL byla proti a plán zrušila – ministrem financí už byl Andrej Babiš.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 8. 2019 1:18, jezevec

čistě aritmetický výpočet "výhodnosti" není objektivní. ono nejde jen o úsporu na účetního. ale hlavně ten klid. žádné daňové kontroly. žádné dohadování s nedovzdělaným primitivem, který náklad mi tzv "uzná". žádná kniha jízd, a žádné diskuse o počtu kilometrů které "musím" projet i soukromě. žádné dohady o poměr nákladů na kancelář či provozovnu ve vlastním domě. žádné eet, a žádné pokuty padesát tisíc za to že mi někdo zlomyslně strhne ceduli že tady se evidují tržby. za pětikilo měsíčně??? K NEZAPLACENÍ!!!

kromě důchodu by mne ale také zajímalo, jak bude paušální daň posuzovat banka na hypotéku - a nebo naopak soud při vyměření výživného. tohle jsou daleko důležitější parametry, než jestli mikropodnikatel sežene účetního a eet levněji než za 500/měsíčně.

+60
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 8. 2019 15:49, Milda

EET může vadit jen zlodějům,a na ty je potřeba pořádnej bic a malou ohradu. Jak může ovlivnit zaměstnanec daně nijak tak ti kritic EETchteji opravdu jenom krast.

-56
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Partners Financial Services