Daňové přiznání za rok 2018: výdajové paušály a daňová evidence

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 27. 2. 2019 | 1 komentář
Výdaje můžete v přiznání k dani z příjmů odečíst buď paušálem, nebo daňovou evidencí. V pravidlech jsou od loňska změny: výdajové paušály mají nižší strop.
Daňové přiznání za rok 2018: výdajové paušály a daňová evidence

Kdo v roce 2019 povinně podává daňové přiznání k dani z příjmů, už jsme psali:

Dneska navážeme: jak v daňovém přiznání za rok 2018 správně odečíst výdaje.

Výdajové paušály za rok 2018

Hlavní předností výdajových paušálů je, že s nimi odpadá spousta kancelářské práce – a pokud máte reálně nízké náklady, můžete na nich i vydělat. Nevyplatí se ale podnikatelům s vysokými příjmy, stropy výdajových paušálů citelně klesly.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Když se rozhodnete odečítat výdaje paušálem, můžete si z příjmů (tedy základu daně) odečíst až osmdesát procent, aniž byste museli své výdaje dokládat. Když přijde kontrola z finančního úřadu, bude stačit, že máte doklady k (peněžním i nepeněžním) příjmům. A také k pohledávkám, které souvisejí s vaším podnikáním nebo jinou samostatně výdělečnou činností a trvaly k poslednímu prosinci 2018.

Výši výdajového paušálu nevolíte libovolně, záleží na druhu podnikání:

  • řemeslníci a podnikatelé v zemědělské výrobě nebo lesním a vodním hospodářství z příjmů paušálem odečítají osmdesát procent,
  • ostatní živnosti šedesát procent,
  • lidé, kteří pracují ve svobodném povolání, mají příjmy z autorských práv nebo jiného podnikání podle zvláštních předpisů – například tlumočníci, znalci, insolvenční správci, spisovatelé, sportovci, přispěvatelé do novin, advokáti nebo lékaři – paušálem odečítají čtyřicet procent,
  • lidé s příjmy z pronájmů odečítají paušálem třicet procent příjmů.

Výdajové paušály mají ale také svá omezení – pro podnikatele s vysokými příjmy proto nemusejí být výhodné. Paušály je možné uplatnit pouze na příjmy do jednoho milionu za rok. Osmdesátiprocentním paušálem tedy smíte z příjmů odečíst maximálně 800 tisíc korun, šedesátiprocentním 600 tisíc, čtyřicetiprocentním 400 tisíc a třicetiprocentním 300 tisíc korun. Na rozdíl od předešlých let ale můžete v daňovém přiznání za rok 2018 výdajové paušály bez obav kombinovat s daňovou slevou na děti a daňovou slevou na manželku/manžela.

Vedle výdajových paušálů už v daňovém přiznání nemůže odečítat jiné výdaje; paušály pokrývají všechno (včetně mezd a odpisů majetku).

Paušály nesmíte v daňovém přiznání použít, pokud jste členem sdružení bez právní subjektivity, kde si členové nerozdělují příjmy a výdaje rovným dílem. Ani v případě, že máte příjmy ze spoluvlastnictví majetku a příjmy a výdaje se nedělí podle spoluvlastnických podílů.

Zkroťte ho!

Přiznání na dosah myši

Interaktivní formuláře daňového přiznání udělají při vyplňování hodně práce za vás. Stahovat je můžete z domova nebo v práci, když to nikomu nebude vadit, přímo z Peníze.cz. Kompletní sadu, včetně všech příloh a pokynů k vyplnění, nabízíme v  galerii formulářů:

Ale naše daňová online aplikace je stejně lepší!

Máte různé druhy příjmů?

Pokud podnikáte nebo si vyděláváte v několika oborech a vaše příjmy se řadí do různých kategorií výdajových paušálů (například jste instalatér, který si přivydělává tlumočením), je nutné evidovat příjmy z každé činnosti zvlášť. V daňovém přiznání je tabulka, do které příjmy podle typu činnosti vypíšete a u každého samostatně aplikujete správné procento výdajů.

Nelze příjmy sloučit nebo u některého použít paušál a u jiného daňovou evidenci. Buď použijete paušály na všechny příjmy z roku, nebo na žádný. Výjimkou je pouze situace, kdy si vyděláváte podnikáním a zároveň pronájmem – tady jde o samostatné dílčí základy daně, takže smíte u příjmů z podnikání odečítat výdaje paušálem a u příjmů z pronájmu daňovou evidencí, nebo obráceně.

Paušály mají i minusy

Výdajové paušály jsou šikovné a pro mnoho podnikatelů výhodné. Mají ale i minusy. A tím nemyslíme jen limity zmiňované výš. Typicky, když žádáte o hypotéku. Banka vaši bonitu většinou posuzuje podle základu daně. Jestli si daňový základ snižujete vysokými paušály, může být cesta k úvěru složitější; je ale pravda, že v posledních letech, kdy banky zápasily o každého klienta, naučily se s paušálními náklady u klientů pracovat. Ze základu daně se ale vypočítávají také zálohy na sociální pojištění, které ovlivňují výši budoucího důchodu – kdo odvádí málo, bude jednou taky málo brát.

Daňová evidence

Možnost číslo dvě: výdaje můžete v daňovém přiznání vykázat daňovou evidencí. V praxi to znamená účetně doložit všechny vynaložené výdaje z loňského roku. Respektive: odečtete jen to, co doložíte.

Vedle všech peněžních a nepeněžních příjmů z roku 2018 tedy musíte evidovat také všechny výdaje a pohledávky související s vaším podnikáním nebo jinou samostatně výdělečnou činností, které trvaly k poslednímu prosinci.

Daňová evidence se vyplatí, pokud máte reálně vysoké výdaje a také vysoké příjmy; na rozdíl od výdajových paušálů tu totiž nenarazíte na žádnou horní hranici uplatnitelných výdajů.

Kdy se vyplatí přiznat...

... i když nemusíte

Pokud jste byli loni zaměstnaní jen část roku a zbytek času byli v evidenci úřadu práce nebo třeba na mateřské, vyplatí se daňové přiznání podat. Totiž: jestli jste aspoň část roku měli zdanitelné příjmy, můžete využít základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun – v plné výši bez ohledu na to, jak dlouho v daném roce výdělečná činnost trvala. Jestli jste slevu na poplatníka v průběhu roku nevyčerpali celou (každý měsíc se odečítá jen poměrná část), finanční úřad vám vyplatí „vratku“ daně. To samé platí pro studenty. A jestli pracovali v průběhu roku jen u jednoho zaměstnavatele (třeba v rámci brigády), mohou ho požádat o provedení ročního zúčtování a vratku daně získají, aniž by přiznání museli podat sami.

Jako výdaj se v daňové evidenci uznává například:

  • nákup materiálu a zboží,
  • provozní náklady,
  • mzdy a pojistné placené za zaměstnance,
  • nájem,
  • výdaje za použití motorového vozidla,
  • pořízení dlouhodobého nehmotného majetku,
  • odpisy dlouhodobého hmotného majetku,
  • bankovní poplatky,
  • úroky z úvěru,
  • silniční daň.

Neuznává se:

  • vaše sociální pojištění a zdravotní pojištění,
  • výdaje na reprezentaci,
  • vaše osobní spotřeba,
  • pořízení dlouhodobého hmotného majetku,
  • pokuty a penále (kromě smluvních),
  • technické zhodnocení dlouhodobého hmotného majetku,
  • daň z příjmů a DPH.

Střídání paušálů a daňové evidence

Přecházet mezi výdajovými paušály a daňovou evidencí nelze v průběhu zdaňovacího období (tím je obvykle kalendářní rok), na nový systém můžete přejít až na začátku dalšího roku.

Kdo v předchozím roce „výdajoval“ daňovou evidencí a v následujícím ji chce vystřídat za paušály, musí podat ještě dodatečné přiznání za předchozí rok a dodanit pohledávky, závazky a zásoby vykázané do posledního prosince předchozího roku. Pokud jste žádné zásoby, závazky ani pohledávky neměli, můžete začít výdaje odečítat paušálem bez komplikací hned na začátku nového roku.

Daňová kalkulačka 2019 – výpočet daně z příjmů za rok 2018

Dílčí základy daně

Nezdanitelné části základu daně

Slevy na dani

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services