Autorské honoráře v roce 2018. Daně a odvody

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 5. 2. 2018 | 1 komentář
Vyděláváte formou autorských honorářů? Máme pro vás přehled všeho důležitého pro rok 2018.
Autorské honoráře v roce 2018. Daně a odvody

Autorskými honoráři se odměňují literární, umělecká nebo vědecká díla, která jsou výsledkem tvůrčí činnosti a jsou vyjádřená nějakou objektivně vnímatelnou formou – například písemně, hudebně, fotograficky choreograficky, pantomimicky.

Příspěvky do médií

Zvláštní pravidla platí pro autorské honoráře za příspěvky do médií, tedy televize, rozhlasu, tištěných nebo internetových novin. Když odměna od jednoho plátce za příspěvky do médií nepřevýší deset tisíc měsíčně, odečte se z ní před výplatou patnáctiprocentní srážková daň; sociální pojištění a zdravotní pojištění se neplatí. Stejně je to, když máte v jednom měsíci autorské příjmy do deseti tisíc od více plátců. Pokud ale máte několik autorských příjmů od stejného plátce (například jedné redakce), vztahuje se limit deset tisíc na jejich součet.

Srážková daň je finální, příjem se už nikde nevykazuje, ani se kvůli němu nepodává daňové přiznání. Na rozdíl od příjmů z DPP a DPČ se příjmy z autorských honorářů zdaněné srážkovou daní do daňového přiznání zanášet ani nesmějí, sraženou daň tedy nemůžete získat zpět.

Pravidla si můžete porovnat:

Jestli si autorským honorářem za příspěvky do médií od jednoho plátce nevyděláte víc než deset tisíc měsíčně, nemusíte se nikde registrovat a hlásit. Pohlídejte si jen zdravotní pojištění. Když máte pouze příjmy, ze kterých se neodvádí zdravotní pojištění a neplatí ho za vás ani stát (seznam situaci, kdy to stát dělá, najdete v boxu), musíte se do osmi dnů přihlásit své zdravotní pojišťovně jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP) a zdravotní pojištění začít platit.

Zdravotní pojištění je u OBZP 13,5 procenta z minimální mzdy (v roce 2018 z částky 12 200 korun), dělá tedy 1647 korun měsíčně. Zdravotní pojištění musíte zaplatit vždy do osmého dne následujícího měsíce, tedy třeba za únor do osmého března.

Zdravotní pojištění na státní útraty

Stát za vás platí zdravotní pojištění, když jste:

  • Nezaopatřené děti
  • Poživatelé starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých nebo sirotčích důchodů
  • Na mateřské nebo rodičovské dovolené, respektive pobíráte peněžitou pomoc v mateřství či rodičovský příspěvek  
  • Uchazeči o zaměstnání v evidenci úřadu práce
  • Osoby pobírající dávku pomoci v hmotné nouzi a osoby s nimi společně posuzované, a to za podmínky, že nejsou podle potvrzení plátce dávky pomoci v hmotné nouzi v pracovním ani obdobném vztahu ani nevykonávají samostatnou výdělečnou činnost, nejsou v evidenci uchazečů o zaměstnání a nejde o poživatele starobního důchodu, invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, vdovského nebo vdoveckého důchodu, ani o poživatele rodičovského příspěvku nebo o nezaopatřené dítě
  • Osoby, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
  • Osoby pečující o osoby závislé na péči jiné osoby ve stupni II, III anebo stupni IV a osoby pečující o osoby mladší deset let, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni I
  • Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku

Ostatní autorské příjmy

Pokud autorské honoráře za příspěvky do médií od jednoho plátce přesáhnou limit deset tisíc měsíčně nebo máte jakékoli jiné autorské příjmy bez ohledu na jejich výši, nepotřebujete sice živnostenské oprávnění, ale musíte oznámit okresní správě sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovně a finančnímu úřadu zahájení samostatné výdělečné činnosti.

Autorský honorář se pak vyplácí v plné výši, daň se z něj nesráží. Po konci zdaňovacího období, tedy začátkem dalšího kalendářního roku, podáte daňové přiznání, do kterého příjmy z autorských činností zanesete a ve kterém vyúčtujete daň z příjmů. Výdaje uplatníte buď prostřednictvím čtyřicetiprocentního paušálu, nebo daňovou evidencí.

Když si během jednoho zdaňovacího období v rámci autorských honorářů nevyděláte víc než patnáct tisíc a jiné zdanitelné příjmy nemáte, nemusíte daňové přiznání vůbec podávat, daň z příjmů neplatíte. Stejně je to, když se do limitu patnácti tisíc ročně vejdete v součtu autorských příjmů a jiných příjmů podléhajících dani z příjmů. Uvedená hranice platí pro příjmy, ne pro čistý zisk. Příjmy osvobozené od daně z příjmů a příjmy zdaněné srážkovou daní se do patnáctitisícového limitu nepočítají.

Pozor, limit příležitostných příjmů do 30 tisíc ročně, které se nemusejí danit ani přiznávat, se autorských honorářů netýká.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zdravotní pojištění a sociální pojištění se z autorských honorářů za příspěvky do médií nad deset tisíc měsíčně od jednoho plátce a za všechny ostatní autorské příjmy bez ohledu na jejich výši platí stejně jako z jiné samostatně výdělečné činnosti. Jak na odvody se dozvíte v článcích:

Vysvětlujeme v nich i rozdíly v pravidlech pro hlavní a vedlejší činnost. Autorské příjmy jsou vedlejší činností, když sociální pojištění a zdravotní pojištění platíte ve své hlavní činnosti, typicky v zaměstnání. Nebo berete starobní důchod, mateřskou či rodičovský příspěvek, případně studujete.

Daňová kalkulačka OSVČ - výpočet daně

měsíců

Nezdanitelné části základu daně

Slevy na dani

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services