Létání a cestovní pojištění v těhotenství: pravidla

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 16. 4. 2018 | 2 komentáře
Do kdy může těhotná žena cestovat letadlem? Jaká jsou omezení u leteckých společností? A můžete si v požehnaném stavu sjednat cestovní pojištění, které vás skutečně ochrání?
Létání a cestovní pojištění v těhotenství: pravidla

Jestli si chcete před narozením dítěte užít ještě trochu cestování nebo se zkrátka nutně potřebujete někam letadlem dopravit, nejlepší to bude v druhém trimestru – už vás nebudou trápit počáteční nevolnosti a termín porodu stále bude v bezpečné vzdálenosti.

Jedna věc je ovšem vaše pohodlí a rozpoložení, jiná pravidla přepravců. V ranějších fázích na vás těhotenství nikdo nepozná, takže nebudete muset před nástupem do letadla nic vysvětlovat ani dokládat. Jakmile začne být těhotenství patrné, určitě byste měla mít při ruce těhotenský průkaz nebo potvrzení od lékaře o tom, v jakém týdnu gravidity jste – jinak vás nemusí pustit na palubu.  

Porod na dohled

Rodičovské papírování

Během příprav na narození potomka byste neměli opomenout několik úředních povinností. Pro nastávající rodiče shrnujeme administrativu, kterou bude třeba obstarat.

Papírování: co před porodem, co po něm

Nic nezkazíte ani tím, když si před letem obstaráte potvrzení od doktora (ideálně na speciálním formuláři MEDIF; letecké společnosti ho většinou se svým logem vyvěšují na webu), že jste zdravotně způsobilá k letu. Většina přepravců sice potvrzení o způsobilosti k cestě nevyžaduje, alespoň ne před 28. týdnem těhotenství, ale budete mít jistotu, že nebudou s vaším nástupem do letadla potíže.

Obecně platí, že do 28. týdne (u některých dopravců do 26. týdne), byste neměla narazit na omezení, později už záleží. Každá letecká společnost si pravidla pro cestování žen v požehnaném stavu v přepravních podmínkách stanovuje sama. Proklepli jsme je pro vás, ať víte, co čekat.

Jedno všechny spojuje: po 36. týdnu vás na palubu nepustí žádný přepravce. Pokud plánujete ještě na poslední chvíli vycestovat, nezapomeňte, že stejný limit platí i pro zpáteční cestu.

ČSA

Pokud vaše těhotenství probíhá bez zdravotních komplikací, můžete na letech provozovaných Českými aeroliniemi (ČSA) cestovat do konce 34. týdne u jednočetného a do konce 28. týdne u vícečetného těhotenství. Později už to nejde.

„Kromě standardních cestovních dokladů se těhotná žena musí při odbavení na let s ČSA prokázat těhotenským průkazem nebo potvrzením od lékaře, že není v pokročilejší fázi než ve 34. týdnu u jednočetného nebo ve 28. týdnu u mnohočetného těhotenství. Žádná další potvrzení k těhotenství nepožadujeme. Bez platného těhotenského průkazu nebo potvrzení lékaře nelze z bezpečnostních důvodů těhotné cestující přepravovat. Je to opatření, které především chrání zdraví budoucích matek a jejich ještě nenarozených dětí,“ uvedl pro Peníze.cz mluvčí Českých aerolinií Daniel Šabík.

ČSA těhotným také doporučují, aby své cestovní plány předem konzultovaly s lékařem – zvlášť, když jejich těhotenství provázejí zdravotní potíže nebo předchozí těhotenství bylo vícečetné.

Přepravce také upozorňuje, že z bezpečnostních důvodů nemohou nastávající maminky cestovat na sedadlech v řadách u nouzových východů.

Buď připraven!

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Ryanair

Se společností Ryanair můžou nastávající maminky bez potíží létat do 28. týdne těhotenství. Od začátku tohoto týdne gravidity už letecká společnost požaduje potvrzení o tom, že jsou způsobilé k letu – vystavit ho musí porodní asistentka nebo lékař. Vzor dokumentu potvrzujícího způsobilost k letu nabízí Ryanair ke stažení. Vyplněný formulář je třeba předložit palubnímu personálu před nástupem do letadla, jinak vás s bříškem na palubu nepustí.

U jednočetného těhotenství nepřijme letecká společnost ženu na palubu, jakmile ukončí 36. týden. U vícečetného těhotenství platí totéž už od konce 32. týdne.

Wizz Air

Společnost Wizz Air nepřepravuje těhotné ženy po 34. týdnu těhotenství. Jestli čekáte dvojčata nebo vícerčata, do letadla vás nevezmou po konci 32. týdne. Pokud už jste ukončila 28. týden, smíte s Wizz Air cestovat, jedině když předložíte lékařské potvrzení, že jste způsobilá k letecké přepravě; vydané musí být maximálně šest dní před termínem letu. Pokud vám let zařizuje cestovní kancelář, a v den letu budete v pozdějším než 28. týdnu, musíte těhotenství podle pravidel Wizz Air oznámit cestovce (a předložit jí potřebné lékařské potvrzení).

EasyJet

Pokud čekáte jedno dítě, můžete s EasyJet letět do konce 35. týdne těhotenství. Pokud čekáte dvojčata, vezmou vás na palubu do konce 32. týdne gravidity.

Travel Service  a SmartWings

S Travel Service a SmartWings můžete bez omezení létat do 34. týdne těhotenství, respektive do 28. týdne, když čekáte dvojčata nebo vícerčata. Obdobně jako u jiných dopravců budete potřebovat těhotenský průkaz, kterým doložíte stádium gravidity. Společnost SmartWings upozorňuje, že po 34. týdnu těhotenství už letecká přeprava těhotných není možná za žádných okolností. Na palubu se nedostane ani těhotná žena v pokročilém stádiu těhotenství, která nedoloží týden těhotenství.

Cestovní pojištění v těhotenství. Pozor na výluky

Za cestovní pojištění sjednané v těhotenství si pojišťovny nesmějí účtovat zvláštní přirážky, platíte stejně jako jiný klient, který se chce pojistit na cesty. Musíte ale myslet na výluky. Neočekávané zdravotní úkony v těhotenství obvykle pojišťovny proplácejí jen do určité fáze gravidity, hranici si každá pojišťovna určuje sama; obvykle jde o 26. až 28 týden těhotenství, u některých pojišťoven už o 24. týden. Když budete v souvislosti s těhotenstvím v pozdějších týdnech potřebovat v cizině jakoukoli zdravotní péči nebo tam například předčasně porodíte, pojišťovna náklady neproplatí.

Pokud je vaše těhotenství rizikové (nebo jste například kvůli těhotenství v pracovní neschopnosti) a budete z důvodu gravidity v cizině potřebovat zdravotní péči, pojišťovny ji nekryjí vůbec, bez ohledu na to, v jakém týdnu jste. Zdravotní komplikace v rizikovém těhotenství jsou u cestovního pojištění standardní výlukou – pojišťovny vycházejí z toho, že jste potíže mohla předvídat.

Jestli probíhá vaše těhotenství bez problémů a ještě jste nedosáhla limitního týdne, po kterém už pojišťovna plnit nebude, není na škodu nechat si před cestou od gynekologa potvrdit, že jste v pořádku a zcela zdravotně způsobilá k cestě – v případném pozdějším sporu s pojišťovnou ohledně pojistného plnění se takový dokument může hodit.

Když si těhotná na dovolené zlomí nohu nebo dostane zánět zubu, který bude vyžadovat lékařské ošetření, pojišťovna bude platit stejně jako u ostatních – těhotenství na to nemá vliv.

V žádném případě pojišťovny v rámci cestovního pojištění neproplácejí plánované zákroky, jako je umělé oplodnění, vyšetření neplodnosti, interrupce nebo třeba plánovaný porod v cizině.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,165+0,01 Kč
Americký dolar23,481+0,01 Kč
Britská libra29,375+0,01 Kč
Švýcarský frank25,729+0,04 Kč
Turecká lira72,296+0,10 Kč

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

3. 8. 2023 | Lucie Weissová

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

Jak správně nastavit cestovní pojištění a jak postupovat, když se něco doopravdy stane, radí Jana Konvalinová z pojišťovny Kooperativa.

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

14. 2. 2023 | Finparáda

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 12. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Partners Financial Services