Šest dobrých rad, které vám pomůžou vybrat zájezd k moři

Ondřej Tůma | rubrika: Jak na to | 16. 6. 2015 | 5 komentářů
Přečtěte si, kdy se vyplatí letět z Německa, jakým způsobem se vyhnout špatně pojištěné cestovní kanceláři, ve kterých měsících je nejvýhodnější letět k moři a pár dalších dobrých rad, jak se nespálit při výběru dovolené.
Šest dobrých rad, které vám pomůžou vybrat zájezd k moři

Letní dovolená je za dveřmi a statisíce Čechů si vyrazí jako každý rok prohřát kosti k moři. Velká část z nich se do zahraničí vypraví s cestovní kanceláří. Připravili jsme pro vás šest dobrých rad, na co byste se měli při výběru zájezdu k moři zaměřit, abyste si užili klidnou dovolenou a zbytečně neutráceli.

+3
+
-

Do latě!

Srovnání cestovního pojištění

Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete si ho u nás i obejdnat. Stačí říct, jakým způsobem byste ho nejraději kupovali: chcete ho objednat přes počítač, s přítelem na telefonu, nebo si pro něj chcete dojít osobně.

1. Nespoléhejte, že je cestovka pojištěná

Že je cestovní kancelář pojištěná proti úpadku, ještě automaticky neznamená, že při jejím krachu dostanete zpátky všechny peníze, které jste za zájezd zaplatili. Takřka každé léto se totiž stane, že alespoň jedna zkrachovalá cestovka při jednání s pojišťovnou podváděla a pojistila se na příliš malou částku. Ministerstvo pro místní rozvoj a obě asociace cestovních kanceláří sice tvrdí, že pojišťovna musí i v tomto případě turistovi vyplatit plnu cenu zájezdu, v praxi to tak ale nefunguje. I z tohoto důvodu se připravuje novela zastaralého zákona o podnikání v cestovním ruchu, která by měla klientům cestovek konečně přinést jistotu. Letos v létě ale ještě nebude platit, takže si dávejte při výběru cestovky pozor. Sledujte, jak dlouho působí kancelář na trhu a jaké jsou na ni reference. Pokud chcete mít jistotu, že dostanete vše, i když cestovka zkrachuje, můžete se připojistit. Pojišťovna Generali nabízí ke svému cestovnímu pojištění připojištění, díky kterému se za pár desítek korun můžete vyhnout nepříjemnostem. Pojišťovna navíc garantuje, že vám peníze v případě krachu cestovky vyplatí do čtrnácti dnů, zatímco klasické odškodnění z pojištění cestovky proti úpadku může trvat i několik měsíců.

+5
+
-

2. Zkuste „německou dovolenou“

Každé léto vyráží k moři desetitisíce Čechů s německou nebo rakouskou cestovkou. Velké západoevropské cestovní kanceláře totiž nakupují letenky a místa v hotelech v mnohem větších objemech, takže můžou dosáhnout na slevy, které se pak projeví i v celkové ceně zájezdu. Kdo nemá problém s němčinou či angličtinou a nevadí mu odlet z Drážďan, Mnichova nebo třeba z Vídně, může si u zahraničních cestovek vybrat skvělý zájezd. Rozhodně ale nejde generalizovat, že by byl zájezd s německou cestovkou automaticky levnější a kvalitnější. Vyšší kurz eura navíc nyní této variantě dovolené také příliš nenahrává. Obecně platí, že nejvíc se dá s německou cestovkou ušetřit na exotických zájezdech. Dávejte si ale pozor, abyste necestovali za exotikou v době, kdy je zrovna v cílové destinaci období dešťů. I takové zájezdy se totiž v nabídkách cestovek občas objevují, samozřejmě s výraznou slevou, na kterou vždy nějací turisté skočí.

+8
+
-

3. Nesledujte hvězdičky, ale recenze

Vybíráte si hotely výhradně podle počtu hvězdiček? Děláte chybu. Sice si díky nim můžete udělat přibližný obrázek o tom, co očekávat, o skutečné kvalitě ubytování a služeb vám ale nemusí mnoho napovědět. Někdy může příjemně překvapit dvojhvězda, jindy vám naopak nemusí kvalitní služby zajistit ani čtyři hvězdy nad vstupním štítem. Kategorizace kvality hotelů navíc není po celém světě jednotná, například počet hvězdiček v severoafrických zemích nemusí vždy znamenat shodnou úroveň služeb jako v evropských letoviscích. A i v Evropě bývají mezi hotely se stejným počtem hvězdiček výrazné rozdíly. Při výběru hotelu proto dejte především na recenze, které najdete na internetu, ať už na některém z českých cestovatelských webů, nebo třeba na mezinárodním portálu TripAdvisor. U recenzí nesledujte jen bodové hodnocení, ale čtěte i textové komentáře. Někdo je totiž schopný zhoršit hodnocení hotelu o desítky procent za to, že byl ke snídani výběr „pouze“ ze dvou druhů jogurtů nebo že byla v bazénu příliš studená voda.

Hitparáda průšvihů

Odpovídá Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia

Ptáme se: Co Češi nejčastěji reklamují?

Michal Tůma

„Klienti si ve většině případů stěžují na služby cestovních kanceláří a hotelů. Reklamace turistů se nejčastěji týkají kvality či dostupnosti stravy, případně zpochybňují úroveň ubytování. Jedná se například o nedostatečné či staré vybavení pokojů a nevyhovující úklid. Výjimkou nejsou ani stížnosti na stav pláže, kvalitu moře nebo služby delegáta. Turisté reklamují i přítomnost hmyzu na pokoji, výskyt chaluh ve vodě či nevhodné chování místních obyvatel. Reklamace a nespokojenost klientů je v mnoha případech důsledkem jiného očekávání nebo nedostatečné informovanosti. Přestože v souvislosti s loňskou změnou pravidel reklamací v rámci nového občanského zákoníku počet reklamovaných pobytů narostl, tak tyto stížnosti jsou stále ojedinělé. Tvoří méně než jedno procento z celkového prodeje zájezdů.“

+4
+
-

Na cesty: Chytré kurzy měn

Mobilní aplikace - Kurzy měn

Stáhněte si unikátní aplikaci Kurzy měn pro chytré telefony. Aplikace Kurzy měn je česky a po omezenou dobu zdarma.

4. Nezatracujte Řecko

Už se to blíží, Řecko zbankrotuje. A zrovna vy tam zůstanete trčet a nikdo vám nepomůže. Anebo máte strach z imigrantů, kteří se po tisícovkách vyloďují v turistických letoviscích a drze slintají před restauracemi? Nevěřte bulvárním titulkům! Pro řeckou ekonomiku je turistický ruch nesmírně důležitý a místní to moc dobře vědí. O komfort turistů se proto dokážou postarat. Při vybírání cílové destinace tedy Řecko rozhodně nezavrhujte. Například řecké ostrovy patří podle mnoha zkušených cestovatelů v poměru cena/výkon k tomu nejlepšímu v celé Evropě.

+6
+
-

5. Vyrazte mimo hlavní sezónu

Jestliže nemáte rádi přecpaná přímořská letoviska a chtěli byste navíc něco ušetřit, tak se na dovolenou vydejte mimo hlavní sezónu. V červnu je už i na evropských plážích skvěle a ošklivého počasí se nemusíte obávat ani v září. Pokud ale nemáte na vybranou a můžete k moři, například kvůli dětem, vyrazit jen v červenci nebo v srpnu, zvolte raději červenec. V řadě evropských zemí se v tomto měsíci totiž ještě chodí do školy, naopak v srpnu už jsou letní prázdniny skoro všude. 

+3
+
-

Anketa

Už víte, kam pojedete v létě na dovolenou?

6. Pozor na neoficiální zájezdy

Angličtina na Maltě, aerobik v Itálii, výuka hry na trombón v Transylvánii. Určitě už jste se potkali s reklamou na podobné letní pobytové zájezdy k moři. Kromě cvičení, kurzů cizích jazyků a mnoha dalších činností si můžete užít bezstarostné dovádění v mořských vlnách i výlety za pamětihodnostmi. Jistě lákavé. Jenže to má velký háček – drtivá většina organizátorů těchto zájezdů nemá potřebná povolení, nejde o klasický zájezd cestovní kanceláře – a když nejde o zájezd cestovní kanceláře, turisté nemůžou být ani pojištěni proti jejímu úpadku. „Mnohé z těchto subjektů mají i vlastní katalogy zájezdů či vydávají reklamní letáky, kterými jsou pak velice těžko k rozeznání od legálně podnikajících cestovních kanceláří. V těchto případech ale klient není chráněn proti krachu organizátora chráněn a v případě insolvence subjektu či nespokojenosti se službami můžou nastat značné nepříjemnosti,“ varuje Kateřina Petříčková, tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Tip! Vyberte si dovolenou, kdy se vám to víc vyplatí

Víte, že za dovolenou, můžete dostat víc peněz, než kdybyste chodili do práce? Zjednodušeně: Na dovolenou se vyplatí jet nějaký čas po tom, co jste dostali pěkné prémie. Typicky: zaměstnavatel vám v prosinci dá zvláštní bonus – pak se vcelku vyplatí vyjet v únoru na dva týdny na hory. Víc v článku

A v kalkulačce:

Náhrada mzdy za dovolenou 2024

Hrubá mzda
Odpracováno
h
h
h
hodin
dní

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dobré rady. Jak platit na dovolené: Karta, nebo cash? Z domova, nebo z bankomatu?

23. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Dobré rady. Jak platit na dovolené: Karta, nebo cash? Z domova, nebo z bankomatu?

Kufr praská ve švech. Šnorchl, lehátko i čepec proti slunku zabalen. Zbývá rozlousknout jednu drobnost: Přibalíte pakl bankovek, nebo jen elegantně přihodíte kartu? Jak platit na dovolené?... celý článek

Bouračka v zahraničí: Dostat se k penězům z pojišťovny může být oříšek

11. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Bouračka v zahraničí: Dostat se k penězům z pojišťovny může být oříšek

Doba letní dovolené se blíží. Statisíce Čechů vyrazí na cesty za hranice všedních dnů a republiky vlastním autem. Málokdo ale ví, jak si v cizině poradit s autonehodou a co dělat, aby... celý článek

Cestování: Jak vybírat ubytování v rezervačním systému Booking.com

11. 3. 2015 | Monika Veselíková | 16 komentářů

Cestování: Jak vybírat ubytování v rezervačním systému Booking.com

Booking.com je on-line databáze, ve které najdete ubytování v hostelech, hotelech a penzionech po celém světě. Nejde ale jen o vyhledávač, ubytování vám přímo zprostředkuje a může pomoci... celý článek

Kalkulačka náhrady mzdy za dovolenou. Nepracovat se někdy vyplatí!

17. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Kalkulačka náhrady mzdy za dovolenou. Nepracovat se někdy vyplatí!

Před dvěma dny jste na Peníze.cz četli článek o pravidlech čerpání dovolené. Dnes se podíváme se na to, kolik dostanete za dovolenou zaplaceno. Věděli jste, že za měsíc, ve kterém jste... celý článek

Dovolená: Na co máte nárok a co vám zaměstnavatel může nařídit

15. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 57 komentářů

Dovolená: Na co máte nárok a co vám zaměstnavatel může nařídit

Víte, na jak dlouhou dovolenou máte nárok? Co když u zaměstnavatele pracujete teprve krátce, máte zkrácený úvazek, část roku jste stonali nebo se vracíte z mateřské dovolené? Může vám... celý článek

Partners Financial Services