Krátká fixace: nižší úrok s vysokým rizikem

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 5. 3. 2008
Krátká fixace: nižší úrok s vysokým rizikem
Na trhu se objevila hypotéka s variabilní úrokovou sazbou. Její úroková sazba bude odvozena od tříměsíční mezibankovní sazby PRIBOR. Nevýhoda je, že sazba, a tedy i splátky se budou často měnit. Dlouhodobě by na tom klient mohl vydělat.

Hypotéka je závazek třeba na dvacet nebo také na třicet let. Během této doby se úrokové sazby změní mnohokrát. Mnohokrát klesnou, mnohokrát stoupnou. Jestli teď vidíme v novinách diskuse o růstu sazeb, během splatnosti hypotéky podobných zpráv uvidíme ještě mnoho.

Cena hypotéky je ovlivněna především cenou peněz na trhu a marží banky. Cena peněz na trhu se neustále mění. Dnes banky na trhu nakupují peníze za jinou cenu, než tomu bylo před pár lety. Podívejme se do historie, jak se vyvíjela cena peněz. Jaký rozdíl může být mezi cenou krátkodobých a dlouhodobých peněz, mohou naznačit data z USA.

Obecně platí, že krátkodobé peníze jsou levnější než peníze dlouhodobé. Ukazuje to i historie výnosů státních dluhopisů a pokladničních poukázek v USA. Na následujícím grafu je rozdíl mezi cenou pětiletých peněz a cenou tříměsíčních peněz.

O kolik jsou dražší 5-leté peníze než 3 měsíční peníze

Většinou byly pětileté peníze dražší než peníze tříměsíční. V průměru to bylo o 1,26 procentního bodu. Takže ten, kdo by si vzal hypotéku s proměnlivou úrokovou sazbou, by zaplatil o 1,26 procenta ročně méně než ten, kdo by si vzal hypotéku s pětiletou sazbou.
Samozřejmě jde o průměr. Určitě bychom našli řadu okamžiků, kdy byla krátkodobá úroková sazba vyšší. Také bychom našli okamžiky, kdy krátkodobá sazba vzrostla a přeskočila sazby dlouhodobé.

Nicméně i u úvěrů platí stejné pravidlo jako u investic. Když chceme lepší průměrný výnos – nižší průměrný úrok -, musíme podstoupit vyšší riziko. Proměnlivá úroková sazba u hypoték bude pravděpodobně levnější než třeba pětiletá sazba. Ale musíme podstoupit určité riziko. Musíme být připraveni na to, že úroková sazba může na nějakou dobu razantně vzrůst a s ní se výrazně zvýší i splátky. Je však možné, že při dvacetileté hypotéce by klient i tak nakonec mohl zaplatit na úrocích méně než ten, kdo si vzal hypotéku s úrokem zafixovaným na několik let.

Vzali byste si hypotéku s tříměsíční fixací úrokové sazby? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Proč jednoletá a pětiletá fixace stojí stejně

27. 2. 2008 | Petr Syrový | 2 komentáře

Proč jednoletá a pětiletá fixace stojí stejně

Přichází doba, kdy úrokové sazby hypoték s kratší fixací jsou stejně vysoké jako úrokové sazby pro delší fixace. Je to dáno cenou za krátkodobé a dlouhodobé půjčky na mezibankovním... celý článek

Ceny bytů a domů letos chvátat vzhůru nebudou

5. 2. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Ceny bytů a domů letos chvátat vzhůru nebudou

Kdo vloni nekoupil v Česku nemovitost za levnou hypotéku, nyní asi lituje. Kdo ji prodal možná také. Stouply nejen úrokové sazby, ale i ceny nemovitostí. A trend bude pokračovat. Zdražování... celý článek

Jak se mohou změnit úrokové sazby u hypoték

30. 1. 2008 | Petr Syrový | 2 komentáře

Jak se mohou změnit úrokové sazby u hypoték

U hypotečních úvěrů se už dlouho mluví o růstu úrokových sazeb. Banky či zprostředkovatelé hypoték tohoto strašáka občas nepřímo používají jako motivaci klientů, aby s hypotékou neotáleli.... celý článek

Co může v budoucnu zdražit hypotéku

23. 1. 2008 | Petr Syrový | 3 komentáře

Co může v budoucnu zdražit hypotéku

Kolik stojí hypotéka dnes, víme. Jenže během splácení se může změnit řada parametrů, které ovlivní výši splátky. Ve hře je vláda, banky i celková kondice ekonomiky, podle níž se odvozují... celý článek

Kolik ve skutečnosti stojí hypotéka

16. 1. 2008 | Petr Syrový | 14 komentářů

Kolik ve skutečnosti stojí hypotéka

Při výběru hypotéky se často rozhodujeme podle úrokové sazby. Ale úrok není všechno, co za hypotéku celkem zaplatíme. Ve hře jsou nejrůznější poplatky, ale také třeba daňové úlevy.

Partners Financial Services