Ceny elektřiny rostou. Vyplatí se ještě aukce?

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 29. 1. 2019 | 5 komentářů
Elektřina letos zdražila. Dodavatelé i analytici říkají, že hned tak klesat nebude. Kde nyní sehnat nejvýhodnější cenu na trhu? A vyplatí se ještě aukce?
Ceny elektřiny rostou. Vyplatí se ještě aukce?

Cena elektřiny, kterou dodavatelé nakupovali na rok 2019, plynule rostla od poloviny letošního února. V říjnu se vyhoupla na své maximum. Na energetických burzách se na sklonku roku prodávala za 58 eur za megawatthodinu. „Od té doby je cena velmi volatilní a pohybuje se mezi 53 a 57 eury za megawatthodinu,“ říká Hana Novotná ze společnosti Bohemia Energy.

Podobný trend vykazuje také spotová cena elektřiny. Tedy cena, která se obchoduje den před dodáním. To se promítá nejen do ceníků dodavatelů, ale také do výsledků elektronických aukcí.

Na dno si elektřina nesáhne

Zdražování elektřiny na burzách se letos definitivně promítlo do ceníků dodavatelů. Dražší elektřinu mají hlavně ti, kteří si cenu nefixovali a mají produkty se smlouvou na dobu neurčitou. S vyšší cenou musí počítat i ti, jimž končí smlouvy na dodávky vysoutěžené v aukcích. Ty se většinou uzavíraly na dva roky.

V roce 2017 byla přitom elektřina ještě relativně levná a získat v aukci dobrou cenu (až o desítky procent nižší než v běžném ceníku), nebylo tak těžké. S nárůstem cen elektřiny na burzách ale ochota dodavatelů snižovat cenu v aukcích klesá.

„Cena elektřiny za poslední dva roky roste. V období kolem roku 2016 byla prakticky nejníž za posledních deset let, tehdy ji dodavatelé nakupovali za 20 eur za megawatthodinu. V této době dosáhla svého dna a na takovou úroveň se s největší pravděpodobností nevrátí,“ říká Jiří Vícha ze společnosti EnterPlex, která pořádá elektronické aukce energií.

Seřezejte náklady

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Povolenky, uhlí a poptávka

Na rostoucí cenu elektřiny má vliv hned několik věcí. Jednak pořád zdražují emisní povolenky, které musí výrobci energií z „nečistých“ zdrojů nakupovat. „Ani u nich neočekáváme, že by se v nejbližších letech vrátily k nízkým cenám. Ke krátkodobé korekci samozřejmě dojít může. Hlavně tím, jak se budou překrývat evropské i národnostní klimatické politiky s trhem povolenek, které by mohly mít za následek menší spotřebu povolenek,“ dodává Hana Novotná.

V krátkodobém až střednědobém horizontu by mohl zdražování elektřiny přibrzdit pokles ceny zemního plynu. Ten je nyní také na maximech. Pak by se výrobcům vyplatilo používat místo uhlí plyn. Taková výroba je méně náročná na emisní povolenky. Uhlí mimochodem také zdražilo, což je v zemi, která víc než 50 procent elektřiny vyrábí v uhelných elektrárnách citelně znát. Pokud by ale cena uhlí na trhu klesla (například při obnovení těžby v čínských dolech), mohlo by být lépe.

Co se týká samotné ceny elektřiny, spotřebitele by měla zajímat ta část, kterou může změnou dodavatele ovlivnit. To je silová elektřina neboli obchodní složka. Právě ta se obchoduje na burzách, kde ji dodavatelé nakupují. „Velkoobchodní ceny elektřiny během posledního roku výrazně vzrostly o desítky procent v celé Evropě. Důvodem je mimo jiné i silná poptávka, rostoucí cena paliva i emisních povolenek. To je fakt, který nemohou ovlivnit ani čeští dodavatelé, ani vláda, jak se někdy někteří spotřebitelé chybně domnívají,“ konstatuje analytik Jiří Gavor.

Místo úspory sankce?

Je zřejmé, že v době zdražování nebudou ceny z elektronických aukcí tak výhodné jako například před třemi lety. Aukce je založená na principu, že se odběratelé spojí, vytvoří zajímavý objem spotřeby a o ten se pak přetahují dodavatelé. Vítězí společnost, která nabídne nejnižší cenu. Ta by měla být vždy nižší než běžné ceníky dodavatelů. „Správnou cestou, jak dosáhnout nejnižších cen elektřiny, je společná účast v aukci,“ míní Jiří Vícha. Podle něho je zároveň důležitá správně postavená smlouva, která spotřebitele nesvazuje.

Fenoménu aukcí, který v Česku trvá už několik let, se totiž chytly i firmy využívající nekalé praktiky. „Kvalita dodavatele je v aukcích ve většině případů určována jen nejnižší cenou. Spolehlivost, jednání ani jiné charakteristiky zpravidla nejsou předmětem kritérií pro výhru v e-aukci,“ upozornil už dříve Energetický regulační úřad.

Pokud proto o účasti v elektronické aukci energií uvažujete, měli byste se přesvědčit, s jakou společností máte tu čest. Některé totiž staví svůj byznys na sankcích. Mezi dveřmi vám podstrčí přihlášku, ale už se nezmíní, že je závazná – takže smlouvu s vítězným dodavatelem musíte podepsat, jinak zaplatíte tisíce korun. Pokud máte smlouvu s dosavadním dodavatelem na dobu určitou, můžou nastat potíže i z druhé strany – za předčasnou výpověď se totiž také platí.

Potřebujete novou energii?

Našli jste levnějšího dodavatele elektřiny nebo plynu? Nebo slušnějšího? Chcete změnu, ale nevíte, jak na to? Poradíme.

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Každý rok mění dodavatele energií stovky tisíc domácností. Vybírat můžou z desítek firem, obrovských i trpasličích. Ale trpaslík a vysoké napětí – jde to dohromady?

Nový dodavatel. Bát se firmy z garáže?

Důležité jsou podmínky aukce

A pak se snadno může rozjet kolečko dopisů, telefonátů plných právních termínů. „Někteří dodavatelé se velmi dobře naučili rozlišovat pojmy, jako jsou neprodloužení smlouvy, vypovězení smlouvy, odstoupení od smlouvy nebo ukončení smlouvy. Každý z těchto výrazů ale znamená něco jiného. Jen samotné ukončení smlouvy je možné provést hned několika způsoby,“ říká Jiří Vícha.

Podle něho existují na trhu i dodavatelé, kteří kolikrát nutí spotřebitele k takovým úkonům, které nejsou vůbec zapotřebí a ve finále mohou být naprosto v protikladu s původním záměrem ukončení smlouvy. „Není ani výjimkou, když zákazník v dobré víře smlouvu ukončí o den dříve, než je uvedeno v podmínkách. Následně dodavatel pošle k úhradě třeba částku 20 tisíc korun za předčasné ukončení smlouvy,“ dodává Jiří Vícha.

Důležité proto je zajímat se nejen o cenu, ale také o kvalitu smlouvy a samotného dodavatele. V případě elektronických aukcí uzavírá spotřebitel smlouvu (přihlášku) s aukční společností a později také s vítězným dodavatelem. A to může být kamenem úrazu, protože, jak upozornil Energetický regulační úřad, „nezná tak ani ceník, ani obchodní podmínky, ani personální a technické zázemí dodavatele, přestože je zavázán k podpisu smlouvy.“

Vybírejte, nepřeberte

Elektronické aukce jsou jen jednou z možností, kde domácnosti a firmy mohou získat levnější dodávky energií. „Aktivní zákazník si může nejlepší cenu najít i pomocí srovnávačů a přímých nabídek dodavatelů,“ uvádí Jiří Gavor. Podle něho se s elektronickými aukcemi a zprostředkovateli často pojí rizika pro zákazníky. Před podpisem přihlášky do aukce je proto vhodné podívat se, s jakými dodavateli na trhu společnost spolupracuju, zda zařazuje důvěryhodné a zavedené společnosti nebo neznámé či ad hoc vzniklé firmy. Dobré je také zjistit, jak velkých úspor s aukční společností lidé dosáhli v dřívějších aukcích.

Kolik spotřebitel změnou dodavatele ušetří, ať už v aukci nebo běžným způsobem, závisí i na tom, zda obchodníka už dříve měnil. „První změna dodavatele má největší podíl na nižší ceně vyšlé z e-aukce, pokud tedy odběratel již dodavatele v minulosti měnil, úspora pravděpodobně nebude tak velká,“ uvádí Energetický regulační úřad na svých stránkách. Navíc obchodní složka elektřiny tvoří něco málo přes 45 procent. Zbytek připadá na státem regulované poplatky, které zůstávají stále stejné.  

Jak moc budou ceny elektřiny z aukce výhodné, bude záležet i na dalším vývoji na energetickém trhu. „Letos se situace na burzách zřejmě uklidní, ale žádný pokles koncových cen pro spotřebitele nečekám. Naopak,“ uzavírá Jiří Gavor. 

Vyzkoušejte naše porovnání cen elektřiny a plynu

A ušetřete!


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Vadí vám ceny u stávajícího dodavatele elektřiny či plynu? Nelíbí se vám každoroční vyúčtování energií? Neexistuje nic jednoduššího než si najít levnějšího dodavatele energií. Porovnejte ceny energií online a dosáhnete úspory energií bez námahy a omezení.

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services