Stavíte dům? Zvláštní pozornost věnujte spotřebě energií

Monika Šaríková | rubrika: Jak na to | 4. 7. 2018 | 5 komentářů
Stavba nového domu má hned několik výhod. Sami volíte velikost, tvar domu i jeho uspořádání. Ovlivnit můžete i to, jak úsporný váš nový domov bude a kolik zaplatíte na energiích. V tom pak hraje roli především samotný projekt domu, později ale také volba dodavatele energií.
Stavíte dům? Zvláštní pozornost věnujte spotřebě energií

Spotřeba energií neboli energetická náročnost domu je věc, kterou lze ovlivnit už při tvorbě návrhu a stavbě domu. A protože se hodně mluví o nutnosti spotřebu energií snižovat, ať už z důvodů finančních nebo ekologických, v kurzu jsou nízkoenergetické nebo dokonce pasivní domy. Těm prvním se říká také energeticky úsporné domy, těm druhým domy s nulovou spotřebou energie.

Co ovlivní energetickou náročnost

V souvislosti s nízkoenergetickými domy se nejčastěji probírá problematika jejich zateplení. Čím kvalitněji je zateplení provedeno, k tím menším únikům tepla dochází. Logicky se tak snižují náklady vynaložené na vytápění domu. Ve skutečnosti je ale zateplení jen jedním z mnoha faktorů, které mají na energetickou náročnost domu vliv.

Ušetřete za energie

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Prvním faktorem určující budoucí spotřebu je velikost domu a jeho tvar. Příliš velký dům bude vždy energeticky náročnější, obzvlášť s ohledem na počet osob, které v něm budou žít. Praktičtější a úspornější je méně členité uspořádání. Složitější tvar domu zvětšuje takzvanou celkovou ochlazovanou plochu. Do různých výklenků, vikýřů a arkýřů se teplo dostává mnohem déle. Nemluvě o tom, že tyto drobnosti komplikují realizaci stavby a zvyšují riziko vzniku tepelných mostů. Platí tedy, že rozumná velikost a jednoduché uspořádání domu spotřebu energií snižují.

Mezi důležité faktory patří také dostatečně kvalitní konstrukce a kvalita obálky domu (tj. obvodové stěny, okna, dveře, podlahy a střecha). Spotřebu energie ovlivňuje také velikost okenních otvorů. Při tvorbě projektu je třeba myslet na správnou orientaci domu ke světovým stranám, díky ní lze do procesu vytápění, potažmo i osvětlení, účinně zapojit i sluneční paprsky. Teprve potom myslíme na vybavení a technologie, jako je způsob vytápění a větrání.

Stavba energeticky úsporného domu nemusí být závratně drahá. Základem je dobrý koncept domu, úsporný tvar, jednoduché uspořádání, správná orientace i solární zisky. To všechno má na výslednou spotřebu energií zásadní vliv, aniž by to zvyšovalo náklady na stavbu.

Průkaz energetické náročnosti

Stavba domu podléhá stovkám zákonů a předpisů. Mnohé z nich se týkají právě energetické náročnosti. Každý nově postavený dům musí mít průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) vypracovaný pověřeným energetickým specialistou. Hodnotí se například kvalita obálky domu, účinnost technických systémů, dodaná energie a další. Z informací, které průkaz obsahuje, lze dovodit celkové náklady na provoz domu.

Náklady na energie ovlivní i výběr dodavatele

S postupující stavbou se pomalu a jistě přibližuje poslední krok, který je pro celkovou úsporu energií nového domu podstatný. Tím je správný výběr dodavatele energií. Na českém trhu s energiemi, ať už elektřinou nebo plynem, působí desítky různých dodavatelů. Bylo by velkou chybou dávat mezi ně rovnítko, rozdíly jsou hodně veliké. A netýkají se jen ceny, za kterou nabízejí energie, ale také kvality zákaznického servisu či dodatečných služeb. Vybrat dobře se vyplatí.

Je pochopitelné, že stavba domu člověku bere většinu volného času, a tak mnohdy nezbývá chuť ani síla věnovat se výběru dodavatele nějak detailněji. Velmi často lidé sáhnou po první známé společnosti, aniž se obtěžovali porovnat mezi sebou víc konkurenčních nabídek. Paradoxně ale takové porovnání znamená jen minimální energetický výdaj, náročné to může být jen na první pohled.

Když člověk vidí, že dodavatelů jsou desítky a většina z nich nabízí několik možností, může se leknout, kolik času a sil by srovnání všech nabídek zabralo. Ve skutečnosti ale stačí na pár minut sednout k počítači, vyhledat stránky, které se zabývají online srovnáním energií, a během pár minut se dozvíte, který dodavatel je ten pravý. Moderní srovnávače toho navíc umějí stále víc a kromě ceny jsou schopny porovnávat další a další kritéria. Pro potvrzení správného výběru není nic jednoduššího, než si pročíst recenze od (ne)spokojených zákazníků.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services