Kolem AirBnB radši po špičkách

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 15. 6. 2018 | 21 komentářů
AirBnB nejspíš není takovým požehnáním, jak ho maluje PR oddělení. Ale důkazů, že by astronomicky zvyšovalo nájmy, se nedostává.
Kolem AirBnB radši po špičkách

Kolem AirBnB se v Česku stahuje smyčka. V únoru začala o regulaci největšího světového zprostředkovatele krátkodobého ubytování jednat vláda, v březnu pražský magistrát, v květnu nadhodili vlastní návrh pravidel Piráti. Vedle potenciálních daňových úniků a neodvedených místních poplatků vadí i zdražování bydlení, o kterém v souvislosti s AirBnB píše třeba i iDnes.

AirBnB teď na kritiku reaguje vlastní studií, podle které do české ekonomiky jen loni přivedlo přes deset miliard korun, čtyři pětiny z toho jsou prý útraty návštěvníků za jiné služby a zboží než samotné ubytování. Podobně jako v případě dalších argumentů přímo na webu AirBnB – jejich hosté prý utrácejí dvakrát víc než běžní návštěvníci a podobně – bychom taková čísla měli v případě společnosti extrémně neochotné poskytovat data předběžně považovat za vycucaná z prstu.

Pochyby nevzbuzují jen samotné hodnoty, ale i úvahy za nimi. Anita Rothová má nepochybně pravdu, že AirBnB láká do Česka zahraniční návštěvníky, v bilanci jí ale chybějí čeští dovolenkáři, které levné ubytování naopak vylákalo odjet utrácet do zahraničí. Cestování je hra s téměř nulovým součtem: člověk může být vždycky jen na jednom místě. A i když za určitých okolností může utrácet víc než za jiných, otázka je, jak ho k hýření motivuje ubytování v bytech, které jsou častěji než hotelové pokoje vybavené vlastní kuchyní.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Spíš desetikoruny a stovky než tisíce

Jenže když se podíváme na argumenty odpůrců AirBnB, ponoříme se do mlhy skoro stejně husté. Ani na opačné straně není nouze o studie zadané organizacemi s vlastní agendou. Že v New Yorku vinou služby poklesl počet dostupných bytů o desetinu, spočítali právníci zastupující tamní nájemníky. Konzultanti hotelů zase přesvědčují o tom, že čtyři pětiny ubytovacích kapacit přes AirBnB poskytují v Americe velké profesionalizované řetězce.

Často se opakuje, že vinou AirBnB rostou nájmy „do astronomických výšin“, ale z těch několika málo důkladných studií z akademické sféry to až tak dramaticky nevypadá. Kyle Barron, Edward Kung a Davide Proserpio letos na amerických datech spočítali, že pokud v oblasti vymezené poštovním směrovacím číslem vyroste nabídka AirBnB ubytování o jedno procento, nájmy vzrostou o promile a ceny bytů o necelé dvě promile. Jak správně upozorňují, korelace neznamená kauzalitu – například v rychle se rozvíjejících městech rostou zároveň ceny bytů i nabídka krátkodobého ubytování. Data se tedy pokusili očistit o další vlivy a úměra mezi nárůstem „AirBnB bytů“ a cenou bydlení několikanásobně poklesla: „Odhadujeme, že pro oblasti s typickým 72% zastoupením nabídek ubytování, kde hostitelé sami bydlí, vede jednoprocentní nárůst inzerátů ke 0,018% zvýšení nájmů a 0,026 zvýšení cen nemovitostí.“ (Kde jsou takové „amatérské“ nabídky častější, bydlení zdražuje méně, kde je víc „profíků“, ceny šplhají rychleji.)

Dá se tomu porozumět tak, že AirBnB sice cenu bydlení zvedá, ale jeho vliv je mezi ostatními faktory téměř přehlédnutelný. Tomu odpovídá i zjištění jiné studie, s o něco méně transparentní metodikou: pět výzkumníků ze School of Urban Planning odhadlo, že AirBnB přispělo na svém největším americkém trhu, v New Yorku, ke zvýšení mediánového nájmu o 1,4 % za tři roky. Růst to je – ale ne astronomický.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Bezdomovce si umíme vyrobit sami

Jakékoliv zvýšení nájmu je bolavé, a pokud se týká milionů lidí, někoho žijícího na hranici finančních možností postihne. Na druhou stranu je ale ve chvíli, kdy toho o dopadech AirBnB víme tak málo a to málo nepodporuje rozšířené katastrofické výklady, lepší přistupovat k regulaci s obezřetností. Nakonec opravdu může být víc těch, kterým krátkodobé pronájmy volného pokoje nebo bytu s osobním rozpočtem vypomůžou. Případně takových, kterým přechodná doba ve sdíleném ubytování pomáhá rozkoukat se v novém městě, najít si práci a klasický podnájem.

Byl bych proto radši, kdyby zůstalo u původního plánu ministerstva průmyslu a regulace AirBnB zůstala v rukou místních samospráv. Vláda a parlament by se měly soustředit na jiné cesty ke zdostupnění bydlení. Nebo je aspoň přestat znedostupňovat. Momentálně to totiž vypadá, že absurdně tvrdé omezení dávek na bydlení může v Česku o střechu nad hlavou připravit víc lidí než všechny kalifornské startupy dohromady.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 6. 2018 11:42, David Kudrnovský

Bohužel státní aparát úplně selhal. Sám jsem před dvěma lety požádal stavební úřad o stavební povolení na půdní vestavbu na rodinném domě v Praze a po dvou letech neustálého řízení a povolování jsem dodal stavebnímu úřadu už 46 souhlasných stanovisek všemožných spíše řekl bych "úplně nemožných a hlavně zbytečných" tak stále nemám vydané stavební povolení...... Nemám snad ani co k tomu dodat :-(

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 6. 2018 14:20, deprese

Oslunění bytu bylo velice důležité, kdy 1.března do 1/3 bytu muselo dopadat slunce 90 minut. Tak tohle je zrušeno v Praze, takže si teď můžete v tomto roce koupit byt za 6mil.t, který osluněný nemusí být, může to být byt jen s denním světlem, ale nekup to za ty peníze. Slunce jak je známo, je pro život a zdraví velmi důležité. Za chvíli se obyvatelé Prahy mohou přestěhovat taky třeba do sklepů, když zruší později povinnost mít bydlení denní světlo. :)

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

airbnb, zvyšování nájmů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services