Pět rad od dTestu: Jak na společný nájem bytu

Lukáš Zelený | rubrika: Jak na to | 13. 6. 2018
Manželé jsou ve společném nájmu automaticky, ostatní se musí dohodnout s pronajímatelem a podepsat každý za sebe nájemní smlouvu. Je to jistější než podnájem nebo jen ústní dohoda, ale má to také svá pravidla.
Pět rad od dTestu: Jak na společný nájem bytu

Nejprve si řekněme, co společný nájem není. Společný nájem není, když dítě bydlí u rodičů. Společný nájem není, když se ona nastěhuje k němu nebo on k ní a udělají si společnou kasu. Společný nájem taky není, když se dohodne pět studentů, že se budou skládat na nájemné. V takových situacích totiž obvykle bývají pod nájemní smlouvou podepsaní jen dva lidé: jeden pronajímatel a jeden nájemce. Abychom mohli mluvit o společném nájmu, musí pod ní být podepsaní kromě pronajímatele nájemci aspoň dva. S jednou podstatnou výjimkou: společnými nájemci jsou manželé a stačí přitom, aby nájemní smlouvu podepsal jen jeden z nich. Pokud se výslovně nedohodnou, že jim společný nájem vznikat nebude.

Společným nájemcem se můžete stát nejen při podpisu nájemní smlouvy, ale i během trvání nájmu, uzavřením sňatku s nájemcem nebo uzavřením dodatku k nájemní smlouvě.

V dTestu jsme pro vás připravili pět užitečných rad a tipů ohledně společného nájmu bytu, abyste třeba věděli, jak se řeší situace, kdy se společní nájemci nemůžou ohledně nájmu na něčem dohodnout. A jak se rozhoduje o tom, kdo z rozvádějících se manželů zůstane dál nájemcem bytu.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

1. Kdo smí co v bytě užívat

Zákon stanoví, že společní nájemci mají stejná práva a povinnosti. Kromě jiného z toho vyplývá, že můžou rovně užívat celý byt i související prostory. Můžou se ale mezi sebou dohodnout a vymezit si i jiná pravidla užívání. Například si mohou rozdělit místnosti v bytě a společně užívat třeba jen kuchyň a koupelnu.

2. Kdo platí nájem

Jestliže se nájemci nedohodnou jinak, nájem a služby hradí rovným dílem. Ovšem pronajímatel může chtít zaplatit celé nájemné a platby za služby i jen po jednom z nich. Ten pak může požádat ostatní, aby se s ním vyrovnali.

3. Společný nájem, nebo podnájem?

Při hledání bydlení možná narazíte na inzerát, ve kterém někdo, kdo je sám v nájmu, nabízí podnájem třeba jedné místnosti. Podepíšete-li s ním ovšem podnájemní smlouvu, vystavujete se riziku, že podnájem bude ukončen, jakmile z jakéhokoliv důvodu skončí nájem. Tedy stačí, aby nájemce s pronajímatelem uzavřel dohodu o skončení nájmu bytu. Vy jako podnájemce se pak budete muset z bytu vystěhovat. Dohodněte se tedy s nájemcem a pronajímatelem, že se stanete dalším nájemcem vedle původního. Budete tak mít stejná práva a povinnosti jako původní nájemce. Pozor ale na bod 2!

Lukáš Zelený

Lukáš Zelený

Autor je vedoucí právního oddělení časopisu dTest.

4. Jeden za všechny. Ale ne ve všem

Každý nájemce může sám a za ostatní zařídit takzvané běžné záležitosti, jako je zajištění drobných oprav v bytě, přijetí přeplatku z nájmu nebo oznámení o vadách. Ovšem v podstatných záležitostech musí jednat všichni. Typicky se jedná o dohodu o skončení nájmu nebo o výpověď z nájmu.

5. Poslední soud

V případě neshody mezi společnými nájemci se může kterýkoliv z nich obrátit na soud. Ten pak může podle závažnosti situace rozhodnout i o zrušení společného nájmu a určit, kdo zůstane nájemcem bytu. Typicky soud rozhoduje o zrušení společného nájmu manželů po rozvodu. Při rozhodování, který z nich zůstane jako nájemce v bytě, přihlédne k tomu, kdo pečuje o nezletilé nebo nezaopatřené děti a ke stanovisku pronajímatele.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services