Zvýšili vám cenu elektřiny? Zbavte se nevýhodné smlouvy a ušetřete

Monika Šaríková | rubrika: Jak na to | 2. 5. 2018 | 2 komentáře
Tři největší dodavatelé energií zvedli ceny elektřiny a někteří se chystají měnit obchodní podmínky. Ostatní dodavatelé pravděpodobně nezůstanou dlouho pozadu. Když se to stane, máte právo bez hrozby sankcí změnit dodavatele energií. I když máte smlouvu na dobu určitou. Poradíme vám, jak na to.
Zvýšili vám cenu elektřiny? Zbavte se nevýhodné smlouvy a ušetřete

Většina spotřebitelů netuší, že cenu energií tvoří dvě složky – regulovaná a neregulovaná. Neregulovanou, tržní složku určují dodavatelé, regulovanou stanoví Energetický regulační úřad (ERÚ). Pro letošek ji u elektřiny nastavil v průměru o 2,5 % výš než loni. I dodavatelé ale „svou“ část ceny zvyšují nebo budou zvyšovat, protože na energetických burzách, kde nakupují, šly ceny elektřiny nahoru. Podle odhadů ERÚ by pro běžnou domácnost s průměrným odběrem 2200 kWh ročně mohlo konečné zdražení být kolem 400 Kč za rok. Pro ty, kteří elektřinou také topí a ohřívají vodu, bude nárůst výraznější. 

Špatná, nebo dobrá zpráva?

Zvyšování cen obvykle nepatří mezi dobré zprávy. Pokud se na to však podíváme z jiného úhlu, můžou spotřebitelé zdražování energií využít i ve svůj prospěch. V Česku máme desítky dodavatelů, jejichž služby se značně liší. Každý má právo si z nich vybrat takového, který mu nejvíc vyhovuje. Dodavatele lze změnit a na dodávkách energií ušetřit nemalé peníze.

Za běžných okolností musí spotřebitel podat písemnou výpověď. Důležité je přitom rozlišovat smlouvu na dobu neurčitou a smlouvu na dobu určitou.

Ušetřete za energie

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

U smlouvy na dobu neurčitou lze výpověď podat kdykoli, jejím podáním začíná běžet domluvená výpovědní lhůta – bývá to měsíc až čtvrt roku. Pak je zákazník volný.

V případě smlouvy na dobu určitou dobré hlídat smluvní podmínky – pokud byste chtěli smlouvu ukončit, než doběhne doba, na kterou byla sjednaná, je možné, že dodavateli vznikne právo požadovat za předčasné ukončení smlouvy finanční pokutu.

Jenže když dodavatel zdražuje, nejsou to běžné okolnosti.

Pokud dodavatelé elektřiny (ale i plynu) navýší neregulovanou část ceny (tu, kterou můžou ovlivnit) nebo změní obchodní podmínky, má i zákazník se smlouvou na dobu určitou právo od smlouvy odstoupit, aniž mu hrozily sankce za nedodržení smluvené doby. Pro nespokojené spotřebitele, kteří v minulosti uzavřeli nevýhodnou smlouvu, může tedy zdražování být dobrá zpráva.

Řežeme náklady!

Elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Lhůta pro odstoupení: deset dní i tři měsíce

Odejít od dodavatele ale nejde hned, při přestupu se musí dodržet zákonnou lhůtu. Ta může být dvojí podle způsobu, jakým dodavatel elektřiny změnu ceny či smluvních podmínek spotřebiteli oznámí.

  • Náležité oznámení změny – minimálně třicet dní předem dodavatel energií informaci o změně zákazníkovi individuálně doručí (např. poštou, e-mailem, SMS) a je schopný to prokázat. Zákazník má právo od smlouvy odstoupit do desíti dní před tím, než dojde ke změně podmínek.
  • Zamlčení změny nebo její nedostatečné oznámení. Dodavatel o změně neinformuje aspoň třicet dní předem nebo třeba informace o ní zveřejní jen na svém webu nebo vyvěsí na nástěnce ve své provozovně (pobočkách). Zákazník má právo od smlouvy odstoupit ještě tři měsíce po tom, co dojde ke změně podmínek.

Na spotřebiteli je, aby si informace o změnách ohlídal a včas reagoval. Platí to zejména teď, kdy se řada dodavatelů energií chystá měnit smluvní podmínky, případně navyšovat ceny energií. Není potřeba stresovat se denně – stačí hlídat poštu a jednou za dva až tři měsíce si na webu ověřit, jaké obchodní podmínky a ceníky aktuálně platí.

Dva důvody pro změnu: cena a kvalita

Češi jsou poměrně konzervativní národ, který nemá rád velké změny. Proto spousta z nich zůstává roky u stejného dodavatele. Často ke své škodě, protože velká konkurence mezi dodavateli s cenami energií dělá divy. Zákazník je pán a může si vybírat. Změna dodavatele je navíc zdarma a veškeré formality za spotřebitele vyřídí nový dodavatel.

Až přijde firma, od které berete elektřinu nebo plyn, s tím, že bude zdražovat nebo měnit obchodní podmínky, máte dvě možnosti: zatnete zuby, utáhnete opasek a se změnou se smíříte, nebo si najdete dodavatele, který má lepší cenu. Nebo třeba za stejnou cenu lepší služby a servis.

Že to zabere čas? Jistě, ale budete se možná divit, jak málo ho je potřeba. S online srovnáním dodavatelů elektřiny to trvá pár minut.

Vyzkoušejte naše porovnání cen elektřiny a plynu

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services