Nový rok – nové ceníky. Jak zdraží elektřina a plyn

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 28. 12. 2017 | 1 komentář
V rámusu rachejtlí z neděle na pondělí asi málokdo bude myslet na to, že právě začínají platit nové ceníky energií. O kolik zemní plyn a elektřina podraží? Jak vybrat nejlepší cenu?
Nový rok – nové ceníky. Jak zdraží elektřina a plyn

Elektřina, kterou během roku 2017 předkupovali dodavatelé na energetické burze, postupně zdražovala. To se promítne do ceníků, které připravili pro rok 2018. O cenách elektřiny i zemního plynu, které budou domácnosti v novém roce platit, ale nerozhodují jen velkoobchodní ceny elektřiny a marže dodavatelů, ale také poplatky vyhlašované Energetickým regulačním úřadem.

Z čeho se skládá cena elektřiny na faktuře

Regulované ceny (vyhlašuje Energetický regulační úřad)

  • Distribuce – cena podle spotřeby a zvolené distribuční sazby a fixní měsíční platba za jistič (poplatek za rezervovaný příkon). Tyto poplatky jdou na účet místně příslušného distributora (tedy „provozovatele drátů“), tím je buď ČEZ Distribuce, PRE Distribuce či E.ON Distribuce)
  • Ostatní služby – poplatek za systémové služby (na účet ČEPS [české přenosové soustavy], akciové společnosti plně ve vlastnictví státu), poplatek za služby operátora trhu (na účet operátora trhu), poplatek na obnovitelné zdroje energie (přerozdělovaný provozovatelům podporovaných zdrojů).

Neregulované ceny (jsou předmětem dohody zákazníka a dodavatele)

  • Silová elektřina – cena podle spotřeby a fixní měsíční platba dodavateli. Tyhle peníze jdou na účet dodavatele.

Daně

  • Spotřební daň z elektřiny
  • Daň z přidané hodnoty, 21 procent ze všeho vypsaného výš

Elektřinu udržíme na uzdě

Velkoobchodní ceny elektřiny se na sklonku letošního roku pohybovaly kolem 38 eur za megawatthodinu. V prosinci se megawatthodina na burzách prodávala kolem 25 eur. „Kvůli nárůstu cen silové elektřiny jsme byli nuceni mírně zvýšit obchodní ceny produktů na další rok. Zvýšení ale není nijak dramatické, většinou jde o nárůst o šest procent,“ uvádí Linda Beránková ze společnosti E.ON Energie.

I když někteří dodavatelé oznámili nárůst cen, zdražení silové elektřiny na energetickém trhu není zase tak horké. Dotkne se jen některých produktů u vybraných dodavatelů. Například citovaná společnost E.ON zároveň přichází s produktem, který slibuje úsporu, pokud si lidé ceny elektřiny a zemního plynu zafixují na dva roky.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Dodavatelé se zdražením otálejí mimo jiné proto, že podle energetického zákona můžou lidé v okamžiku, kdy dodavatel zdraží, ve zkrácené lhůtě ukončit smlouvu. Stejné ceny jako v loňském roce budou mít domácnosti odebírající elektřinu například od společností Pražská energetika, Bohemia Energy nebo Europe Easy Energy. „Ceny elektřiny od Nového roku neměníme,“ potvrzuje Petr Holubec, tiskový mluvčí Pražské energetiky.

„Ačkoli ceny energií na burze rostou, zákazníci naší skupiny budou mít jedny z nejlepších cen i v příštím roce. To je zejména díky naší silné pozici a strategickým nákupním rozhodnutím na velkoobchodních trzích,“ dodává Jiří Písařík, jednatel Bohemia Energy.

Elektřina ale přece mírně zdraží, i vzdor tomu, že si dodavatelé často utahovali opasky a snižovali si marže. V roce 2018 totiž porostou regulované poplatky, které stanovuje Energetický regulační úřad a které zahrnují například náklady na distribuci a přenos elektřiny.

Regulované ceny elektřiny zdraží od 2,2 do 2,9 procenta, a to podle regionu, kde je zákazník připojen. Do zdražení této složky elektřiny promlouvá mimo jiné nárůst ceny silové elektřiny obchodované na burzách, která se promítá do nákladů na ztráty přenosové soustavy a distribučních soustav a ovlivňuje výši ceny zajišťování distribuce elektřiny. „Vyšší cena silové elektřiny zároveň předznamenává vyšší náklady na krytí ztrát v přenosové soustavě a distribučních soustavách, a tak negativně působí na náklady distribuce elektřiny. I přes tento vliv je ale pohyb regulovaných cen minimální a nijak nevybočuje z trendu minulých let,“ popisuje změny Vladimír Vlk, radní Energetického regulačního úřadu.

Ceny plynu stejné nebo nižší

Příznivější je pro domácnosti vývoj cen zemního plynu. Obchodní složka tvoří u domácností kolem 80 procent celkové ceny plynu. A většina dodavatelů nezdražuje, někteří dokonce zlevňují. „U zemního plynu jsme už na začátku topné sezóny oznámili slevu. Zákazníci ušetří 14 až 20 procent. Náš nejlevnější produkt zemního plynu je přitom bez závazku, není nutné si ho fixovat na léta dopředu,“ uvádí Martin Schreier ze společnosti ČEZ, která v segmentu zemního plynu figuruje jako alternativní dodavatel.

Většina dodavatelů má v nabídce hned několik produktů zemního plynu, které se liší cenami i smluvními podmínkami. Někteří z nich nabízí nižší cenu výměnou za podpis smlouvy na dobu určitou. Příkladem je i společnost E.ON, která sice slibuje úsporu až 19 % z ceny elektřiny a plynu, ovšem za předpokladu, že domácnosti podepíšou smlouvu se závazkem na dva roky. „Například rodina žijící v domě se spotřebou 20 megawatthodin plynu ročně, která doposud využívala produkt standardní produkt, zaplatí místo 30 501 korun 26 881 korun,“ vypočítává Vladimír Vácha, tiskový mluvčí E.ON.

I do celkové ceny zemního plynu promlouvají regulované poplatky, ovšem mírněji než do ceny elektřiny. Jak se nechal ve svém cenovém prohlášení český regulátor slyšet, regulované ceny plynu budou podle typu odběru a distribučního území buď stagnovat, nebo porostou v jednotkách procent. Menší nárůst nečeká ani tak podniky jako především domácnosti, a to v průměru o 2,8 procenta.

„Do regulovaných cen v plynárenství se promítají zejména platby za přepravu a za distribuci. Zatímco ceny za přepravu podstatně klesají, působí proti tomu rostoucí náklady na distribuci. U té působí negativně dva faktory. Jednak jsou to nadprůměrně teplé zimy v posledních letech, potom také obecný pokles spotřeby plynu, který tlačí na růst jednotkových nákladů,“ říká Vladimír Outrata, předseda Rady ERÚ a radní rezortu plynárenství.

Jak si vybrat nejlepší cenu

Stejně jako letosbude i v roce 2018 rozhodovat o cenách elektřiny a zemního plynu výběr dodavatele a produktu. Porovnávat je třeba cenu za megawatthodinu a měsíční plat. Energetický trh v posledních letech prošel postupnou kultivací, a tak je možné najít produkty s poměrně nízkou cenou a se smlouvou bez závazku.

Vedle smluvních podmínek je třeba se zaměřit také na historii dodavatele nebo smysluplné bonusy, například bezplatnou telefonní linku či pomoc s vyřízením dotací na nový kotel nebo malou solární elektrárnu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services