Deset let svobody na energetickém trhu. Co přinesla, co vzala?

Jana Poncarová | rubrika: Publicistika | 20. 12. 2017 | 3 komentáře
České domácnosti si už deset let můžou vybrat dodavatele elektřiny nebo plynu. Se svobodou ale přichází i zodpovědnost. Už jsme si na ni zvykli?
Deset let svobody na energetickém trhu. Co přinesla, co vzala?

Když v roce 2006 mohly české domácnosti poprvé změnit svého dodavatele elektřiny, na trhu s energiemi panovalo téměř bezvětří. Pro změnu se rozhodlo jen pár stovek odběratelů. Situace se opakovala i v roce 2007, kdy si spotřebitelé poprvé mohli svobodně vybrat dodavatele zemního plynu. O změnách dodavatelů se tehdy příliš nepsalo a nemluvilo, a tak o nich také málokdo věděl.

Energetický trh se rozhýbal až o tři čtyři roky později. Nejvíc změn dodavatelů proběhlo v roce 2011. Dodavatele elektřiny v něm podle statistik Operátora trhu s energiemi (OTE ČR) změnilo 374 258 spotřebitelů. K novému dodavateli plynu přešlo 359 996 domácností. Potom počty přechodů k jinému dodavateli začaly klesat. Dílem proto, že kdo dodavatele změnit chtěl, ten to udělal, a dílem proto, že se na energetickém trhu začaly používat smlouvy na dobu určitou.

Loni měnilo dodavatele elektřiny 263 074 odběratelů, k nové společnosti prodávající plyn přešlo 201 647 domácností. Ani letošní rok netrumfne šest let staré rekordy. K 30. říjnu dodavatele elektřiny změnilo 233 831 domácností a dodavatele plynu 181 931 domácností.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Únavní podomní prodejci

Liberalizace trhu s energiemi znamenala dvě zásadní věci: vznikla konkurence a velkým dodavatelům, jako je ČEZ, innogy (dříve RWE) nebo E.ON, skončil monopol na dodávky. Do jisté míry to bylo asi tak revoluční, jako když jsme si mohli začít svobodně vybírat lékaře. Nebo banku. Nebo školu pro děti.

Najednou přestalo být jedno, kde žijete, jestli jste zrovna v distribučním regionu ČEZ nebo odebíráte elektřinu ve zbytku republiky. Elektřinu nebo zemní plyn jste mohli začít nakupovat od jakéhokoli dodavatele. To začalo tlačit ceny energií dolů. Zároveň se ale vyrojily méně poctivé společnosti, které si najímají kované obchodníky. A jejich přesvědčovací praktiky často hraničí se slušným chováním a jsou na hraně zákona nebo i za ní.

Se svobodou tedy přišla i odpovědnost za svou volbu, za své rozhodnutí a za podpis na smlouvě. A potřeba rozumět, alespoň trochu, energetickému trhu.

Někteří podomní prodejci totiž při svých taženích po českých domácnostech využívají neznalosti a důvěřivosti spotřebitelů. Jsou to obehrané triky, ale pořád jim fungují. Často se vydávají za zástupce distributora – to je společnost, která vlastní „dráty“ a stará se o technickou stránku věci, nicméně elektřinu neprodává, to mají na starosti právě dodavatelé. Obchodní zástupci často lžou, například tvrdí, že jdou zkontrolovat jistič nebo spotřebu. Odečty elektřiny nebo zemního plynu ale zajišťují kvalifikovaní pracovníci distribuce, o jejichž návštěvě víte dopředu.

Podomní prodej napáchal na energetickém trhu neplechu a podryl důvěru spotřebitelů, reakcí byl zákon, který umožňuje obcím podomní prodej zakázat.

Pokud nátlaku podomního prodejce podlehnete, máte právo od smlouvy odstoupit. Odstoupení od smlouvy máte možnost podat podle § 1829 občanského zákoníku, a to do 14 dnů od data podpisu smlouvy (ve smlouvě může být dohodnutý i delší termín, míň to ale být nemůže). Odstoupení je platné okamžikem doručení dodavateli.

Anketa

Je ve vaší obci zakázaný podomní prodej?

Pokud tuto lhůtu prošvihnete, je tady ještě jedna možnost – vypovědět smlouvu podle § 11a odst. 3 energetického zákona. Výpověď můžete podat od okamžiku podpisu smlouvy až do 15. dne po zahájení dodávek. Výpovědní doba je 15 dnů a začíná běžet prvním dnem měsíce následujícího.

Zpátky ke svobodě zákazníka

V době, kdy spotřebitelé začali měnit dodavatele ve velkém, některé společnosti měly potřebu se jistit. Výměnou za nižší cenu dávaly lidem podepsat smlouvu na dobu určitou, ve které se odběratel zavázal zůstat u dodavatele jeden, dva i víc roků.

Háček je v tom, že víc než 90 procent smluv na dobu určitou obsahuje ustanovení o automatickém prodloužení (prolongaci). To znamená, že pokud je včas (například tři týdny nebo tři měsíce předem) nevypovíte, k určenému datu neskončí, ale prodlouží se na další období, kdy bez sankcí od dodavatele neodejdete

Doba se ale pomalu mění. „Dodavatelé se nyní už nepředhánějí v nabídce co nejlevnějších cen energií. Ani nabídka fixních cen elektřiny nebo plynu už není tak zvýrazňována. Naopak se zdá, že se stávají populárnějšími nabídky produktů se smlouvou na dobu neurčitou, zdůrazňuje se svoboda zákazníka,“ říká Jan Schindler, analytik kalkulátoru na TZB-info.cz.

Za určitých okolností se navíc dá i smlouvy na dobu určitou zbavit bez sankcí: když dodavatel zdraží. To má příjemný efekt, dodavatelé se drží zpátky se zdražováním. Podle analytiků si tak například pro příští rok raději sníží marže, než aby zvýšili ceny elektřiny. „Konkurenční boj zřejmě obchodníkům neumožní plně promítnout nárůst burzovních cen elektřiny do koncových tarifů pro zákazníky. A to i za cenu poklesu obchodní marže,“ říká Jan Gavor, analytik a jednatel společnosti ENA.

Propojeno!

Pomoz si sám?

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Uvažujte, ať víte, co odpovědět, až se topná sezona zeptá, co jste dělali v létě. A my vám s tím přemýšlením pomůžeme, začněte třeba těmihle otázkami. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak taková změna probíhá a kolik času zabere? Odpovědi v článcích níž:

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Přišlo vyúčtování energií a dodavatel po vás chce, abyste mu příště platili vyšší zálohy? Příliš vysoké? Přečtěte si, jak dodavatelé zálohy stanovují a jak se s nimi domluvit na jejich úpravě.

Jak nastavit nové zálohy na energie

Pořád si zvykáme

Po prvních divokých liberalizovaných rocích se energetický trh uklidnil a stabilizoval. Působí na něm sice kolem 80 společností, v prodeji elektřiny se nakonec výrazně prosadili jen dva ryze alternativní dodavatelé, v prodeji plynu jediná alternativní společnost. „Energetické společnosti také víceméně vzdaly boj o další trhy, takže už tolik netlačí svoje mobilní tarify, pojišťovací služby,“ dodává Petr Woff, zakladatel portálu KupníSíla.cz.

Jako spotřebitelé si ale pořád na svobodný energetický trh zvykáme. „Spotřebitelské chování se zatím moc nemění. Zásadní problém je nedůvěra. Jen málo spotřebitelů si vybírá dodavatele samo, většina se nechá přesvědčit obchodníky, často pod vlivem nepravdivých údajů,“ připomíná Jan Schindler.

Vybrat si dodavatele, u kterého ušetříte, přitom nemusí být komplikované. Když si vezmete k ruce poslední vyúčtování (fakturu) za elektřinu nebo plyn a dohledáte si ceny, které u současného dodavatele platíte (obchodní složka), můžete si je snadno porovnat, například na nezávislém kalkulátoru na stránkách Energetického regulačního úřadu. Pokud vás úspora zaujme, zjistěte si, jaké obchodní podmínky a smlouvu by vám nový dodavatel nabídl. Všemu byste měli rozumět a především vědět, na jak dlouho smlouvu podepisujete, jak ji můžete vypovědět, a zda vám nehrozí sankce za předčasnou výpověď.

Neuškodí, pokud se podíváte, jak dlouho firma na trhu funguje a jakou má pověst. Vedle ceny jsou důležité i další služby, které vám dodavatel nabídne, například telefonní linka zdarma nebo on-line zákaznický portál. „Celkově se trh posouvá k více komplexnějším produktům, které kromě dodávek energií zahrnují třeba bezplatný servis tepelných zařízení, služby elektrikáře, energetické poradenství nebo třeba výhodné ceny solárních zařízení. Důležitou součástí je také zákaznický servis,“ uvádí Linda Beránková.

Vlastně je to jednoduché, když budeme stát jako spotřebitelé nohama pevně na zemi, nenecháme se zlákat na úsměv a nabídku závratné slevy – a hlavně, nebudeme nic podepisovat mezi dveřmi, ale po zralé úvaze – můžeme ze svobodného energetického trhu jen těžit. Vždycky je dobré mít na výběr. Navíc, konkurence je zdravá, tlačí ceny dolů a solidní dodavatelé si nakonec dávají víc záležet na svých službách.

A potom je tady ještě jeden rozměr. Evropský.

Na úrovni Evropské unie právě vzniká energetická unie. „Bylo by například zajímavé, kdyby si český spotřebitel mohl vybírat dodavatele i v dalších členských státech, potom by větší konkurence mohla způsobit další zlevňování,“ uzavírá Petr Woff.

Vyzkoušejte naše porovnání cen elektřiny a plynu

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Partners Financial Services