Ententýky. Komu po Novém roce zdraží elektřina

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 23. 11. 2017 | 5 komentářů
Zatímco jindy v tuto dobu by nás dodavatelé elektřiny lákali na akční nabídky a nižší ceny, letos je podivné ticho. Cena elektřiny totiž šplhá nahoru. Komu v roce 2018 zdraží a komu ne?
Ententýky. Komu po Novém roce zdraží elektřina

Když se podíváte na graf, který zobrazuje vývoj ceny elektřiny na pražské energetické burze, vypadá to, jako by se šplhala na poměrně strmou horu. 

Loni v prosinci se megawatthodina na burzách prodávala kolem 25 eur, aktuální cena je mezi 36 až 38 eur za megawatthodinu.

Zdroj dat: pražská energetická burza PXE

Proč by nás mělo zajímat, co dělala elektřina na burzách v pomalu končícím roce? Protože právě tehdy ji dodavatelé nakupují na příští rok. Jaké ceny od nich jako spotřebitelé dostaneme, tak záleží na tom, jak výhodně ji obchodníci s energiemi nakoupí. Dlužno ale podotknout, že cenu elektřiny neurčují jen dodavatelé. Nyní se bavíme o silové elektřině, její cena odpovídá menší polovině toho, co najdeme ve svém vyúčtování. Zbytek tvoří daně a regulované poplatky, které každý rok stanovuje Energetický regulační úřad. Ty jsou neměnné a neovlivníte je ani změnou dodavatele.

Z čeho se skládá cena elektřiny na faktuře

Regulované ceny (vyhlašuje Energetický regulační úřad)

  • Distribuce – cena podle spotřeby a zvolené distribuční sazby a fixní měsíční platba za jistič (poplatek za rezervovaný příkon). Tyto poplatky jdou na účet místně příslušného distributora (tedy „provozovatele drátů“), tím je buď ČEZ Distribuce, PRE Distribuce či E.ON Distribuce)
  • Ostatní služby – poplatek za systémové služby (na účet ČEPS [české přenosové soustavy], akciové společnosti plně ve vlastnictví státu), poplatek za služby operátora trhu (na účet operátora trhu), poplatek na obnovitelné zdroje energie (přerozdělovaný provozovatelům podporovaných zdrojů).

Neregulované ceny (jsou předmětem dohody zákazníka a dodavatele)

  • Silová elektřina – cena podle spotřeby a fixní měsíční platba dodavateli. Tyhle peníze jdou na účet dodavatele.

Daně

  • Spotřební daň z elektřiny
  • Daň z přidané hodnoty, 21 procent ze všeho vypsaného výš

„Růst cen vypadá velmi dramatický, ale musíme si uvědomit, že z dlouhodobého pohledu je cena elektřiny kolem 36 eur za megawatthodinu stále relativně nízká,“ konstatuje Linda Beránková ze společnosti E.ON Energie.

Zdražuje energetické uhlí

Zdražení elektřiny na energetických burzách má několik důvodů. Vedle rostoucí poptávky po energiích, která je způsobená hospodářským růstem, sehrálo svoji roli i mrazivé počasí na začátku letošního roku. Do cen se promítlo i zdražení energetického uhlí a současně snížení objemu výroby energií. „Evropa i Česká republika v současnosti procházejí příjemnou částí ekonomického cyklu, tedy prosperitou, stoupá spotřeba, a tím pádem také ceny. Tomu odpovídá zdražování elektřiny na velkoobchodních burzách,“ dodává Petr Woff, analytik portálu KupníSíla.cz.

Jan Schindler, analytik kalkulátoru na TZB-info.cz, upozorňuje také na další důvody zdražování elektřiny. „Na burzách je cena elektřiny nyní vysoká především ve Francii. To souvisí s plánovanými i neplánovanými odstávkami francouzských jaderných elektráren a očekávanou chladnější zimou,“ upřesňuje.

Když se podíváme na vývoj ceny silové elektřiny v letošním roce, od ledna zdražila megawatthodina téměř o 30 procent. Dodavatelé se ale přesto stále zdráhají nastínit, co budou příští rok domácnostem a firmám nabízet. „Jaký bude vývoj cen v příštím roce, nelze přesně předpovědět, ale všechno nasvědčuje tomu, že doby, kdy elektřina spíše zlevňovala, jsou minulostí. Ve výhodě budou ti dodavatelé, kteří nakoupili dostatek elektřiny v předstihu a budou moci zákazníkům nabídnout zajímavé ceny. Nárůst cen určitě nepocítí ti zákazníci, kteří mají smlouvu s fixací ceny elektřiny,“ dodává Linda Beránková.

Radši si sníží marži, než aby zdražili

Dodavatelé nakupují elektřinu vždycky s předstihem na další období, proto se ani zdražení energií na burzách nemusí projevit hned. Obchodníci se navíc podle analytiků budou bát zdražovat, protože nechtějí dát svým zákazníkům důvod ke změně dodavatele. „Naše legislativa poměrně hodně chrání spotřebitele, takže předpokládám, že prozíraví dodavatelé raději sníží svoje marže, než aby zatěžovali koncového odběratele, a dávali mu tak právo na ukončení smlouvy,“ doplňuje Petr Woff. Odkazuje tím k ustanovení v energetickém zákoně, který říká, že pokud dodavatel zdraží, zákazník od něho může ve zkrácené lhůtě odejít. Takto lze vypovědět i smlouvy uzavřené na dobu určitou a zbavit se tak například nevýhodných smluvních podmínek.

Podle Jiřího Gavora, analytika společnosti ENA, by si domácnosti u silové elektřiny v roce 2018 mohly připlatit v průměru kolem pěti procent. „Silová elektřina ale tvoří jen zhruba 40 procent z celkové ceny. Při započtení dalších poplatků tak celková částka na fakturách vzroste pouze o dvě až tři procenta. Celkově se tedy zákazníci určitě nemusí obávat žádného cenového šoku. Konkurenční boj zřejmě obchodníkům neumožní plně promítnout nárůst burzovních cen elektřiny do koncových tarifů pro zákazníky. A to i za cenu poklesu obchodní marže,“ dodává.

Nejvíc by se změna ceny elektřiny mohla dotknout velkých zákazníků, kteří nemají uzavřený kontrakt na dodávku elektřiny na rok 2018, protože aktuální nabídky dodávky elektřiny jsou nyní už vyšší, než byly například letos na jaře.

A jak na tom budou domácnosti? Záleží, jaké ceny elektřiny a tarify aktuálně mají. „Pokud má zákazník smlouvu, podle níž fixace ceny končí v dohledné době, například do konce roku 2017, musí bohužel očekávat, že cena na další období bude už vyšší. Zákazník, který uzavřel smlouvu s fixací ceny minimálně pro rok 2018, se navýšení platby za elektřinu jako takovou obávat nemusí. Řada zákazníků má smlouvu bez fixované ceny, ani oni se ale nemusí obávat velkého nárůstu ceny. Navíc zákazníci profitují z aktuálního posilování kurzu české koruny,“ uvádí Linda Beránková.

Fixace? Ne vždy se vyplatí

Pokud elektřina nyní zdražuje a podle některých názorů může růst i v následujících letech, vyplatí se zamrazit si ceny na současné hladině? Tedy zajistit si smlouvy na dobu určitou s fixovanou cenou elektřiny? „Nabídky na fixované ceny na dobu určitou bývají levnější než smlouva na dobu neurčitou. Skrývá se za tím ale riziko automatického prodlužování smlouvy a tím i ztráta možnosti volby ještě výhodnějšího dodavatele,“ upozorňuje Jiří Gavor.

Ani s nabídkami na slevy to aktuálně u energetických firem není tak žhavé, jak to bývalo. „Dodavatelé se nyní již nepředhánějí v nabídce co nejlevnějších cen energií. Rovněž nabídka fixních cen elektřiny není tak zdůrazňována jako v minulosti. Naopak se zdá, že nabídky produktů se smlouvou na dobu neurčitou se stávají populárnější a je zdůrazňována svoboda zákazníka,“ uzavírá Jan Schindler.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services