Má cenu řešit úspory za teplo?

Přituhuje. A tak nezbývá než pomaličku začínat topit. Za nejlevnější palivo se dlouho považuje dřevo, hlavně takové, které si sami naštípáte, ale elektřina nebo zemní plyn podle odborníků taky nejsou k zahození. Především záleží na tom, kde a proč topíte.
Má cenu řešit úspory za teplo?

Univerzální odpověď na to, jaké palivo zvolit, abyste letos v zimě ušetřili, neexistuje. Ani nemůže. Stejně jako v jiných oblastech platí, že je lepší mít na výběr a po zralé úvaze si zvolit ten nejlepší možný způsob, který sedí vám a vašemu domu a také aktuálním možnostem peněženky. Dobré je nepodléhat módnímu diktátu, ale vzít si k ruce kalkulačku a počítat.

Vedle nákladů na samotné topivo, které v zimě spotřebujete, byste měli zahrnout také náklady na údržbu topné soustavy, revizi kotlů nebo návštěvu kominíka. „Volba zdroje tepla je ovlivněna ekonomickou efektivností řešení i přístupem majitele k životnímu prostředí, jeho pocity a zkušenostmi. V zásadě je volba vytápění kombinací ekonomiky a životního stylu,“ připomíná Ivo Kršek ze společnosti E.ON.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Drahý plyn a elektřina? Ne nutně

Plynu a zejména elektřině leckdo nemůže jako zdroji tepla přijít na jméno. A samozřejmě – pokud si pořídíte přímotopy do starého domu, který má v oknech velké fugy, protopíte majlant. Dá to rozum, na to nemusíte být odborník. Na druhou stranu ale elektřina nebo plyn můžou být rozumným zdrojem tepla v dobře zatepleném domě nebo novém domě nízkoenergetickém nebo pasivním.

„Pro malé domečky nebo domy v pasivním standardu je vhodný elektrický kotel nebo přímotopy. Stávající domy můžou jako optimální vytápění využít kondenzační kotel na zemní plyn, podlahové vytápění nebo relativně velké radiátory s rozsáhlou teplosměnnou plochou. Ekonomiku vytápění zlepší regulace včetně regulačních ventilů na radiátorech,“ konstatuje Ivo Kršek.

Podobný postoj k vytápění zaujímá i Jan Truxa, energetický poradce ze společnosti EkoWATT. „V praxi se každému vyplatí něco jiného, protože je omezený prostorem, dostupností paliva, investičními nebo provozními náklady, osobními preferencemi i časovými možnostmi obsluhy,“ říká k výběru vytápění. Co do počtů, vychází podle něho obecně hůře přímotopné elektrické vytápění, zejména v běžných domech nebo bytech. Výhodou ale je, že je levné na pořízení.

„Provozně velmi levné je dobré tepelné čerpadlo nebo kotel na dřevo. Jenže například tepelné čerpadlo je investičně velmi nákladné. Při výběru vhodného systému vytápění je zásadní vlastní spotřeba tepla. Pokud máte pasivní dům, není elektrické vytápění z pohledu nákladů problém na rozdíl od padesát let starého cihlového domku bez zateplení,“ upřesňuje Jan Truxa.

Dotace na nový kotel

Výměnu kotlů v českých domácnostech podporují kotlíkové dotace. Požádat můžete například o příspěvek na nový plynový kondenzační kotel, na tepelné čerpadlo nebo na kotel na pelety. Více informací najdete tady.

Kde čím topit podle odborníků?

Přestože při výběru vytápění nelze podle námi oslovených expertů příliš zobecňovat, požádali jsme je, aby nám uvedli příklady, kdy se jaký zdroj tepla vyplatí. Tady jsou.

  • Pro novostavbu rodinného domu mezi 120 až 150 metry čtverečními plochy je optimálním řešením tepelné čerpadlo. Energeticky nejvíce efektivní je v kombinaci s podlahovým vytápěním a ekvitermní regulací.
  • Do domů v pasivním standardu nebo do malých domků s malou spotřebou tepla se hodí elektrický kotel nebo elektrické přímotopy.
  • Stávající domy s plynovou přípojkou mohou ušetřit s kondenzačním kotlem na zemní plyn. Vhodným řešením je také podlahové vytápění.
  • Pelety jsou ekonomickou variantou vytápění pro domy, které nemají plynovou přípojku.
  • Kdo má přístup k levnému dřevu, dostatečnou venkovní plochu na jeho sušení a uskladnění, může využít zplyňovací kotel na kusové dřevo.
  • Ekonomicky dobře vychází také topení/přitápění dřevem v krbu nebo v krbových kamnech, což lze kombinovat například s elektrickým nebo plynovým kotlem.
  • Levně lze vytápět také hnědým uhlím, z ekologického hlediska ale toto palivo stojí na opačné straně pomyslného žebříčku.

Výpočet: EkoWATT

Vyplatí se pořád řešit úspory?

Podle některých odborníků je už hledání úspor při vytápění pomalu minulostí, lidé zejména v nových domech už na teple nemůžou ušetřit tak zásadní sumy – a mnohem víc řeší u topení komfort. „Topný systém by měl být pohodlný, bezstarostný. Investor by měl zohlednit, zda je k danému typu stavby vhodný. Protože jsou dnešní novostavby energeticky méně náročné než starší domy, mají na přenos tepla specifické nároky. Pro dnešní domy jsou vhodné moderní technologie celoplošného elektrického vytápění, například v kombinaci s fotovoltaickou elektrárnou. Energetická náročnost budov je velmi nízká, takže tipy, jak vytápět, už nejsou téma,“ domnívá se Adam Fránka ze společnosti Heatflow.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 10. 2017 14:44, deprese

Ono je rozdíl novostavba nebo změna vytápení, záleží na ploše, tepelných ztrátách domu, jestli má bazén apod. Bez dotace se tepelné čerpadlo ani sluneční kolektory nevyplatí. U pasivního domu je TČ úplná blbost.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

bydlení, energie, teplo, topení, vytápění

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services