Jeden podpis za tisíce. Pět triků, které podomním prodejcům pořád fungují

Jana Poncarová | rubrika: Když se řekne | 24. 8. 2017
Stačí jeden podpis, a trable jsou na světě. Podomní prodejci mají triky, které fungují. Poznejte je. Braňte se.
Jeden podpis za tisíce. Pět triků, které podomním prodejcům pořád fungují

Řada měst a obcí zakázala podomní prodej vyhláškou. Pod cedulí se jménem obce vás vítá nápis, že podomní prodej je tady zakázán. Přestože podomním prodejcům hrozí za porušení zákazu pokuta až 200 tisíc korun, obrážejí české domácnosti, zvoní na dveře a přesvědčují. Někdy slušně, jindy agresivně.

Máte kliku

Nejlepší obranou není v případě podomního prodeje útok, ale důrazné sbohem. Stačí vzít za kliku a zavřít dveře. Když už vás přece jen podomní prodejce zaujme, vezměte si od něho ceník, obchodní podmínky a návrh smlouvy a domluvte se, že když se vám po prostudování budou líbit, ozvete se sami a domluvíte si schůzku.

„Prevence je daleko účinnější než pozdější vypovídání smlouvy. Nepouštějte si podomního prodejci domů, pokud opravdu nechcete, aby vám něco nabízel. Pokud už ho domů pozvete, nic nepodepisujte na místě, ale všechno si promyslete,“ říká Tomáš Palla, vedoucí pražské osobní poradny Sdružení spotřebitelů – Asociace, z.s.

Cíl podomního prodejce je stejný jako u každého obchodníka: prodat. Někdy se ale nebojí používat argumenty a prodejní metody, které nejsou úplně fér. Abyste se při jednání s podomním prodejcem netahali za kratší konec, podíváme se jim dnes do kuchyně.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

1. Jsme od distributora, dodavatele, z regulačního úřadu

Záměna identity. V tom jsou někteří podomní prodejci mistři. U mých dveří například zvonili pánové, v ruce desky s logem ČEZ, dominantního dodavatele v regionu. Přitom ale byli ze společnosti Comfort Energy. Podomní prodejci se někdy představují jako zástupci vašeho dodavatele nebo distribuční společnosti s tím, že přišli udělat odečty elektroměrů. Jindy vystupují jako pracovníci Energetického regulačního úřadu, kteří jdou zkontrolovat, jestli neplatíte moc.

„Podomní obchodníci se neváhají vydávat za naše pracovníky, kteří odečítají elektroměr. My ale kontroly měřičů spotřeby vždy oznamujeme dopředu a naši zaměstnanci se standardně prokazují průkazem,“ vysvětluje Rudolf Uhlík ze společnosti E.ON Energie.

2. Končí vám smlouva

Vystrašit a urvat podpis. To je další trik podomních prodejců. Když prokouknete jejich skutečnou identitu, začnou vás strašit tím, že vám končí smlouva na dobu určitou. A pokud nebudete mít novou, spadnete do černého odběru. Tak úplně pravda to není. Smlouvy na dobu určitou se zpravidla automaticky prodlužují. (Proto je spíš problém je včas a správně vypovědět.) Samozřejmě, existují i výjimky. Pokud ale máte smlouvu uzavřenou na dobu určitou bez automatické prolongace, dodavatel se vám většinou sám ozve.

Propojeno!

Pomoz si sám?

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Uvažujte, ať víte, co odpovědět, až se topná sezona zeptá, co jste dělali v létě. A my vám s tím přemýšlením pomůžeme, začněte třeba těmihle otázkami. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak taková změna probíhá a kolik času zabere? Odpovědi v článcích níž:

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Přišlo vyúčtování energií a dodavatel po vás chce, abyste mu příště platili vyšší zálohy? Příliš vysoké? Přečtěte si, jak dodavatelé zálohy stanovují a jak se s nimi domluvit na jejich úpravě.

Jak nastavit nové zálohy na energie

3. Váš dodavatel zkrachoval

Jsou podomní obchodníci, kteří dokonce šíří falešné poplašné zprávy. Například tu, že váš dodavatel zkrachoval. A vy můžete být bez elektřiny nebo zemního plynu. Jenže i kdyby vaše energetická společnost opravdu zkrachovala, není důvod k panice. Převzal by vás dodavatel poslední instance, který by se o vás postaral, a vy byste měli šest měsíců na to, abyste si našli nového dodavatele. Každopádně byste o tom byli informovaní dopisem a rozhodně byste nemuseli čekat na to, až někdo zazvoní na vaše dveře.

4. Elektřina a plyn z aukce

Prodej elektřiny a zemního plynu zprostředkovávají také aukční společnosti. „Je to poměrně nový trend. Spotřebitel se podpisem zaváže k tomu, že uzavře smlouvu s dodavatelem, kterého mu pořadatel aukce vybere. Mnohé z těchto smluv jsou právně velmi sofistikované a bývá problém z nich spotřebitele vyvázat, protože se nejedná o samotné smlouvy o dodávkách a nelze proto využít práva výpovědi podle Energetického zákona,“ uvádí Tomáš Palla. Objevily se ale i aukce, kde účastník dopředu žádný závazek neslibuje, takové pořádá třeba spotřebitelská společnost dTest:

Anketa

Je ve vaší obci zakázaný podomní prodej?

5. Žárovky zadarmo

Dárky jako pozornost jsou stále oblíbeným trikem podomních prodejců. Ke smlouvě vám je šoupnou zdarma, ve skutečnosti na ně podepisujete kupní smlouvu. Když si všechno rozmyslíte a od smlouvy na dodávky energií odstoupíte, budou po vás požadovat vrácení žárovek nebo zaplacení pokuty, která je většinou kolem dvou tisíc korun.

Můžete odstoupit, jen hlídejte čas

Proč je podomní prodej tak rizikový? Ve skutečnosti sám o sobě rizikový není, rizikové bývá až chování spotřebitelů. Nechají si vymluvit do hlavy díru, nečtou, co podepisují. Prodejce sice nabídne krásnou slevu, jenže i po slevě platíte víc, než jste platili dosud. Můžete si z nepozornosti nebo nevědomosti zkomplikovat život smlouvou na dobu určitou – mezi firmami jsou i takové, které dávají smlouvy na pět nebo deset let. A bez zaplacení sankcí za předčasnou výpověď v řádech tisíců korun se takové smlouvy nezbavíte.

Proto – lidé, čtěte. A když už přece jen podepíšete a zjistíte, že jste podepsali nevýhodnou nabídku, odstupte od smlouvy včas. Podle občanského zákoníku na to máte čtrnáct dnů od podpisu. Energetický zákon vám ale dává ještě víc času. Od smlouvy sjednané při podomním prodeji můžete odstoupit ještě patnáctý den po zahájení dodávek. „Také v případě smluv o dodávkách energií uzavřených distančním způsobem, například po telefonu, můžete využít paragraf 11a energetického zákona,“ uzavírá Tomáš Palla.

Vyzkoušejte naše porovnání cen elektřiny a plynu

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services