Ceny vody 2017. Vodné, stočné a kolik za ně?

Monika Veselíková | rubrika: Když se řekne | 22. 8. 2017
Česko v posledních letech trápí sucha, vliv na cenu pitné vody ale nemají. Kolik letos za kubík vody zaplatíme a co všechno vám vodárny při vyúčtování napočítají?
Ceny vody 2017. Vodné, stočné a kolik za ně?

Méně propršených dní, delší období bez deště a mírné zimy a menší schopnost krajiny zadržovat vodu. Několik důvodů, které podle odborníků vedou k extrémnímu suchu. To i letos komplikuje život zemědělcům i zahrádkářům. V řadě měst a obcí, zejména na jihu republiky, platí zákaz zalévání zahrádek nebo napouštění bazénu z obecních vodovodů. Někde je zakázané také čerpání vody z řek či potoků.

Problémem se zabývají i politici. Vláda na konci července schválila koncepci ochrany před následky sucha. Zákonodárci se shodli na řadě opatření, například výstavbě nových přehradních nádrží nebo systémů na zadržování vody v krajině. Materiál počítá i s tím, že v případě fatálního nedostatku pitné vody (ten nám ovšem nyní nehrozí), může dojít k zavedení pásmových cen vody podle její spotřeby. Jednoduše řečeno: komu proteče kohoutkem víc, zaplatí za kubík vody vyšší sumu.

Zatím ale nemá spotřeba vody v domácnosti na cenu za metr krychlový vliv. Kolik letos za vodu platíme a jak se cena vody počítá, si můžete projít v našem přehledu.

Čistí, čistí?

Tereza Dřímalová

Málo!

„V kohoutkové a občas i v balené vodě se vyskytují hormony, pesticidy a řada dalších chemikálií, které klasické čističky neodfiltrují. Technologie sice existují, jenže státy do nich nechtějí investovat, přestože látky jako pesticidy nebo hormony mají dlouhodobě velmi negativní účinky na lidské zdraví.“ Tak v jednom z našich rozhovorů mluvila o pitné vodě Tereza Dřímalová. V rodinné firmě proto vyvíjí unikátní systém na čistění vody.

Kázat vodu, pít vodu

Zdražení. Ale jen mírné

Oproti loňsku platíme za vodu o pár korun víc, podle propočtů Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) jde o zdražení v řádu jednotek procent. Například v Brně se letos zvedly ceny za vodné a stočné o osm desetin procenta. Při průměrné spotřebě 108 litrů vody na osobu a den to dělá zhruba dvě koruny denně navíc. V Praze jsou ceny vyšší dokonce pouze o 0,28 procenta, v severních Čechách o 0,31 procenta. Citelněji se účet za vodu prodraží na Ostravsku – zhruba o jedno procento.

Ceny letos stoupaly jen mírně, jelikož se zvedla spotřeba vody. „Vzhledem ke skutečnosti, že až 70 procent nákladů na výrobu pitné vody a čištění odpadních vod má fixní charakter, nezávislý na celkové spotřebě vody, je zvýšení spotřeby vody dobrým impulzem k udržení či případnému snížení její ceny,“ komentoval nové ceny ředitel SOVAKu Oldřich Vlasák.

Kolik přesně si bude vodárna za dodávku vody účtovat, závisí na konkrétní obci – vodárenská společnost ceny navrhuje, poslední slovo ale mají zastupitelé. Konečná cena za kubík, tedy jeden krychlový metr vody, se skládá z takzvaného vodného a stočného. V prvním případě jde o poplatek za samotnou vodu, plus náklady na její dodání. Stočné pak platíme za odpadní vodu, kterou vypouštíme do veřejné kanalizace, a za její další čistění.

Účet, který vám vodárna pošle, ale může ovlivnit i způsob výpočtu ceny. V některých městech a obcích totiž zavedli takzvanou dvousložkovou cenu vody. V praxi tak odběratelé podobně jako za elektřinu nebo plyn vedle skutečné spotřeby platí také paušální částku za vodoměr. A to i tehdy, pokud celý rok žádnou vodu neodčerpají (ani nevypustí). Konkrétní paušál za vodoměr závisí na jeho objemu.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Dvousložkovou cenu vody zavedli například v Karlových Varech, Českých Budějovicích nebo Hradci Králové. Má jít o spravedlivější způsob, jak rozložit náklady na údržbu a opravu sítě mezi všechny odběratele. „Pokud vodárenská společnost obsluhuje180 tisíc obyvatel a 33 tisíc přípojek (klientů, nebo smluv), a z toho jedna třetina žije na venkově, podílí se tato třetina klientů na tržbách čtyřmi procenty, současně ale čerpá náklady ve výši 22 procent. Dvousložková forma plateb za vodné a stočné představuje spravedlivější účtování veškerých nákladů spojených s výrobou a distribucí pitné vody a odvádění a čištění odpadních vod. Řada odběratelů s vyšší nebo jen průměrnou spotřebou vody může v případě aplikace dvousložkové formy vodného a stočného ušetřit, protože dnes v platbách za vodné a stočné bez paušální částky prakticky platí i náklady spojené s dodávkou vody i pro ostatní odběratele s velmi nízkou spotřebou, jejichž výše plateb v žádném případě nemůže pokrýt skutečné náklady spojené s jejich odběrem,“ vysvětluje Sdružení ve svém stanovisku k dvousložkovým cenám vody.

V řadě dalších měst nicméně vodárny stále účtují jednosložkovou cenu – odběratelé platí pouze za reálnou spotřebu vody (vodné a stočné).

 

 

Vodné (m³ s DPH)

Stočné (m³ s DPH)

Celkem (m³ s DPH)

Brno

Brněnské vodovody a kanalizace

37,08 Kč

 38,66 Kč

75,74 Kč

České Budějovice

ČEVAK

41,19 Kč

31,90 Kč

73,09 Kč

Hradec Králové

Královéhradecká provozní

44,76 Kč

45,54 Kč

90,30 Kč

Jihlava

JVAK

48,60 Kč

35,20 Kč

83,80 Kč

Karlovy Vary

Vodárny a kanalizace Karlovy Vary

37,31 Kč

28,87 Kč

66,18 Kč

Liberec

Severočeské vodovody a kanalizace

 49,98 Kč

48,32 Kč

98,30 Kč

Olomouc

Moravská vodárenská

39,15 Kč

44,13 Kč

83,28 Kč

Ostrava

OVAK

37,32 Kč

39,30 Kč

76,62 Kč

Pardubice

Vodovy a kanalizace Pardubice

39,30 Kč

45,10 Kč

84,40 Kč

Plzeň

Vodárna Plzeň

51,82 Kč

34,32 Kč

86,14 Kč

Praha

Pražské vodovody a kanalizace

46,43 Kč

38,99 Kč

85,42 Kč

Ústí nad Labem

Severočeské vodovody a kanalizace

49,98 Kč

48,32 Kč

98,30 Kč

Zlín

Moravská vodárenská

43,90 Kč

42,81 Kč

86,71 Kč

Města označená zeleně mají dvousložkovou cenu vody. Konečnou cenu proto ovlivní také paušální částka za vodoměr, která závisí na jeho objemu.

Anketa

Sprcha, nebo vana?

Spotřeba stoupá. Jak šetřit?

Loni se v českých domácnostech spotřebovalo v průměru 88,5 litru pitné vody denně. Největší spotřebu přitom hlásí Praha se 108,2 litru na osobu a den. Naopak nejmíň vody proteče ve Zlíně, konkrétně 75,1 litru na osobu a den. Oproti roku 2015 jde o mírné zvýšení – v průměru o 0,6 litru. Ačkoli má vyšší spotřeba pozitivní vliv na cenu, rozhodně se nevyplatí vodou plýtvat. Vodohospodáři mají několik obecných rad jak šetřit.

Zaprvé: kontrolovat kohoutky a záchody. Kapání i protékání může v účtech za vodu nadělat pěknou paseku. Podle Pražských vodovodů a kanalizací při slabě kapajícím kohoutku přijde nazmar 24 litrů vody za den. Za rok to udělá 8,8 kubíku vody a ztrátu 730 korun (částka odpovídá cenám v Praze). Když kohoutek kape silně, jsou ztráty samozřejmě vyšší: 54 litrů za den, 19,7 kubíku vody za rok a 1682 korun. Daleko víc vody a také peněz může spolknout silně protékající WC – konkrétně tisíc až dva tisíce litrů za den. Pokud byste záchod nechali protékat celý rok, přijdete o 365 až 730 kubíků vody za rok a při pražských cenách o 31 178 až 62 356 korun.

Úsporu může podle odborníků přinést také pořízení myčky – ta na jedno mytí spotřebuje kolem dvaceti litrů vody. Kdo naopak myje nádobí ručně, vytočí pětatřicet litrů. Myčku a pračku byste navíc měli pouštět pouze plnou. Vyplatí se i sprchování namísto koupání ve vaně nebo pořízení úsporné sprchové hlavice. Ušetřit ale můžete i na toaletě, stačí pořídit novější model, který na splachování spotřebuje daleko méně vody a většinou také umí takzvané malé a velké spláchnutí.

Stát také od května přispívá tomu, kdo si pořídí nádrže na zachytávání dešťové vody nebo systémy, které umožňují splachovat WC už použitou vodou, například ze sprchy. Dotace je určená zejména pro vlastníky rodinných a bytových domů. Chataři a chalupáři nárok nemají.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

rodinný rozpočet, stočné, voda, vodné

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Partners Financial Services