Zase ti šmejdi. Podomní prodejci nově obchodují s teplem

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 6. 4. 2017 | 6 komentářů
Jednou prodávají hrnce, podruhé elektřinu nebo mobilní tarify. A nově teplo. Zastavují lidi na ulici nebo zvoní na dveře v tu nejméně vhodnou chvíli. Podomní prodejci, pro něž se vžilo označení šmejdi, nám nedají pokoj. Jaké jsou jejich nové triky?
Zase ti šmejdi. Podomní prodejci nově obchodují s teplem

Říká se jim také agenti s teplou vodou. To proto, že vám někdy prodávají věc, kterou vůbec nepotřebujete. Třeba speciální deku, která je ve skutečnosti docela obyčejná. Nic proti poctivým obchodním cestujícím, domácnosti obcházeli vždy. Prodávali provázky, hřebíky nebo vysavače. Vzpomeňte si na film Smrt krásných srnců, kde Karel Heřmánek v roli Lea Poppera zbohatne na jejich prodeji. Sortiment podomních prodejců se v čase proměňuje. Když se před několika lety liberalizoval trh s elektřinou a plynem, začali domácnostem prodávat levnější energie. Aktuálně se přesunuli k prodeji tepla. Jde ovšem o to hrát fér. Co nového u těch, kteří fér nehrajou?

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Odpojte se od tepla, topte čerpadlem

Na nové nekalé praktiky podomních prodejců nedávno upozornil Energetický regulační úřad. „V oblasti energetiky zaujala podomní prodejce nejdříve elektřina, zcela logicky, protože ji využívá každý. Spotřebitelé, kteří mířili za nižší cenou prostřednictvím těchto obchodníků, často skončili s nevýhodnými smlouvami s ekonomického i právního hlediska,“ uvádí Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Posléze přibyl do portfolia podomních prodejců i zemní plyn. Nyní někteří z nich prodávají také teplo.

To je poměrně zvláštní, pokud uvážíme, že většina lidí žijících v bytových domech využívá centrální zásobování tepelnou energií, kterou může logicky dodávat jen jeden dodavatel. Podomní prodejci přesto našli cestu. „Dealeři tepelných čerpadel obcházejí předsedy společenství vlastníků bytových jednotek nebo družstev a přemlouvají je, aby se celý bytový dům odpojil od centrálního zásobování teplem. Když si prý místo toho pořídí tepelné čerpadlo pro vytápění objektu, mnoho ušetří,“ dodává Alena Vitásková.

Podle Energetického regulačního úřadu je potíž v tom, že z přívodu pro tepelná čerpadla nelze bez zvláštních smluv napájet jednotlivé byty. V cenovém rozhodnutí regulátora je totiž uvedeno, že „je-li vytápěcí soustava součástí společných částí domu sloužících pouze pro společné užívání vlastníkům nebo uživatelům bytů, musí být napájena samostatným přívodem a měřena samostatným měřicím zařízením“. To znamená, že jednotlivé byty by musely mít samostatné smlouvy na dodávku elektřiny, která je pro běh tepelného čerpadla nutná. O této skutečnosti podomní prodejci tepelných čerpadel často záměrně mlčí. Navíc, ve výpočtu porovnávané ceny za teplo zpravidla chybí kalkulace nákladů na údržbu tepelného čerpadla.

Propojeno!

Pomoz si sám?

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Uvažujte, ať víte, co odpovědět, až se topná sezona zeptá, co jste dělali v létě. A my vám s tím přemýšlením pomůžeme, začněte třeba těmihle otázkami. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak taková změna probíhá a kolik času zabere? Odpovědi v článcích níž:

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Přišlo vyúčtování energií a dodavatel po vás chce, abyste mu příště platili vyšší zálohy? Příliš vysoké? Přečtěte si, jak dodavatelé zálohy stanovují a jak se s nimi domluvit na jejich úpravě.

Jak nastavit nové zálohy na energie

Žárovky zdarma, za které zaplatíte

Ne že by podomní prodejci úplně upustili od prodeje elektřiny nebo zemního plynu. V této oblasti jsou také vynalézaví. Dobře funguje dárek, který je zadarmo. Danajským darem jsou v tomto případě úsporné žárovky zdarma. Obchodní cestující nechávají krabičku s několika kusy LED osvětlení těm domácnostem, které podepíšou smlouvu na „výhodnější“ dodávky elektřiny.

Potíž je v tom, že žárovky zadarmo nejsou. Lidé na ně zpravidla podepisují kupní smlouvu. Pokud si domácnost posléze nabídku obchodníka rozmyslí a od smlouvy odstoupí podle občanského zákoníku nebo energetického zákona, musí vrátit i žárovky. Jinak po nich obchodník vyžaduje pokutu, nejčastěji kolem dvou tisíc korun.

Podle všeho je ale taková sankce ze zákona zakázaná, protože odstoupením nebo výpovědí smlouvy o dodávkách se ruší automaticky i smlouva o koupi nebo pronájem žárovek. „Doporučujeme tedy žárovky dodavateli při zrušení smlouvy o dodávkách energií vrátit oproti potvrzení a trvat na tom, že požadované částky platit nebudete. Případně se můžete zároveň obrátit se stížností na Energetický regulační úřad,“ uvádí na svém webu spotřebitelská organizace dTest.

Od smlouvy odstupte, dokud je čas

Pokud nátlaku podomního prodejce podlehnete, třeba proto, že vám ukáže nižší cenu nebo vás přesvědčí svojí výřečností, a později si všechno rozmyslíte, jednejte co nejrychleji. Zavolat na zákaznickou linku dodavatele, který k vám obchodního cestujícího vyslal, a zrušit smlouvu po telefonu nestačí. Odstoupení zasílejte vždy písemně poštou, nejlépe doporučeně a s dodejkou, abyste dostali od pošty potvrzení o předání zásilky.

Podle občanského zákoníku můžete od smlouvy podepsané při podomním prodeji odstoupit do 14 dnů. Když tento termín nestihnete, máte ještě možnost odstoupit na základě energetického zákona, a to až do patnáctého dne po zahájení dodávek. Výpovědní lhůta je v tomto případě 15 dnů a začíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi dodavateli.

Anketa

Je ve vaší obci zakázaný podomní prodej?

Zavolejte městskou policii

Zkušenosti s podomním prodejem jsou různé. Někdy jsou obchodníci solidní, představí se, podělí se s vámi o svou nabídku, a když odmítnete, odejdou. Autorka tohoto článku se setkala i s pravým opakem. Když na dveře jejího bytu zazvonili dva mladíci, kteří v rukách svírali desky a zhurta spustili o levnějších tarifech, dotázala se, od které jsou společnosti a dodala, že podomní prodej je v jejich městě zakázaný vyhláškou. Posléze je vyzvala, aby dům opustili, jinak že zavolá městskou policii, protože porušují vyhlášku. Jeden z mladíků se rozkřikl, že má u policie tatínka…

I přes zákazy podomního prodeje v mnoha městech a obcích se podomní prodejci znovu a znovu vydávají zvonit na dveře domácností. V takovém případě je neváhejte z domu vykázat a vytočit linku 156. Možná se podomnímu prodejci nebo společnosti, kterou zastupuje, postaráte o stotisícovou pokutu a ostatní obyvatele bytového domu ochráníte před nevýhodnou smlouvou.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 4. 2017 12:51, jezevec

napsané je to správně, byť poněkud nešťastně formulováno.
když si pořídíte TČ do bytu nebo rodinného domu, dostanete na CELOU domácnost "přímotopovou" sazbu D-22 nebo lepší.
když si pořídíte TČ do bytového domu, musí to fungovat jako centrální kotelna a mít samostatný a samostatně měřený přívod. který se nesmí rozdistribuovat po domácnostech. prodejci i tady operují levnější sazbou elektřiny, ale už se nijak nerozpovídají o tom, že tato výhodná sazba elektřiny je v tomto případě validní jen pro kotelnu s TČ, ale domácnosti tento levný proudu využívat nemohou. jednotlivé byty by I NADÁLE musely mít samostatné smlouvy na dodávku elektřiny, tak jako je mají doposud, neboť podle eru z přívodu pro tepelná čerpadla nelze bez zvláštních smluv napájet jednotlivé byty. lepší?

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 4. 2017 8:55, Hugo

Co to je za kravinu? Ta citovaná věta od regulátora, tak jak tu je, říká, že ta jedna vytápěcí soustava musí být napájena jedním samostatným přívodem. Jeden přívod, jedna smlouva, hotovka. Co to je? Teplárny si zaplatily promo, jak je pro nás jejich monopol skvělý a jedinečný?

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services