Stojí vůbec za to měnit dodavatele elektřiny a zemního plynu?

Ušetřit. Slovíčko, které láká, protože každá stovka se počítá. Zároveň vzbuzuje obavu, protože ne vždy vede změna dodavatele skutečně k úsporám. Lidé se proto pořád víc zajímají nejen o cenu elektřiny nebo zemního plynu, ale také o jistotu dodávek nebo stabilitu společnosti. A nad smysluplností změny dodavatele víc přemýšlejí. Stojí to pořád za to?
Stojí vůbec za to měnit dodavatele elektřiny a zemního plynu?

Elektřinu a zemní plyn dnes prodává domácnostem a firmám kolem osmdesáti dodavatelů. Vedle tradičních velkých společností jsou to menší i větší energetické firmy. Ačkoli energii nakupují na stejných energetických burzách, prodávají ji za různou cenu, a to v závislosti na jejich marži nebo nákupní strategii. Ušetřit se proto pořád dá. Ne vždycky se ale nejlevnější řešení opravdu vyplatí.

Dvakrát počítej, jednou měň

Opatrnost je na místě vždy. U dodavatelů energií to platí dvojnásob. Když se v roce 2006 uvolnil trh a domácnosti si poprvé mohly vybrat dodavatele elektřiny, začali se – vedle solidních firem – postupně rojit i obchodníci s teplou vodou, jimž pomáhala zdatná výřečnost a nekalé obchodní praktiky. Z podpisu smlouvy mezi dveřmi příliš úspor nevzejde. Před změnou dodavatele je proto dobré hlavně počítat, číst a zjišťovat. Ze všeho nejdřív se zaměřte na získání informací a srovnání uváděných cen. Informace najdete na internetových stránkách, můžete se obrátit i na firmy, které na požádání provedou individuální srovnání,“ doporučuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Další možností jsou on-line kalkulátory, které na vás porůznu vyskakují na internetu. Jenže ne všem můžete věřit. „Někdy na nich dochází k určité manipulaci s daty a postavením firem v žebříčku. Každý takový kalkulátor musí někdo financovat, a pokud do něj vloží peníze firma obchodující s energiemi, s největší pravděpodobností si bude chtít za každou cenu držet ve srovnání první místo. Navíc kalkulátory pravděpodobně záměrně neukazují menší dodavatele, důvodem může být nabídka nižších cen,“ dodává Lukáš Zelený.

Vedle běžných nabídek dodavatelů elektřiny nebo zemního plynu se objevují také elektronické aukce energií, do nichž se mohou zapojit domácnosti i firmy. Výhodou je, že dosáhnete na mnohem nižší ceny, než jsou běžně uvedené v ceníku, protože dodavatelé soutěží o velký balík spotřeby, a tak jsou ochotni jít s cenou dolů. I tady ale platí, že vedle solidních pořadatelů se snaží svůj kus urvat i méně poctivé firmy.

Potíž může být hlavně v tom, že když podepíšete přihlášku do aukce, někde je drobným písmem napsáno, že musíte s vítězným dodavatelem uzavřít smlouvu, nebo budete platit pokutu. Jenže pokud máte se svým dodavatelem sjednanou smlouvu na dobu určitou, nebude vás chtít pustit a začne přetahovaná kdo s koho. Obě strany po vás budou chtít pokutu a vyvléknout se z takové situace bohužel většinou bez zaplacení sankce nejde. Proto si vždy zjišťujte, jaké jsou podmínky aukce a co se v obdobném případě bude dít.

Stojí ta námaha za úsporu?

Změna dodavatele není sama o sobě náročná. Podepíšete smlouvu s novou společností, která za vás vyřídí výpověď a převede si vaše odběrné místo pod sebe. Pokud do procesu nevstoupí administrativní šiml, nepoznáte nic, kromě toho, že zálohy budete posílat na jiný účet, vyúčtování spotřeby přijde z jiné adresy a – v ideálním případě – ušetříte. Jak velké mohou úspory být?

Záleží na řadě proměnných. Na tom, jaká je vaše spotřeba (čím vyšší, tím víc můžete uspořit), jaké máte aktuálně sjednané ceny a jaké ceny si vyjednáte u nového dodavatele. Rozdíl je také v tom, zda řešíte změnu dodavatele elektřiny nebo zemního plynu. Protože zatímco cena elektřiny je z poloviny tvořená regulovanými poplatky, které budou stejné, ať jste u jakéhokoli dodavatele, v případě zemního plynu je to jiné – obchodní složka tvoří kolem 80 procent, takže šance na úspory jsou při porovnání cen plynu vysoké. Podívejme se příklady.

Tak například...

Domácnost v bytě, elektřinou v zásadě jen svítí

Rodina Novotných žije v paneláku. Elektřinu odebírá od dominantního dodavatele v regionu, společnosti ČEZ, a má sjednaný standardní produkt se smlouvou na dobu neurčitou. Elektřina pohání běžné spotřebiče a jinak slouží prakticky jen ke svícení. Domácnost ročně spotřebuje kolem 1,9 MWh elektřiny.

  • U svého současného dodavatele domácnost zaplatí kolem 10 010 korun ročně.
  • Přechodem k levnějšímu dodavateli by svůj účet za elektřinu snížila na 9130 korun a ušetřila by tak 880 korun ročně.
  • S aukční cenou by účet za elektřinu klesl na 8 855 korun a roční úspora by dosáhla 1155 korun.

Domácnost, která vytápí dům plynem

Rodina Urbanových žije na venkově a rodinný dům vytápí zemním plynem, který do kotle přitéká od dominantního dodavatele, společnosti innogy (dříve RWE). Domácnost má sjednaný standardní produkt se smlouvou na dobu neurčitou. Ročně spotřebuje kolem 34 MWh plynu.

  • U svého současného dodavatele domácnost zaplatí kolem 48 413 korun ročně.
  • Přechodem k levnějšímu dodavateli by svůj účet za plyn snížila na 40 958 korun a ušetřila by tak 7455 korun ročně.
  • S aukční cenou by účet za plyn klesl na 36 481 korun a roční úspora by dosáhla 11 932 korun.

Propojeno!

Pomoz si sám?

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Uvažujte, ať víte, co odpovědět, až se topná sezona zeptá, co jste dělali v létě. A my vám s tím přemýšlením pomůžeme, začněte třeba těmihle otázkami. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak taková změna probíhá a kolik času zabere? Odpovědi v článcích níž:

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Přišlo vyúčtování energií a dodavatel po vás chce, abyste mu příště platili vyšší zálohy? Příliš vysoké? Přečtěte si, jak dodavatelé zálohy stanovují a jak se s nimi domluvit na jejich úpravě.

Jak nastavit nové zálohy na energie

Jde o víc než o nízkou cenu energií

Ač je hlavním motivem ke změně dodavatele úspora, nižší cena by neměla být jediným kritériem. Při výběru nového obchodníka s energií by měly být v potaz brány také smluvní podmínky, bonusy nebo pověst dodavatele. A lidé se postupně učí posuzovat i tato kritéria. Zajímají se o typ smlouvy nebo stabilitu společnosti. Už je pryč boom, kdy domácnosti odcházely od velkých dodavatelů. Stále častěji převádíme zákazníky i od alternativních dodavatelů zpátky k velkým společnostem,“ říká Tomáš Suchý z portálu Ušetřeno.cz.

To potvrdil i nedávný spotřebitelský výzkum, který si u výzkumné agentury Ipsos nechala na vzorku 2000 respondentů zpracovat společnost E.ON. „Z výzkumu vyplynulo, že 78 procent lidí u svých dodavatelů oceňuje především spolehlivost dodávek energií. Vracení přeplatků kvituje 64 procent zákazníků, zatímco 57 procent z nich oceňuje stabilní podmínky bez častých změn,“ upřesňuje výsledky průzkumu Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON Energie.

Lidé se také zajímají o možnosti vracení přeplatků nebo způsob, jakým s nimi dodavatelé elektřiny nebo plynu komunikují. Například informace o přerušení dodávek je důležitá pro 55 procent zákazníků. Dodavatelé o přerušení většinou informují pomocí SMS nebo e-mailů. Jen zlomek dodavatelů poskytuje zákaznickou linku, na kterou se lidé dovolají zdarma. Z velkých společností je to E.ON, z alternativních dodavatelů společnost Amper Market, Europe Easy Energy, Ray Energy nebo Vemex energie.

Vyzkoušejte naše porovnání cen elektřiny a plynu

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 2. 2017 10:10, Josef Kakavý

Toto je pěkný komentář.

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services