Akcie: pražská burza tentokrát posílila

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 12. 10. 2010
Akcie: pražská burza tentokrát posílila
Pražská burza zaznamenala poklidný a přitom pozitivní týden. Index PX posílil o 1,32 procenta. Dařilo se akciím NWR, Erste Bank a Orco.

Pražská burza dokázala v průběhu týdne posílit o 1,32 %. Růsty si připsala ve všech seancích kromě pátku. Celkově se jednalo o poměrně klidný týden, když v jednotlivých dnech bylo obchodování poměrně poklidné. Výraznější objem těsně pod hranicí 2 miliard Kč a pohyb indexunad 1 % byl k vidění pouze ve středu. Zajímavé novinky přinesl týden u akcií NWR, když těžební společnost podala nabídku na převzetí polské důlní společnosti Bogdanka. Přes spíše negativní krátkodobé souvislosti (zvýšení zadlužení společnosti, akcionáři Bogdanky považují nabídku za nízkou) se NWR dařilo. Akciese dostaly ve středu až na 222 Kč, veškeré zisky však neudržely a končily týden na 216,50 Kč se ziskem 4,6 %. Zisk téměř 6 % si připsaly akcie Erste Bank, když titul pozitivně reagoval na zvýšené doporučení od Citigroup a uspokojivý komentář vedení k vyhlídkám na trhu. Dařilo se i akciím Orco(+6,5 %), když došlo k potvrzení platnosti stavebního povolení na důležitý polský projekt. Ztrácel naopak druhý developerský titul, když ECM(-7,5 %) rozhodlo o odložení splátky úroků z dluhopisů. Do blízkosti svého podividendového maxima se dostaly akcie tabákové firmy Philip Morris, když KBzvýšila cílovou cenu na 11 tis. Kč.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 126,71 141,60+ 1,32

Klíčové události minulého týdne

  • Průmyslová výroba v srpnu meziročně vzrostla o 12,9 %. Po očistění o sezónní vlivy byla meziměsíčně průmyslová produkce vyšší o 1,3 %.
  • Míra nezaměstnanosti v měsíci září se obdobně jako v srpnu snížila o 0,1 % na 8,5 %, pokles nezaměstnanosti je v souladu s očekáváním trhu. Počet lidí bez práce evidovaný na úřadech práce se i nadále drží v těsné blízkosti půlmilionové hranice (500,48 tisíc).

Vývoj titulů na domácích trzích

CETV
8/10 Mediální společnost CME potvrdila výhled pro letošní tržby v rozmezí 710-725 milionů USD. Zisk na úrovni OIBDA by měl dosáhnout 100-115 milionů USD. Tržby za třetí čtvrtletí by se měly pohybovat na stejných úrovních jako v loňském třetím čtvrtletí, konsolidovaný zisk OIBDA by měl klesnout o 3-6 milionů USD.

ČEZ
5/10 Energetická společnost ČEZ zrušila tender na výstavbu paroplynové ekektrárny Nowa Skawina v Polsku. K tomuto kroku ČEZ přistoupil díky nejasnostem v liberalizaci polského trhů s plynem. Úpravu harmonogramu ČEZ nekomentoval, termín spuštění na konci roku 2014 by však měl být dodržen.

ECM
4/10 Developerská společnost se rozhodla kvůli restrukturalizaci závazků odložit splátku úroků z korunových dluhopisů ve výši zhruba 920 tisíc EUR. Podle aktuálních odhadů firma předpokládá, že nezajištěným věřitelům by měla vrátit 12-38 % půjčeného kapitálu, což je výrazně méně, něž společnost uváděla dříve. Původní odhad byl v různých variantách ve výši 42,4-91,6 %.

Erste Bank
4/10 Vedení Erste Bank očekává ve většině východoevropských zemích v roce 2011 růst úvěrové aktivity a pokles odpisů špatných úvěrů. Špatná situace v této oblasti bude ale nadále trvat v Rumunsku, kde vedení očekává díky úsporným opatřením prodloužení ekonomického poklesu.
7/10 Citigroup zvýšilo doporučení pro akcie Erste Bank na „koupit“ z „držet“. Cílová cena byla upravena z 34 EUR na 36 EUR. K opačnému kroku přistoupila ING, která snížila cílovou cenu na 33,7 EUR z původních 36 EUR. Doporučení „držet“ bylo potvrzeno.

NWR
5/10 NWR plánuje převzetí polské důlní společnosti Bogdanka. NWR nabízí akcionářům 100,75 zlotého, což oceňuje celou firmu na 3,427 miliard zlotých (857 milionů EUR). Nabídka je podmíněna získáním podílu ve výši 75 %. Spojením firem by vznikl středoevropský lídr v oblasti těžby uhlí. Nabídka představuje prémii 13 % nad cenu z 4.10.2010. NWR plánuje k nákupu použít 300-400 mil. EUR z vlastních zdrojů, zbytek kupní ceny by měl být hrazen z překlenovacího úvěru. Firma zvažuje rovněž vydání nových akcií či dluhopisů. Významnými akcionáři Bogdanky jsou polské fondy, kterým se cena příliš nezdá. Největší akcionář, kterým je penzijní fond Aviva, označil nabízenou cenu za nízkou. Ve stejném duchu se vyjádřil i fond Amplico.

Orco Property Group
7/10 Developerská firma může pokračovat v realizaci klíčového projektu v Polsku, výškové budově Zlota 44. Polské úřady potvrdily platnost stavebního povolení. Firma bude schopna obnovit práce v horizontu 8-12 týdnů.

Philip Morris ČR
8/10 Komerční banka zvýšila cílovou cenu pro tabákovou společnost Philip Morris z 10 567 Kč na 11 000 Kč. Doporučení zůstává „koupit".

Očekávané události

  • 11/10 Spotřebitelské ceny

Komentář připravila Fio banka.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: pražské burze se v září nedařilo

5. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: pražské burze se v září nedařilo

Přestože většina ostatních akciových trhů rostla, akcie obchodované v Praze pokračovaly v poklesu. Prodejní aktivita se soustředila hlavně na akcie ČEZ.

Akcie: Pražská burza tentokrát stagnovala

29. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražská burza tentokrát stagnovala

Zatímco akcie ČEZu ztrácely, oba bankovní tituly posílily. Objem obchodů na burze přitom zůstává nízký.

Akcie: Pražská burza znovu ztrácela

21. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražská burza znovu ztrácela

Český akciový trh zaznamenal další pokles. Tentokrát k němu přispělo především oslabení obou bankovních titulů.

Akcie: Praha šla tentokrát proti proudu

14. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha šla tentokrát proti proudu

Na rozdíl od jiných burz ta pražská výrazně oslabila. Obchody bez nároku na dividendu srazily prudce dolů cenu akcií Telefóniky O2, ztrácely ovšem také banky a další burzovní stálice.... celý článek

Akcie: Z pozitivní nálady těžily hlavně banky

7. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Z pozitivní nálady těžily hlavně banky

Podobně jako jiné akciové trhy také ten český si po třech ztrátových týdnech polepšil. Pokud jde o další vyhlídky akcií, zůstává ovšem řada investorů nadále opatrná.

Partners Financial Services