Akcie: pražské burze se v září nedařilo

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 5. 10. 2010
Akcie: pražské burze se v září nedařilo
Přestože většina ostatních akciových trhů rostla, akcie obchodované v Praze pokračovaly v poklesu. Prodejní aktivita se soustředila hlavně na akcie ČEZ.

Akcie na pražské burze si za měsíc září připsaly nepříliš lichotivou vizitku. Zatímco trhy ve světě si připisovaly růsty a pro některé z nich to bylo nejúspěšnější září za poslední dekády, Praha jako by chtěla dostát tomu, že v září se akciovým trhům radičně nedaří. Index PX si tak za uplynulý měsíc odepsal -2,15 %. V uplynulém zkráceném týdnu nedokázal těžit z pozitivního sentimentu ve světě a rovněž oslabil. Pondělní seance sice naznačovala, že by mohlo dojít k obratu, závěr obchodování však vyšel lépe pro medvědy. Prodejní aktivita se soustředila především na ČEZ, který pokračoval „jižním směrem“ a zastavil se u hranice 820 Kč. Nejvíce se prodávaly bankovní tituly, když KB jako tradičně měla problémy u hranice 3 900 Kč a nakonec končila na 3 850 Kč. Po úterní pauze, během které trhy v západní Evropě a zámoří rostly, se indexu PX nepodařilo dohnat zisky, což šlo připisovat především poklesům na ČEZ u. Ten se bez výraznějších zpráv dost al až na psychologickou hranici 800 Kč za výrazně vyššíchobjemů. Zde se vlna prodejních objednávek zastavila a po zbytek týdne zkorigoval energetický gigant část svých ztrát až na závěrečných 815 Kč. Příliš se nedařilo akciím NWR, které si odepsaly za týden necelá 4 %. Ve čtvrtek společnost oznámila, že ceny koks. uhlí a koksu za čtvrté čtvrtletí budou nižší, než se čekalo. Zároveň však uvedla, že zásoby uhlí v nižších úrovních v dolu Debiensko by mohly překonat předchozí očekávaní a obchodování bylo smíšené. Během pátku se však výprodeje zintenzivnily, když na titul negativně působila zpráva o tom, že Evraz se stále nedohodl s ArcelorMittal na dodávkách železa. Největším propadákem za uplynulý týden byly akcie developera ECM, které se propadly o 10,4 %, to lze však přičíst právě pátečnímu obchodování, kdy titul propadl při nízkém objemu o 9,6 %.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 135,81 126,7- 0,80

Klíčové události minulého týdne

  • Penta Investments Ltd. dnes potvrdila záměr dokončit prodej akcií Fortuny na pražské a varšavské burze do konce letošního roku. Množství prodávaných akcií ani jejich cena pro úpis zatím nebyly upřesněny. Podle plánů společnosti by Fortuna měla vyplácet na dividendách 50-100 % zisku.

Vývoj titulů na domácích trzích

Erste Bank
1/10 Erste Group obdržela vyšší cílovou cenu od Evolution Securities z 905,12 Kč na 928,53 Kč. Doporučení bylo ponecháno na „koupit“.

Komerční Banka
27/9 Credit Suisse zvyšuje cílovou cenu Komerční banky o 25 % na 4 200 Kč.
1/10 Nomura dnes zvýšila cílovou cenu pro Komerční banku z 3 800 Kč na 4 400 Kč s ponechaným doporučením „neutral“.

NWR
30/9 Společnost NWR odhaduje, že by mohla v Polsku vytěžit v mělčích úrovních o čtvrtinu více koksovatelného uhlí, než původně očekávala. Společnost by mohla v Debiensku začít těžit v roce 2016. Ján Fabián z NWR oznámil, že ceny koksu a koksovatelného uhlí ve čtvrtém kvartálu mírně poklesnou.
1/10 Ipopema Securities snížila doporučení pro NWR z „koupit“ na „držet“, když snížila cílovou cenu z 317,9 Kč na 235,2 Kč.

Unipetrol
30/9 Erste Group zvyšuje cílovou cenu pro společnost Unipetrol ze 140 Kč na 191 Kč při ponechaném doporučení „redukovat“.

Očekávané události

  • 7/10 Maloobchodní tržby
  • 7/10 Průmyslová výroba
  • 8/10 Míra nezaměstnanosti

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Pražská burza tentokrát stagnovala

29. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražská burza tentokrát stagnovala

Zatímco akcie ČEZu ztrácely, oba bankovní tituly posílily. Objem obchodů na burze přitom zůstává nízký.

Akcie: Pražská burza znovu ztrácela

21. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražská burza znovu ztrácela

Český akciový trh zaznamenal další pokles. Tentokrát k němu přispělo především oslabení obou bankovních titulů.

Akcie: Praha šla tentokrát proti proudu

14. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha šla tentokrát proti proudu

Na rozdíl od jiných burz ta pražská výrazně oslabila. Obchody bez nároku na dividendu srazily prudce dolů cenu akcií Telefóniky O2, ztrácely ovšem také banky a další burzovní stálice.... celý článek

Akcie: Z pozitivní nálady těžily hlavně banky

7. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Z pozitivní nálady těžily hlavně banky

Podobně jako jiné akciové trhy také ten český si po třech ztrátových týdnech polepšil. Pokud jde o další vyhlídky akcií, zůstává ovšem řada investorů nadále opatrná.

Akcie: Další pokles při nízkých objemech obchodů

31. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Další pokles při nízkých objemech obchodů

Většina akcií na pražské burze dál oslabovala při malém zájmu investorů. ČEZ se v průběhu minulého týdne dokonce opět dostal na letošní minimum. Velkému zájmu investorů se s blížící... celý článek

Partners Financial Services