Doma nejlíp. Do jakých českých akcií investovat?

Jaroslav Šura | rubrika: Komentář | 3. 7. 2019 | 10 komentářů
Akcie pořád táhnou. Přehlížet byste neměli ani ty domácí.
Doma nejlíp. Do jakých českých akcií investovat?

Centrální banky vyráběly a vyrábějí peníze nevídaným tempem, a tak se s marxistickým klasikem dá říct: Zdroje jsou. Jenže kam s nimi? Americké akcie jsou na historických maximech, což může předznamenávat pád, zvlášť s nevypočitatelným Trumpem v čele země. Na druhou stranu čekání na levnější časy se může táhnout a ve slamníku, kde teď řada investorů radši drží cash, peníze prodělávají. I proto roste atraktivita domácích superdividendových akcií. Výhody jsou zřejmé: absence kurzového rizika, vysoká dividenda, ale i to, že česká burza si žije vlastním životem a k turbulencím vyspělých trhů se tváří netečně.

ČEZ

Můj horký tip. Akcie společnosti ČEZ jsou velmi podhodnocené a skýtají velkou investiční příležitost s možností zhodnocení o desítky procent. Silný fundament, vhodný energetický mix, robustní cash flow, sektorové podhodnocení a hlavně skvělá budoucnost – cena silové elektřiny v příštích letech půjde výrazně nahoru.

Riziko dostavby jaderných bloků podle mého nehrozí, konečné rozhodnutí v roce 2025 je daleko a s vysokou pravděpodobností se zase odsune, případně se zvolí jiná technologie menších modulárních jaderných reaktorů. Pro minoritní akcionáře může být hrozbou nevstřícný management, zejména v dividendové politice.

Cena akcií ČEZ: vývoj za pět let

Zdroj: peníze.cz

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Moneta

Akcie výborně vedené banky se skvělými výnosy a vysokou dividendou by neměly chybět v portfoliu dlouhodobého investora. Ekonomika šlape, lidé a firmy si zdatně půjčují, úvěrové portfolio Monety roste dvojciferným číslem. Vyšší úrokové sazby se budou příznivě promítat do ziskovosti banky. Pozitivem je také kladný přístup managementu ke všem akcionářům. Velký protiklad k chování managementu skupiny ČEZ.

Rizikem a zároveň i příležitostí může být apetit CEO Tomáše Spurného k akvizicím. Hrozbou je také hladový deficitní státní rozpočet a velká chuť politiků zavádět bankovní daň. Andrejem Babišem navrhované zdanění dividend by banky mohly řešit jinými benefity pro akcionáře. Nabízí se zpětný odkup akcií nebo přesunutí přebytečného kapitálu do základního jmění. Banky si prostě poradí. Než bude daň zavedena, dají se očekávat cenové turbulence, které přinesou příležitosti k levnějším nákupům. Moneta se mi jeví mnohem víc sexy než Erste nebo Komerční banka.

Cena akcií Monety: vývoj za pět let

Zdroj: peníze.cz

Jaroslav Šura

Jaroslav Šura

Absolvent Provozně ekonomické fakulty ČZU. Dlouhodobě se zabývá kapitálovými trhy, na podobné téma zpracovává dizertační práci. Je držitelem burzovní makléřské licence. Podílník v několika firmách.

Kofola

Tahle společnost mě baví. Zatím zejména její produkty, akcie bohužel míň. Malý výčet z produktů: minerální voda Rajec, Salaterie UGO, Royal Crown Cola ve skle a samozřejmě oblíbená Kofola. Odchod velkého akcionáře, který loni zdemoloval cenu akcií, skýtá naději na lepší budoucnost a zvýšení tržní hodnoty společnosti. Analytici některých bank jsou se svými cílovkami velmi pozitivní, hodnotu akcií vidí nezřídka výš než na 400 korunách. Nevýhodou je malá likvidita, takže titul není příliš vhodný pro spekulace, ale spíš pro dlouhodobého investora.

Cena akcií Kofoly: vývoj za pět let

Zdroj: peníze.cz

Jaroslav Šura

Autor článku Jaroslav Šura

Narozen 1967 v Plzni, t.č. Litoměřičák. Trochu ekonom - Ph.D., trochu šachista - KM, trochu burzián – ML (makléřská licence). Investor a burzovní spekulant. Minoritní akcionář několika společností z e-commerce, zejména Pilulky.... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+61
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 7. 2019 22:07, autor

Doma nejlíp je nadsázka, kterou jste nepochopil. O problematice české burzy jsem tady psal.
Srovnávat doporučení na akcie ČEZ za 1300,- a 540,- může jen diletant a neználek.
Americké indexy jsou na vrcholech, sázka na blue chips může vyjít, ale také nemusí.
Zajímalo by mě, jak vykonáváte své hlasovací práva u amerických akcií a proč si myslíte, že je to pro retail zajímavé.
Zkuste propříště vystoupit ze své anonymity, ať vím, s jakým rozumbradou mám co do činění...

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services