Akcie v Praze nejsou tak levné, jak se může na první pohled zdát

Tomáš Kálal | rubrika: Analýza | 29. 6. 2015
Index pražské burzy se 18. června dostal na svá pětiměsíční minima. Zkušení investoři už vědí, že to v tomto roční období není žádná výjimka. Hlavní tituly z indexu totiž vyplácejí dividendy a přesně o ně vlastně celý index klesá.
Akcie v Praze nejsou tak levné, jak se může na první pohled zdát

Zisk z loňského roku přerozdělila Komerční banka – s rozhodným dnem v dubnu a výplatou v květnu rozdala 310 korun na akcii. S celkem štědrou dividendou si letos mohli koupit investoři také akcie Vienna Insurance Group, a to konkrétně do 2. června. A další zajímavou odměnu z loňského zisku vyplatí také společnost ČEZ těm, kteří akcie drželi ještě po závěru obchodování 16. června. Tyto tři tituly mají v indexu PX cca 60procentní váhu. A pak už není tak složité si domyslet, proč máme vlastně domácí index na tak nízkých cenách.

Vývoj indexu PX za poslední rok

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Zhodnocení peněz

Jak dobře zhodnotit peníze?

Neuspokojují vás spořicí účty a termínové vklady? Nedivíme se. Nás také ne.

Samostatně ale investovat neumíte? Zvolte podílové fondy společnosti Conseq: Zajímavé zhodnocení, odborná správa, víc než dvacet let zkušeností.

Pro více informací volejte na bezplatnou linku 800 900 905.

Seznamte se s našimi fondy, které jsou vhodné pro jednorázové i pravidelné ukládání peněz.:

Logo Conseq

Celá pražská burza je v podstatě „Four men show“. K výše zmíněným titulů, štědrým na dividendu, se mezi velkou čtyřku počítá ještě Erste Bank, tu jsem ale záměrně výše vynechal, protože dividenda rozhodně není argument, proč akcie Erste koupit a držet. O zbylých dvacet procent se dělí zbývajících devět firem. Že vyplatily dividendu i Philip Morris a O2 tak můžeme s klidnou hlavou pominout – to s hodnotou indexu PX opravdu moc nepohnulo.

Mnohem lépe se lze zorientovat v aktuální výši indexu PX prostřednictvím jeho mladšího bratra PX‑TR. Ten má naprosto stejné váhy jednotlivých titulů, ale na rozdíl od PX je typu „Total Return“. To znamená, že očišťuje cenový vývoj jednotlivých titulů o dividendový výnos. A hned máme před sebou odlišný obrázek. Takový index totiž od konce roku 2011 stabilně roste s průměrnou návratností kolem devíti procent za rok. A to už samozřejmě pro investory zajímavé je. Na druhou stranu to vypovídá o tom, že ani české akcie nebudou úplně nejlevnější, i když například americký index Dow Jones Industrial Average rostl za stejné období o 16 procent ročně.

Vývoj indexu Dow Jones Industrial Average za poslední rok

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Pokud bych měl odhadnout, který titul z velké čtyřky PX bude mít nejsnadnější cestu na předdividendové ceny, sázel bych na pojišťovnu VIG. Tento titul opustili minimálně institucionální prodejci, kteří se ho museli zbavovat v souvislosti s vyřazením z indexů MSCI. Dlouhodobě ale jeho vypadnutí z indexu nemusí moc znamenat. Vzpomeňme na zařazení společnosti NWR do indexu FTSE 250 v roce 2011. Paradoxně od té doby totiž akcie NWR soustavně klesají. V indexu vydržela firma do 24. června 2013, kde opět paradoxně akcie zažily poslední tříměsíční rally z 22 na 34 korun. Tímto nechci akcie VIG v žádném případě přirovnávat k akciím společnosti NWR, jen poukázat na to, že vyřazení z indexu má spíš krátkodobý vliv na cenový pohyb, dlouhodobější najdeme jen u likvidity.

Lehce horší výsledky VIG, které pojišťovna odhalila v dubnu spolu s upozorněním, že jí nízké úrokové sazby mohou i nadále snižovat hospodářský výsledek, už by měly být plně započteny v ceně. Nárůst pojistného by se navíc měl srovnávat se západní Evropou a právě na středoevropských trzích by na to mohla být VIG dobře připraven. Navíc očekáváme, že začnou lehce růst sazby, což by společnosti v dlouhém období pomohlo ke zlepšení výsledků.


Autor je makléř společnosti Conseq Investment Management


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: Tučná léta končí

18. 6. 2015 | Jan Traxler | 4 komentáře

Dluhopisy: Tučná léta končí

Od půlky dubna prakticky po celém světě výrazně klesají ceny státních dluhopisů. Pětatřicetiletý býčí trh je u konce. Není nutné panikařit, žádný strmý pád se pravděpodobně konat nebude.... celý článek

Česká národní banka a dluhopisová brzda

29. 5. 2015 | Martin Lobotka

Česká národní banka a dluhopisová brzda

České národní bance se nelíbí objem státního dluhu, který je v držbě českých bank, a chce zatáhnout za dluhopisovou brzdu. Zatím se nedá s určitostí říct, co tímto krokem centrální... celý článek

Do čeho investuje legenda Carl Icahn

4. 5. 2015 | Jan Traxler | 1 komentář

Do čeho investuje legenda Carl Icahn

Carl Icahn dokázal za posledních patnáct let zhodnotit investice patnáctinásobně. Jak se dnes daří jeho impériu a do čeho guru aktuálně investuje?

SHEDLIN. Investice v Číně nebo Emirátech? My vás varovali!

27. 4. 2015 | Aleš Tůma | 112 komentářů

SHEDLIN. Investice v Číně nebo Emirátech? My vás varovali!

V roce 2011 jsme psali o podivné nabídce fondů slibujících vysoké zisky z čínských realit. Sice to nějakou dobu trvalo, ale na naše varování došlo. A mnohem víc.

Do čeho investuje Warren Buffett

21. 4. 2015 | Jan Traxler | 17 komentářů

Do čeho investuje Warren Buffett

Legendární investor Warren Buffett za posledních 35 let vydělával v průměru 21 procent ročně. Jak dnes vypadá jeho impérium? Do čeho investuje? Jak se vézt na jedné lodi s Buffettem? celý článek

Partners Financial Services