Banky a spořitelny v lednu: Výhodnější termínované vklady a slevy na stavebko

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 12. 2. 2019
Kdo úrokové sazby zvýšil, kdo naopak snížil a jaké finanční služby lze nově využít? Peníze.cz přinášejí pravidelný přehled novinek.
Banky a spořitelny v lednu: Výhodnější termínované vklady a slevy na stavebko

Tuzemské banky zkraje roku nezahálí. Pro své klienty nachystaly rozšíření stávajících služeb, multibanking i změny v sazebnících. Nadto se na bankovním trhu objevil jeden nováček:

  • Platební aplikace Twisto představila plány na rok 2019. Například možnost platit prostřednictvím Twista debetně: klient si do Twisto aplikace jednoduše nahraje existující platební kartu, za nákup pak zaplatí Twisto kartou nebo náramkem a v nastavení rozhodne, jestli se příslušná částka strhne z debetní karty (zaplatí útratu rovnou) nebo Twisto kreditního účtu (odloží platbu na později). Další významnou novinkou má být rozložení větších nákupů do několika plateb od tří do dvanácti měsíců – de facto tedy půjde o poskytování půjček s delší dobou splatnosti.
  • Equa bank odstartovala platby prostřednictvím Google Pay, tedy placení mobilem. Klientům, kteří chtějí službu využít, stačí zaregistrovat do aplikace svoji platební kartu. Pomocí mobilu můžou hradit nákupy v kamenných obchodech i na internetu nebo vybírat z bankomatu.
  • Air Bank se v průběhu ledna zařadila mezi banky poskytující multibanking. Do internetového a mobilního bankovnictví napojila čtyři banky: Českou spořitelnu, Equa Bank, Komerční banku a MONETA Money Bank. V dohledné době má přibýt také ČSOB a Raiffeisenbank. Multibankingem navíc novinky u Air Bank nekončí. Od února banka umožní zadávání okamžitých plateb pro všechny klienty (dosud služba fungovala jen v testovacím provozu). Okamžitá platba má do jiné tuzemské banky dorazit kdykoli během dne i noci včetně víkendů za několik sekund. V první fázi je služba zpřístupněná v internetovém bankovnictví, klienti s Malým tarifem zaplatí za odchozí okamžitou platbu jednu korunu, pro klienty s Velkým tarifem je služba zdarma. Přijímání okamžitých plateb ovšem aktuálně umí pouze Česká spořitelna.
  • Československá obchodní banka oznámila plán spojit Poštovní spořitelnu (již nyní spadá do skupiny ČSOB) se značkou ČSOB. Dojít by k tomu mělo v roce 2020, klientům Poštovní spořitelny má spojení přinést řadu výhod, například otevření všech poboček ČSOB. Klienti ČSOB zas budou moct využít finanční a pojišťovací služby na pobočkách České pošty.
  • Bankomaty Fio banky jsou od ledna bezkontaktní: výběr lze uskutečnit pouhým přiložením platební karty ke čtečce.
  • NEO účet od Expobank nově nabízí funkci crowdfundingu: investice do růstových společností a start-upů prostřednictvím partnerské společnosti Fundlift přímo z rozhraní účtu.
  • mBank měnila sazebník, například vyškrtla podmínku útraty minimálně 1500 korun měsíčně pro vedení platebních karet zdarma. Zdarma jsou nově také příchozí a odchozí SEPA platby, neplatí se ani za vedení mKreditky, mKreditky e-Shop nebo Plus.
  • Na tuzemském trhu přibyla nová banka – Moravský Peněžní ústav. Bývalá kampelička rovnou představila nový spořicí účet Výhoda+. Ten při úložce jeden milion korun a vyšší nabídne úrokovou sazbu 1,18 procenta ročně. Vklady v pásmu do 499 tisíc korun se budou úročit jednou desetinou procenta, pro vklady od 500 tisíc do 1 milionu korun je nachystaná sazba 1,08 procenta. Spořicí účet čet lze založit online nebo na pobočkách, zřízení i vedení je zdarma.

Najděte si bankomat

Abyste nemuseli tahat hotovost

Hledáte bankomat své banky? Vybíráte banku a chcete vědět, jestli má bankomat blízko místa, kde bydlíte, i blízko místa, kde pracujete? Na Peníze.cz si snadno najdete umístění kteréhokoli bankomatu jakékoli banky. Nebo prostě nejbližšího bankomatu, jak je libo:

Vyhledávání bankomatů

V lednu banky a kampeličky potěšily především klienty s termínovanými vklady. Stavební spořitelny zas lákají nové klienty a nabízí odpuštění poplatků při sjednání stavebka:

  • Banka CREDITAS zvýšila úrokové sazby na termínovaných vkladech: v průměru o čtyři desetiny procenta. Úrokové sazby se tak pohybují od 1,6 procenta ročně na nejkratším, ročním termínovaném vkladu až po 3,1 procenta na nejdelším, desetiletém termínovaném vkladu
  • Úrokové sazby termínovaných vkladů zvedlo v polovičce ledna i NEY spořitelní družstvo, konkrétně u vkladů od jednoho do tří let. Sazba vkladu termínovaného na jeden rok tak dělá dvě procenta, vklady na dva a tři roky se úročí sazbou 2,5 procenta.
  • Vyšší jsou také úroky na termínovaném vkladu Sberbank. U ročního vkladu klienti nově získají úrok 1,55 procenta, u dvouletého 1,7 procenta a u tříletého 1,85 procenta ročně. Založení i vedení termínovaného vkladu je zdarma.
  • Zvedalo se i u spořitelního družstva Artesa. Konkrétně úroky termínovaných vkladů STANDARD, PREMIUM a BONUS. Nové úrokové sazby si můžete prohlédnout zde.
  • Raiffeisenbank nově nabízí spořicí účet eKonto XL se zvýhodněným úrokem tři procenta po dobu šesti měsíců a při úložce maximálně 150 tisíc korun. Konto si můžou sjednat klienti, kteří v bance zároveň mají (nebo si nově otevřou) běžný účet eKonto KOMPLET nebo eKonto SMART. Po půl roce dělá standardní úrok 0,1 procenta, při aktivním využívání běžného účtu lze dosáhnout na úrok jedno procento.
  • ČSOB a Poštovní spořitelna nabízejí novým klientům fixní roční úrokovou sazbu spořicího účtu Duo Profit 2,4 procenta ročně. Podmínkou je založení účtu do 29. března.
  • Stavební spořitelna Modrá Pyramida pokračuje v akci Prémie 2000 Kč: kdo do polovičky února uzavře stavební spoření, tomu spořitelna odpustí poplatek za sjednání (obvykle jedno procento z cílové částky). Sleva dělá maximálně 2000 korun. Vedle toho získají noví klienti také úvěrový bonus půl procenta.
  • Českomoravská stavební spořitelna pokračuje v podpoře stavebka pro děti – odpustí poplatek za uzavření stavebního spoření, který obvykle odpovídá jednomu procentu z cílové částky. Maximální sleva z poplatku dělá 2000 korun. Podobné zvýhodnění připravila ČMSS i pro nové klienty ve věkové kategorii 55+, sleva z poplatku ale dělá maximálně 1500 korun.
  • Stavební spořitelna České spořitelny nabízí při uzavření stavebního spoření pro děti do patnácti let prémii ve výši poplatku za sjednání produktu, maximálně ale 1500 korun. Akce trvá do konce března.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Na trhu půjček a hypotečních úvěrů naopak příliš rušno nebylo. Na rozdíl od minulých měsíců tak alespoň nestoupaly úrokové sazby.

  • Do třetího března můžou klienti České spořitelny využít akci k hypotečním úvěrům. Volitelné služby Expresní čerpání (možnost čerpat úvěr už druhý den od podepsání smlouvy) a Variabilita splátek (možnost změny výše splátek nebo přerušení splácení na tři měsíce), získají zdarma. Za Expresní čerpání se přitom standardně hradí poplatek 2000 korun, za Variabilitu splátek 3000 korun. Nabídka se vztahuje na produkty Hypotéka ČS a Americká hypotéka.
  • UniCredit Bank snížila úrokové sazby hypotečních úvěrů. Hypotéky do 80 procent hodnoty nemovitosti nabídnou úrok 2,59 procenta ročně, sazba je platná pro všechny fixace.
  • Equa bank zvýšila úrokovou sazbu Účelové hypotéky a Refinancování hypotéky s fixací na pět let: z 2,99 na 3,09 procenta.
  • Wüstenrot zvedla slevu na úroku, kterou poskytuje zájemcům o Půjčku ProBydlení: z jednoho na dvě procenta. Sazby překlenovacího úvěru tak nově začínají na 2,89 procentech ročně, u řádného úvěru na 2,99 procentech.
  • Modrá Pyramida snížila úrokové sazby Hypoúvěru. Úvěry s LTV do 80 a fixací na pět až deset let nabídnou úrok 3,09 procenta namísto původních 3,19 procenta.

Podobně na tom, pokud jde o inovace, byly (a dlouhodobě jsou) také pojišťovny.

  • Pojišťovna Generali upravila parametry cestovních pojistek. Základní limit léčebných výloh nově dělá čtyři miliony korun, nově přibyla také střední varianta krytí s limitem 12 milionů korun. Novinkou je stoprocentní pojištění storna (obvykle se proplácí maximálně 80 procent nákladů na zrušenou cestu). Nového nastavení se dočkala i některá přípojištění.

Po ročním licenčním řízení získala licenci k provozování pojišťovací činnosti nová pojišťovna Simplea, která od druhého kvartálu roku 2019 bude poskytovat rizikové životní pojištění. Pojišťovnu bude provozovat finanční skupina Partners.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services