Staré známé novinky: dražší hypotéky, multibanking a výhodnější spoření

Peníze.cz přinášejí pravidelné shrnutí novinek, které v uplynulém měsíci přichystaly banky, stavební spořitelny a pojišťovny.
Staré známé novinky: dražší hypotéky, multibanking a výhodnější spoření

Náš přehled se v posledních měsících neobejde bez zprávy o rozšíření služby multibanking – ani za listopad tomu nebude jinak:

  • Klienti ČSOB a Poštovní spořitelny můžou od začátku listopadu využívat výhody otevřeného bankovnictví a spravovat svůj účet prostřednictvím internetových aplikací ostatních bank. Na začátku prosince obě banky spustily také multibanking – možnost spravovat účet vedený u jiné banky z internetového bankovnictví ČSOB nebo Poštovní spořitelny. Aktuálně je služba dostupná pro klienty, kteří mají další účet u Equa bank a České spořitelny.
  • Banka Creditas zvedla úrokovou sazbu běžného účtu Richee. Zůstatky do 300 tisíc korun nyní úročí sazbou 1,5 procenta, sumy nad tento limit půlprocentní sazbou. Vyšší sazbu dosud banka počítala jen pro zůstatky do padesáti tisíc korun.
  • Sto sedmdesát nejvytíženějších bankomatů České spořitelny nově zvládá bezkontaktní výběry kartou. Do konce roku chce banka zvýšit počet těchto bankomatů na dvě stovky a ke konci roku 2019 má bezkontaktní výběr umožňovat víc než třetina všech bankomatů České spořitelny. Vedle rozšíření počtu bezkontaktních bankomatů připravila Česká spořitelna také několik změn v sazebníku – například cenové podmínky služby Moje zdravé finance. Podrobnosti zde.
  • Ceník upravila i Československá obchodní banka a Poštovní spořitelna. O pětikorunu dražší je například dotaz na zůstatek v bankomatu jiné banky, měnily se i poplatky za SEPA platby. Nový ceník ČSOB najdete tady, Poštovní spořitelny zde.
  • Air Bank a Česká spořitelna si mezi sebou poslaly historicky první okamžitou platbu: připsání platby na účet proběhlo během několika sekund. Zatím ale šlo pouze o platbu testovací. Pro klienty mají být okamžité služby dostupné příští rok na jaře.
  • Komerční banka klientům nově nabízí bezkontaktní placení prostřednictvím chytrých hodinek Garmin a Fitbit.
  • Při příležitosti pětadvaceti let od založení představila Fio banka plány do budoucna. Banka pro klienty chystá například bezkontaktní výběry z bankomatů, novou mobilní aplikaci nebo zavedení služby Google Pay.
  • Infolinku ČSOB můžou díky online simultánnímu přepisu nově využít také klienti s vadou sluchu.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Pokud jde o spořicí účty nebo investice, polepší si hlavně klienti Hello bank! a movití klienti Fio banky:

  • Vyšší úrok na Hello spořicích účtech nabídla začátkem listopadu Hello bank!. U úložek do 300 tisíc korun dělá nová sazba 1,5 procenta. Pro získání této sazby navíc není potřeba plnit žádné další podmínky. Zůstatek nad 300 tisíc korun se neúročí.
  • Fio banka zavedla rostoucí pásmové úročení u spořicího účtu – úrok roste spolu s výší vkladu. Zůstatek do jednoho milionu korun se nově úročí sazbou 0,45 procenta. O jednu desetinku procenta si polepší ten, kdo bude mít na Spořicím účtu Fio konto od jednoho do deseti milionů korun a klienti s úložkou od deseti milionů korun výš dosáhnou na sazbu 0,6 procenta. Kromě spořicího účtu zvedá banka úrokové sazby i na termínovaných vkladech, u kterých lze dosáhnout na roční úrokovou sazbu až 0,85 procenta.
  • Spořitelna Wüstenrot zase zvedla na spořicím účtu bonusový úrok. Wüstenrot Spořicí účet standardně nabízí základní úrok půl procenta ročně. Když si ale klient k účtu sjedná fixaci vložené částky na 3 až 12 měsíců, dosáhne ještě na věrnostní bonus 0,5 procenta ročně (dosud dělal bonus čtyři desetinky procenta). Na dalších 0,6 procenta dosáhnou noví klienti, kteří si spořicí účet u Wüstenrotu sjednají do konce února příštího roku.
  • Česká spořitelna uvedla na trh nový podílový fond Universum. Fond cílí především na konzervativnější investory orientované na pravidelné investování. Minimální investice dělá 300 korun měsíčně, doporučený investiční horizont čtyři roky.
  • Ministerstvo financí oznámilo spuštění prodeje státních dluhopisů určených pro občany – ten začal v pondělí třetího prosince. Vzhledem k letošním oslavám stého výročí založení Československé republiky půjde o emisi s názvem Dluhopis Republiky. Minimální investice do státních dluhopisů dělá 1000 korun, maximální jeden milion. Podrobnosti najdete zde. Peníze.cz o spořicích dluhopisech pro občany informovaly v článku Jana Traxlera. Jeho verdikt: spíš nebrat, nestačí to ani na inflaci.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Nejrůznější slevy a bonusy nabízí před koncem roku také stavební spořitelny. Budeme se jim věnovat zítra v samostatném článku.

Základní úroková sazba, podle které se odvíjí úročení komerčních půjček, se na začátku listopadu zvedla už počtvrté – z 1,5 na 1,75 procenta. A tak se zvyšovalo i v úrokových lístcích hypotečních úvěrů:

  • Od polovičky listopadu zdražila hypotéky Česká spořitelna. Úvěr s fixací na tři až čtyři roky podražil o jednu desetinku procenta – nově 3,29 procenta. Zájemci o fixaci na pět let musí počítat se sazbou vyšší o 0,2 procenta – nově 3,19 procenta. U úvěrů s fixací na deset až dvacet let je úrok vyšší o tři desetiny procenta.
  • Dražší hypotéky nabídne klientům i ČSOB a Poštovní spořitelna. Například úvěr s LTV do 80 a fixací na pět či sedm let nově pořídí se sazbou od 3,29 procenta namísto původních 3,09 procenta.
  • Zvýšení úroků hypotečních úvěrů – plošně o čtyři desetiny procenta – oznámila také Air Bank. Hypotéku v rozmezí 1,5 až 7 milionů korun klienti nově získají se sazbou od 3,29 procenta namísto původních 2,89 procenta. Nové sazby platí pro úvěry uzavřené od prvního prosince.
  • U Fio banky podražily hypotéky s fixací na jeden, tři a pět roků. Sazba úvěru fixovaného na jeden rok nově dělá 1,98 procenta (původně 1,68 procenta), fixace na tři roky nabídne sazbu 2,38 procenta (původně 2,08 procenta) a kdo chce fixovat na pět let, musí počítat s úrokem od 2,48 procenta (namísto 2,28 procenta).
  • Připlatí si i zájemci o Variabilní hypotéku od MONETA Money bank. Úvěr s LTV 80 lze nově pořídit s úrokem 3,52 (platí u všech fixací) procenta namísto původních 3,37 procenta. Vyšší úroky najdou klienti také v sazebníku Pružné hypotéky. Například úvěr s LTV do 80 procent a fixací na pět let lze nově pořídit s úrokem od 3,37 procenta (původně 3,07 procenta).
  • Vyšší úrok má i Hypotéka na refinancování od Equa bank. Fixace na tři roky nově nabídne úrok 2,89 procenta (původně 2,69 procenta), u fixace na pět let dělá úrok 2,99 procenta (původně 2,89 procenta). Stejná změna sazeb platí i pro Účelovou hypotéku.
  • Hypoteční banka zvýšila úrokové sazby Jasné hypotéky a zároveň přidala možnost fixace na jeden rok. Akční sazby u hypoték s fixací na pět, sedm a deset let vzrostou o dvě desetiny procenta. U úvěrů s LTV do 70 tak bude úrok dělat 3,09 procenta namísto původních 2,89 procenta.
  • Úroky stouply také v sazebníku Wüstenrot. Připlatí si zájemci o Hypotéku pro vlastní bydlení, kteří chtějí fixovat na tři až sedm let, dražší je i Hypotéka Refin a Hypotéka na cokoli. Na nové sazby se můžete podívat zde.
  • Z gruntu vzala zvýšení úrokových sazeb mBank. Podrobný přehled úroků jednotlivých fixací najdete zde.
  • Zvyšovalo se i u Komerční banky. Hypotéku s LTV do 80 a fixací na jeden rok až deset let banka nově poskytuje se sazbou 3,19 procenta namísto původních 2,99 procenta. Naopak levnější jsou hypotéky od 80 do 90 procent hodnoty nemovitosti (ty smí banky poskytnout pouze patnácti procentům nových klientů za čtvrtletí) – nový úrok dělá 3,69 procenta, původně 3,99 procenta. Vedle změn v sazebníku přišla banka také s možností fixovat úrokovou sazbu úvěru na patnáct let.
  • Levnější hypotéky s LTV od 80 do 90 nabízí také UniCredit Bank. Pro všechny fixace nově platí sazba 3,69 procenta namísto původních 3,89 procenta.
  • MONETA Money Bank spustila online sjednání kreditní karty MONETA Business Card (jde o kreditku pro živnostníky) s limitem až 500 tisíc korun. Zájemci navíc získají zpět pět procent z provedených plateb nebo možnost zřízení a vedení běžného účtu pro živnostníky zdarma.
  • Peer-to-peer platforma Zonky zrychlila proces načerpání půjčky – klienti ji nově můžou získat do pěti minut od podpisu smlouvy.

V oblasti pojištění pak přibylo nové připojištění k havarijnímu pojištění:

  • Direct pojišťovna přišla s pojištěním pořizovací hodnoty ojetého vozidla. Pokud dojde na totální škodu nebo krádež auta, získá majitel díky pojistce dostatečnou sumu na pořízení nového vozu. Pojištění pořizovací hodnoty si můžou sjednat majitelé aut starých v rozmezí 61 dní až pět let. Další podmínkou je, že má auto v době sjednání najeto maximálně 150 tisíc kilometrů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad od června zpřísní pravidla

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad od června zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v červnu a červenci spustí nová opatření v boji proti takzvanému spoofingu – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel dojem, že mu podvodník... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services